Jak postupovat při stavbě domu ze systému MAXPLUS

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
9. 9. 2019
2 komentáře
Redakční článek
Zvažujete použití systému MAXPLUS? V dnešním rozhovoru s Jiřím Koudelkou ze společnosti IZOPOL vám tyto tvarovky lépe představíme a upozorníme na všechna možná úskalí.

Z jakých tvarovek se skládá systém MAXPLUS?

Maxplus je stavební systém založený na systému ztraceného bednění z expandovaného polystyrenu (EPS). Tvarovky seženete v tloušťkách od 5 do 30 cm, díky tomu si můžete určit, jakou úroveň tepelné izolace budete chtít. Dle použité tloušťky izolace tak lze postavit domy nízkoenergetické, pasivní i nulové. Do exteriéru se používá tvarovka libovolných rozměrů, do interiéru pak sáhněte maximálně po tvarovce tloušťky 10 cm. Obě tvarovky jsou spojeny pomocí plastových systémových příček, díky kterým je tloušťka železobetonového jádra pevně nastavena na 150 mm. Třída a stupeň vyztužení betonu se pak určí pomocí statického výpočtu dle velikosti stavby, počtu pater a zatížení dané konstrukce. U společnosti IZOPOL seženete kromě základních tvarovek pro samotný systém také další tvarovky na ukončení stěn a na výstavbu nadpraží nad okny, dveřmi a dalšími otvory.

Jak se liší základová deska od jiných systémů či použitých materiálů? 

Základová deska je stejná jako u jakéhokoliv jiného skládaného systému. Stěna není nijak provázána se základovou deskou, takže lze použít jakýkoliv základ (odizolovaný rovný povrch) a na něj začít skládat samotný systém. 

Jak se vyrovnávají nerovnosti na základové desce při použití systému MAXPLUS? 

Systém je možné spojit, vyrovnat a zapěnit polyuretanovou pěnou. Pokud jsou na základové desce nějaké nerovnosti, lze je jednoduše vyklínovat a pokud by prostory mezi deskou a systémem byly větší a hrozilo, že by tudy mohl protékat litý beton, lze pak tento prostor vyplnit pěnou. 

Reklama
Systém s deskou můžete pomocí pěny spojit rovnou, pokud chcete mít jistotu, že vše bude během betonáže držet tam, kde potřebujete.

Staví se pouze obvodové zdivo, nebo obvodové a vnitřní nosné stěny současně?

Jak říká Jiří Koudelka: „Systém Maxplus můžete postavit kompletně v celém půdoryse a vylévat ho všude současně, v tuto chvíli se však přikláníme k tomu, že je zbytečné z tohoto systému stavět i interiérové stěny, protože mít tepelnou izolaci mezi jednotlivými místnostmi v objektu ztrácí smysl. Aplikujeme zde spíše stavbu z klasických pórobetonových nebo keramických bloků.“

Po kolika řadách se provádí betonáž?

Pokud nechcete stěny stabilizovat vzpěrami, je to kolem 2-3 řad, což je 50–75 cm. Pokud vám ale nedělá problém si stěny stabilizovat systémovými vzpěrami, lze celé patro vybetonovat na dvě etapy. Vzpěry zároveň umožňují korekci svislosti stěn a slouží jako menší lešení.

Reklama

Vždy se odrazíte od vyhotoveného projektu. Pokud máte větší potrubí, které je nutné provést do železobetonového jádra, není to problém. Odpadní trubky mohou vést částečně v betonovém jádru, nesmí ho však přerušit v celé jeho tloušťce. Je vhodné ho posunout částečně do interiérové tvarovky, abyste k potrubí měli přístup.  Elektřina a menších rozvody se dělají až zpětně do drážek, které se s pomocí elektrické řezačky vyříznou přímo do povrchu tvarovky a následně opět zalepí pěnou.

Jak se realizují vnitřní omítky?

Pro interiér i exteriér lze použít klasické lepidlo s perlinkou a finální úpravu. V praxi to znamená, že můžete mít omítku do 1 cm a nebudete nijak zbytečně navyšovat tloušťku finální konstrukce. Pak už je to především otázka vašich preferencí – pokud byste zvolili dlažbu či sádrokartonovou předstěnu, můžete.

Jak se v domě kotví do stěn?

Pro kotvení do EPS jsou na trhu speciální hmoždinky, které se šroubují přímo do polystyrénu a jedna hmoždinka většinou unese 5 – 10 kg. To záleží na velikosti a také na výrobci. Běžné obrázky, poličky a menší věci bez problémů pověsíte.  Pokud by se jednalo o zavěšení toalety, nebo kuchyňské linky, dá se rozložit celková váha konstrukce přes dřevěné latě, které je vhodnější kotvit až do jádra. Tyto kotvy, které se zavedou do jádra i přes vrstvu polystyrenu, se také dají na trhu také běžně sehnat. Již řadu let se s nimi kotví těžší konstrukce do zateplených fasád. Zajímá vás systém MAXPLUS a chtěli byste o něm dozvědět něco více? Pak navštivte webovou stránku www.maxplus.cz nebo se rovnou zastavte se na veletrhu For Arch, kde společnost IZOPOL najdete v hale č. 1 u stánku 1D23 a můžete se na cokoliv zeptat osobně.

Reklama

Galerie

Jak postupovat při stavbě domu ze systému MAXPLUSJak postupovat při stavbě domu ze systému MAXPLUS
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací