Stavba domu z VPC

Autor: Gabi (3 příspěvky)
14. 8. 2019
2 komentáře
Stavba domu z VPC
Příspěvek stavebníka
Co to vůbec je to VPC? A proč z toho stavíme?

No, abych pravdu řekla, ještě rok a něco zpět jsem také vůbec nevěděla. Tato část byla na Petrovi. Ten se poctivě pustil do studia všech materiálů, postupů stavby, výhod i nevýhod, hledal zkušenosti, ptal se a šla mu z toho hlava kolem. Je to jako se vším. Každý vám vychválí něco jiného, na internetu toho taky najdete spoustu a konečné rozhodnutí je stejně jen na vás. Myslím si, že v rozhodování pomohl i výběr našeho projektanta, který se na VPC specializuje. Omrkli jsme to i u nich doma, jak vše vypadá, projeli reálné zkušenosti a rozhodli se, že do toho jdeme. VPC = vápenopískové cihly

  • jsou vyrobeny z přírodních materiálů: konkrétně vápna, písku a vody
  • vhodné pro stavbu pasivních domů (samo sebou i pro klasické budovy)
  • dobře akumulují teplo - v létě vám bude doma krásně a v zimě není potřeba tolik topit (s dobrým zateplením)
  • jde o nehořlavý materiál
  • vynikající zvuková izolace - takže pokud stavíte blízko u silnice, nebo na nějakém rušném místě, jsou skvělou volbou
  • nutnost mít projektanta, který jim rozumí
  • nesmí se do nich (17,5 cihla) výrazně řezat a sekat - je potřeba s tím počítat
Reklama
  • KM Beta VPC- ty máme my s tím, že zdivo máme objednané ze stavebnin a ne přímo od výrobce - ten měl vyšší cenu
  • VPC Kalksandstein CZ s.r.o.
  • VPC Vapis

KOLIK STOJÍ VÁPENOPÍSKOVÉ CIHLY?

Jako u všeho záleží na množství a daném období - i u nás se nabídky cenově lišily. Každopádně nás to celkem vyšlo na 150 000 Kč na první patro (obvodové + vnitřní zdivo) a 82 500 Kč na druhé patro (obvodové + vnitřní zdivo) a vše včetně překladů.

KOLIK VÁŽÍ VPC CIHLA? ROZMĚRY VPC?

Rozměry naší VPC na obvodové zdivo jsou: 498 × 175 × 248 mm (l, š, v) 1 taková "cihlička" váží zhruba 24,4 kg, takže docela už solidní posilovna - edit: stačí 1-2 hodinky převážení a přenášení a máte vážně dost. Jak říká náš taťka, tak "Jediná nevýhoda těch vašich cihel je, že jsou tak těžký." A jak dodává Petr: "Tato nevýhoda ti vadí, jen když to stavíš, pak už jen těžíš z jejích výhod." Na příčky (uvnitř domu) to je: 248 × 115 × 248 mm (l, š, v)

Reklama

COŽE? TO JAKO STAVÍTE NA TUPO? BLÁZNI!

Jo, tak to slyšíme docela často. Ale blázni rozhodně nejsme. Teda možná v něčem ano, ale v tomhle ne. Zde si dovolím zkopírovat přímo vysvětlení projektanta, abych to náhodou nepopletla: "Důvod, proč se provádí spoj na tupo je, aby si obvodové zdivo dostatečně rychle posedalo, kvůli nerovnoměrnému zatížení od stropu (ve většině případů jsou stropy uloženy pouze na dvě protilehlé stěny a z tohoto důvodu si tyto zdi sedají rychleji než ostatní). Pokud by se zdivo provazovalo, dochází ke vzniku většího napětí a díky vysoké pevnosti zdiva vzniká velká prodleva mezi postupným sesedáním. Výsledkem je pak popraskaná omítka na konci 1. roku užívání. Při zdění na tupo se provádí pouze promaltování svislé spáry, která má být 5-30 mm tlustá s tím, že se do každé ložné spáry dávají ocelové nerez plíšky (hlavně ne sádrokartonářské !!!), které zachytí síly nutící zdivo se vyboulit a zároveň umožní rychleji sesednout. Věřte tomu nebo ne, ale tato technologie provádění je stará více jak 100 let."

VPC SE "LEPÍ" LEPIDLEM

První šár (všímejte si, jak už jsem znalá :-D) se lepí zakládací maltou - zdarma ke zdivu. Na zbytek pak je speciální "lepidlo", které si mícháme průběžně v kalfasu (pozor, další odborný termín :-D) a nanáší se ve stejné vrstvě pomocí maltovacích saní - ty máme koupené a předpokládám, že pak prodáme dál, páč nejsou zrovna nejlevnější.

A ČÍM TO JAKO BUDU ŘEZAT ANEB ŘEZÁNÍ VPC

Počítejte s tím, že si musíte pořídit kotoučovou pilu s kvalitním diamantovým kotoučem. A prosím vás, nezapomínejte na ochranu očí!!! Tedy bez pracovních brýlí ani ránu! Ono to totiž není žádná sranda, a pak byste taky mohli skončit na oční pohotovosti. Jestli si chcete o nás přečíst víc, podívejte se na náš web ctyrizdi.cz

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací