Jak jsme vybírali pozemek - část první

Autor: Lucie a Mirek (30 příspěvků)
Kategorie: Pozemek
27. 7. 2019
0 komentářů
Jak jsme vybírali pozemek - část první
Příspěvek stavebníka
Místo pro náš budoucí domov jsme hledali více než rok.

Nejprve jsme se rozhlíželi v místě našeho společného bydliště (malé město s veškerou občanskou vybaveností, kde snad kromě volných parcel a divadla nechybí absolutně nic - navíc s dobrou dostupností do našich zaměstnání). Jenže nic není jen bílé (nebo černé). U nás nastal problém s těmi pozemky: nula od nuly pojde, takže nic. Buď:

  • se tu sice našly, ale měly tak malou rozlohu, že nepřicházely v úvahu,
  • byly umístěny na nevyhovujícím místě,
  • nebo nebyly schválené pro stavbu RD.

Zásadní byla rozloha pozemku

Pokud jsme uvažovali o stavbě v našem městě, první na seznamu požadavků byla velikost pozemku. Minimální rozloha, od které jsme nabídky vůbec brali v potaz, byla 1000 m2. Opravdu nemáme zapotřebí stavět "panelák naležato" a sdílet se sousedy pohled na ranní snídani na terase, případně jim rovnou nahlížet do kuchyně/obýváku. A ruku na srdce, při tomto požadavku je i oněch 1000 m2 vlastně málo...  Ne řadovkám Od začátku jsem věděla, že rozhodně nechci řadovku - a ani variantu samostatně stojícího RD, který by byl spojen s druhým RD garáží. Sdílených stěn v paneláku jsem si za celý život užila až dost. Prostě pokud už do stavby půjdeme, ať je to se vším všudy.  Pozemek na sídlišti domků Tak tahle varianta nás od začátku strašila. Chtěli jsme stavět velký, atypický dům, a takový by na sídlišti RD působil asi jako pěst na oko. Výhody by tu sice byly: Zabydlená oblast, člověk nemusí řešit budování inženýrských sítí, chodníky a silniční komunikace jsou dávno hotové. ale pro "trochu dřiny ze začátku" pak celý život bydlet tam, kde se nám to nelíbí? Takže také ne. 

Reklama

Rovina, dolík nebo kopec?

Roviny jsou fajn ze dvou důvodů:

  1. nemusíte řešit úpravu terénu: můžete vesele stavět a až postavíte, zasejete trávu, plácnete se na zem a neskutálíte se dolů.
  2. úrava terénu vám nevycucne peněženku, uspořené peníze můžete dát do stavby nebo třeba do cesty kolem světa.

Obestavěná (i neobestavěná) údolí na někoho působí depresivně, stísněně. Pro nás byl od začátku volbou číslo jedna kopec. Jako malá jsem si mnohokrát představovala, že právě na něm budu jednou stavět. A manžel se mnou tuto vizi sdílel. Navíc právě u nás na kopci, na jednom z nejpěknějších tamních míst, byl pozemek, který nás zaujal. Cena byla ovšem závratná. Nakonec nám nevyšla ani žádost o odkup městských pozemků, neboť tu po změně zastupitelstva platí pro stavebníky STOP stav.  Jak jsme ten pravý pozemek objevili, vám napíšu zase příště. Lucie bydlimeulesa.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lucie a Mirek (30 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama