Proč na rekuperaci myslet již v průběhu projektové dokumentace

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
15. 5. 2019
0 komentářů
Proč na rekuperaci myslet již v průběhu projektové dokumentace
Redakční článek
Na český trh zanedlouho přijde způsob řešení řízeného větrání, se kterým jsem se doposud nesetkal. Výrobce slibuje nejtišší jednotku uzavřenou v šachtě včetně kabeláže bez potřeby technické místnosti a rozvody vzduchu pouze nad dveře obytných místností.

Produkt s obchodním označením Schiedel KombiAIR ve mně na začátku vzbuzoval spíše nedůvěru a rozhodně jsem s výrobci nesdílel jejich nadšení pro “unikátní řešení řízeného větrání”. Od techniků jsem si postup realizace a výhody musel vyslechnout dokonce několikrát, abych mohl připravit tento článek shrnující můj pohled na Schiedel KombiAIR.

Umístění a hlučnost rekuperační jednotky

Rekuperační jednotka je umístěna v šachtě zabírající půdorysnou plochu 36 x 62cm a podobající se komínovému tělesu. Šachta má dva samostatné průduchy, kterými proudí čerstvý i odpadní vzduch. Díky umístění jednotky v uzavřené šachtě, uvádí výrobce na svých stránkách, že dle prokázaných testů patří rekuperační jednotka k nejtišší rekuperační jednotce na evropském trhu – dosažená hluková hladina je méně než 34 dB.

Proč na rekuperaci myslet již v průběhu projektové dokumentace
Reklama

Ve spodní části šachty jsou realizovány dva kanály pro přívod a odvod vzduchu mimo objekt. Kanály jsou umístěny v podlaze, a proto je nutné realizovat tuto etapu před betonováním nebo litím podlah.

Proč na rekuperaci myslet již v průběhu projektové dokumentace

Veškerá kabeláž pro přívod elektrické energie nebo kabely ovládající klapky pro regulaci množství proudícího vzduchu je taktéž umístěna v rekuperační šachtě.

Reklama

Rozvody vzduchu jen nad dveře do místnosti

U domů s rekuperací se obvykle setkáváme s umístěním talířových ventilů na stropě místností. Přívod nebo odvod vzduchu z takového ventilu vede k v podhledu celé místnosti nebo v podlaze nad místností. Rozvody u rekuperace Schiedel KombiAIR jsou realizovány pouze v prostoru haly nebo jiné místnosti uprostřed domu. Do obytných pokojů se vzduch přivádí otvorem ve stěně nad vstupními dveřmi. Nutnost realizace podhledu je v takovém případě pouze v prostoru hlavního rozvodu vzduchu, tedy například v hale.

Proč na rekuperaci myslet již v průběhu projektové dokumentace

Provětrání celé místnosti potvrzuje studie ČVUT

Když mi technici ukázali na výkresech, že je vzduch do místnosti přiváděn pouze v místě nad vstupními dveřmi, hned mě napadlo, zda se místnost může v takovém případě dokonale odvětrat. Zejména za předpokladu, že pod dveřmi je odpadní vzduch vždy z místnosti odváděn.

Reklama
Proč na rekuperaci myslet již v průběhu projektové dokumentace

Na stavební fakultě ČVUT v Praze byla však provedena studie, která ukazuje, že místnost je při umístění ventilů nad vstupními dveřmi provětrávaná zcela dostatečně a uživatelé domu nemají nikde v místnosti pocit průvanu a to dokonce v takové míře, že vznášejí dotazy, zda je rekuperace vůbec v provozu.

Proč na rekuperaci myslet již v průběhu projektové dokumentaceProč na rekuperaci myslet již v průběhu projektové dokumentace
Umístění šachty a rozvodů je nutné správně naplánovat již v projektové dokumentaci.

Šachta s jednotkou může být kdekoliv v domě bez nutnosti technické místnosti. Rozvody vzduchu lze realizovat pouze ve středu objektu a do obytných místností vyvést v prostoru nade dveřmi. Měření z ČVUT ukazuje, že místnost je provětrána rovnoměrně a proudění vzduchu v místnosti není znatelné. Rekuperace Schiedel KombiAIR by se na českém trhu měla prodávat od 1.7.2019

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama