Jak vybrat ten nejlepší pozemek pro výstavbu RD

Autor: M+D+R (1 příspěvek)
Kategorie: Pozemek
14. 3. 2019
1 komentář
Jak vybrat ten nejlepší pozemek pro výstavbu RD
Příspěvek stavebníka
"Jak vybrat ten nejlepší pozemek pro výstavbu RD?" Tak tuhle otázku jsme si s přítelem kladli už od samého začátku, kdy jsme se rozhodli, že si postavíme domeček. Tohle rozhodnutí padlo po dlouhých debatách a mnoha prohlídkách bytů, se kterými jsme nebyli spokojení. A tak jsme od června 2018 začali hledat místo, kde bychom chtěli ten náš vysněný dům postavit. Že to nebylo nic lehkého, to Vám asi ani nemusíme povídat. Nakonec jsme našli favorita, proto bychom se s Vámi rádi podělili o to, jak vybrat ten nejlepší pozemek pro váš budoucí domov.
  • ČISTÝ LIST VLASTNICTVÍ
  • OCHRANNÁ PÁSMA (POKUD SE NA POZEMKU VYSKYTUJÍ NĚJAKÉ OBJEKTY)
  • JE URČEN KE STAVBĚ RODINNÉHO DOMU
  • SVAŽITOST TERÉNU
  • MOŽNOST PŘIVEDENÍ INŽENÝRSKÝCH SÍTÍ (ELEKTŘINA, VODA, PLYN, KANALIZACE)
  • PŘÍJEZDOVÁ CESTA
  • CENA

Navštivte pozemek osobně

Pozemek vybíráte prvně očima, proto jsou tolik důležité i fotografie v inzerátech (měli jsme pocit, že toto mnoho makléřů nebrala vůbec v potaz). Čím více máte fotografií k dispozici, tím lépe. Můžete se tak alespoň rozhlédnout po okolí, zhodnotit, zda chcete to dané prostředí vídat dnes a denně apod. Fotografie se však nevyrovnají osobní návštěvě vybraného pozemku. Klidně i bez makléře, pokud máte potřebné informace k dispozici. Je třeba se ptát také po tom, zda je na pozemku nějaký objekt. S tím totiž souvisí také ochranná pásma, například u stožářů VN nebo NN. Tomu totiž musíte přizpůsobit i stavbu rodinného domu. Z krásného a dostatečně velkého  obdélníkového pozemku o výměře 1000 m2 se tak může obratem stát i špatně využitelná plocha o poloviční výměře.

Zjistěte si dostupnost inženýrských sítí

Pokud se Vám pozemek líbí, zjistěte si, jak je na tom pozemek v rámci připojení k inženýrským sítím. Primárně jde o elektřinu a vodu, to je základ. Některé obce ani další nenabízejí. Ale je důležitý také plyn, kanalizace, internet... Dostupnost elektřiny zjistíte jednoduše například přes portál ČEZu (ten jsme využili my): https://geoportal.cezdistribuce.cz/Geoportal.ses/ves.aspx Dostupnost vody zjisíte jednoduše například přes portál SMVaku (ten jsme využili my): http://vyjadreni.smvak.cz/ V naší lokalitě plyn ani kanalizace není, tak se o ní ani nebudeme zmiňovat. 

Reklama

Nechte si vypracovat posudek pozemku

Nenechte se uchlácholit makléřem, nádhernými fotografiemi a cenou pozemku. Mohlo by se totiž stát, že budete mít ve výsledku ornou půdu, trvale travnatý povrch nebo zahradu pouze na grilování nebo sázení obilí. Posudek pozemku zpracovává útvar hlavního architekta daného obvodu/kraje. Pokud se nemýlíme, tento posudek Vám zaručuje rok jeho platnosti, záleží také na územním plánu a plánovaných změnách v něm, pozor na to.

Na náš pozemek jsme přišli přes pána, který nám posudek vypracovával - měl totiž přehled o tom, kdo v dané lokalitě pozemky nabízel. Původní majitel našeho pozemku navíc aktivně pozemky nerozprodával, nemohli jsme na ně tedy ani narazit při prohlížení inzercí na internetu

Nezaměřujte se na tu nejlevnější cenu

Ta nejlevnější cena pozemku neznamená prioritně tu nejlepší volbu. Berte koupi pozemku jako komplexní balíček - rovnost povrchu, prostředí určené k žití, dostupnost obchodů, lékaře, pošty. Dále také možnost napojení na inženýrské sítě a v neposlední řadě také jednání s majitelem nebo realitní kanceláří. Koupě pozemku není úplně nejrychlejší proces a je proto také důležité, jak s majitelem/zástupcem majitele pozemku vycházíte. Zda jde ryze o business, zbavení se pozemku a získání peněz nebo o to, abyste byli spokojení Vy i majitel. A to je rozdíl. Nám například kvůli nemožnosti vzít si více peněz na pozemek majitel zlevnil o 30 tisíc korun. A to nemluvíme o tom, jak skvěle vychází vstříc. Jsme neustále v kontaktu a jsme velice rádi, že jsme narazili právě na pozemek od tohoto majitele :) Náš pozemek stál 720 000 Kč o výměře 1077 m2. Přejeme stejné štěstí i Vám! M+D+R

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací