Proč, jak a kdy

Autor: Dexter (3 příspěvky)
1. 3. 2019
0 komentářů
Proč, jak a kdy
Příspěvek stavebníka
Zdravím všechny stavebníky. Po dlouhém rozhodování jsme se rozhodli přidat mezi „svépomocníky“ a dům si postavit sami. Rozhodl jsem se popsat i naši cestu k vysněnému bydlení – třeba někomu pomůže stejně jako nám pomohly ostatní články a zkušenosti.

Ale ještě, než začnu sdílet své zkušenosti, chci vysvětlit, proč jsme se vlastně pro stavbu svépomocí rozhodli. Jako první bylo porovnávání nejrůznějších nabídek a vyhledávání stavebních firem a řemeslníků.

Po několika zkušenostech, které už ale nemáme zapotřebí si zopakovat, mi došlo, že bez komplikací to půjde jenom tehdy, pokud si to postavím sám, případně s pomocnou rukou známých.

Žádné nahánění dělníků, nedodržené termíny, vyšší výdaje, než se očekávalo, … a pokud komplikace nastanou, můžu být naštvaný jedině sám na sebe. Navíc, finančně se to nedá srovnat.

Pokud člověk ten čas má, zaplatí jen za materiál a nemusí platit astronomické částky za práci, která nakonec může být odfláknutá. Všude je tolik informací, návodů a recenzí, že s trochou selského rozumu jsou stavební postupy dneska dostupné komukoliv.

Kromě ryze pragmatických důvodů si myslím, že je v dnešní době stavba domu i něco jako meditace. Člověk má možnost si vyčistit hlavu a dělat trochu jinou práci než sedět celý den u počítače.

Dovedlo mě k tomu taky nutkání vidět něco reálně vznikat pod vlastníma rukama.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama