Plán roku 2018 – hypotéka, projekt a inženýrské sítě

Autor: Pája a Dája (7 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
11. 2. 2019
1 komentář
Plán roku 2018 – hypotéka, projekt a inženýrské sítě
Příspěvek stavebníka
Na konci roku 2017 jsme s manželkou zakoupili pozemek s hezkými výhledy po okolí a plán na rok 2018 byl vcelku jasný. Zažádat o hypotéku, vyhotovit projekt, do úspěšného konce dotáhnout stavební ohlášení a připojit pozemek na inženýrské sítě. Vedlejším záměrem pak bylo vyhotovit základy pro stavební buňku - plechovou garáž.

To byly naše plány, bohužel skutek je od nich velice daleko. V prosinci roku 2017 se nám zalíbil jeden RD z katalogu. Proto jsme oslovili firmu nabízející tento dům. Ujal se nás příjemný projektant, se kterým jsme probrali všechny změny oproti katalogu, aby dům byl opravdu přesně dle našich představ. Vyhotovení kompletní projektové dokumentace k RD trvalo celkem 10 měsíců a v září jsme konečně obdrželi krabici s 5ti paré projektové dokumentace RD. Následovalo hledání dalšího projektanta, který náš domeček usadí na pozemek a pomůže nám  připravit podklady k ohláščce. Bohužel to jsme ještě netušili, jak velký problém bude najít volného projektanta. Projektanta se sice podařilo najít, a snad i dobrého, ale jeho časové vytížení je tak velké, že všechno je na dlouho (jako když se šnek snaží vylézt na Sněžku). Je únor 2019 a stále nejsme u konce. Dalším úkolem byly inženýrské sítě. Tady se část podařilo zrealizovat, a část ne. Hlavní problém bylo vedení kanalizace přes sousední pozemek těsně vedle domu sousedů. Sousedi jsou naštěstí vstřícní, a proto nebyl problém s uzavřením smlouvy o zřízení služebnosti a hned z jara než začala růst flora jsme mohli kanalizaci v délce 50m zrealizovat. Co se týče elektriky, tak na hranici pozemku je přivedena přípojka, jen se realizovala stavba sloupu pro elektroměr a ještě se připravuje stavba stavebního rozvaděče. Pak už jen revize a můžeme se letos připojit. Vodu musíme dle projektové dokumentace a povolení řešit protlakem pod místní komunikací, a zatím jsme ve stádiu hledání zhotovitele. Při realizaci kanalizace jsme bagrem nechali srovnat kousek pozemku na plechovou garáž, ale na základy také nedošlo. Takže když to shrnu, tento rok jsme byli úspěšní tak na 50%. Hodně nás překvapila všude dlouhá čekací doba. A shrnutí na závěr v podobě verše: Rok se s rokem sešel zas, nadešel už stavby čas. Kecám, stále čekáme, projekt pořád nemáme.

Náklady

Název položkyCena
Kanalizace - zápis VB na KN
1 000 Kč
Kanalizace - zaměření geodetem
3 200 Kč
Kanalizace - služebnost
10 000 Kč
Kanalizace - smlouva o zřízení služebnosti
3 630 Kč
kanalizace - bagr
10 000 Kč
Kanalizace - materiál, instalater
32 170 Kč
Kanalizace - územní souhlas
1 000 Kč
Projek2 - inženýrská činnost
15 000 Kč
Projekt2 - osazení RD na pozemek
25 000 Kč
Měření radonu
2 500 Kč
Geodet - polohopis + vytyčení hranic
6 500 Kč
Hypotéka - odhadce
10 000 Kč
Projekt1 - změny projektu RD
27 800 Kč
Projekt1 - typový RD
42 350 Kč
Celkem190 150 Kč

Galerie

Plán roku 2018 – hypotéka, projekt a inženýrské sítěPlán roku 2018 – hypotéka, projekt a inženýrské sítěPlán roku 2018 – hypotéka, projekt a inženýrské sítě
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pája a Dája
Pája a Dája (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací