VÝBĚR POZEMKU a PLÁNOVÁNÍ FINANCOVÁNÍ

Autor: Jana a Ondřej (11 příspěvků)
2. 8. 2017
0 komentářů
VÝBĚR POZEMKU a PLÁNOVÁNÍ FINANCOVÁNÍ
Příspěvek stavebníka
Pro stavbu domu jsme se rozhodli už snad od té doby, co jsme spolu - mít vlastní domeček se zahradou, kde se já budu hrabat v hlíně a Ondra v autě, byl náš sen. Je tedy jasné, že v králičárně žít nemůžeme.

Jelikož jsou pozemky v okolí Plzně pro nás obyčejné pracující smrtelníky enormně a přemrštěně drahé, bylo nám od začátku jasné, že v naších oblíbených Křimicích asi nikdy stavět nebudeme. Stavba svépomocí byla také jasná volba, aspoň se Ondra vyřádí ve své tvořivé zálibě. Proto jsme se začali ohlížet po lokalitách dál od Plzně (kolem 30km). Zamlouval se nám nejvíce Plzeň jih s malebnými rovinkami, ale jelikož nebylo moc na výběr, museli jsme rozšířit horizont. Po pár letech jsme objevili malinkatý pozemek v malinkaté obci na SV od Plzně. Rozhodli jsme se na pozemek podívat na vlastní oči. Když jsme tam přijeli, dvě osobité dámy nám rezolutně ohlásili, že pozemek je již dávno prodaný.  Ta obec a její okolí se nám natolik zalíbily, že jsme se rozhodli obepsat obecní úřady všech vesnic v okolí, zda-li neprodávají nějaké obecní pozemky (doporučuji, než platit nehorázné poplatky realitkám). Kladně nám odpověděl pouze jeden starosta, a to zrovna v té obci, do které jsme již před tím jeli. Na prodej byl dvojpozemek od soukromé osoby. Starosta nám poskytl adresu majitele, a tak jsme mu napsali dopis (!). Pán se nám ozval již po telefonu a nabídl nabídku. Hned vedle pozemku je přípojka na elektřinu a obecní ČOVku. Plyn ani vodovod obec nemá, takže vodu budeme řešit studnou, tak jako zbytek obce. Vody je prý dost. Ještě že jsme studnu vždy i chtěli. Rozjel se tak kolotoč vymýšlení financování. Rozhodli jsme se pro finančního poradce, který nám vymyslel náš finanční plán. Potřebovali jsme doplnit pár lejster. Pro přehled, co je potřeba dodat bankám:

  • potvrzení o výši platu (od zaměstnavatele)
  • výpis z katastru nemovitostí (Czechpoint)
  • nabývací titul (Czechpoint)
  • výpis z registru obyvatel - potvrzení o stavu, jelikož jsme si to nenechali dát na občanky (jakýkoliv obecní úřad)
  • informace o zástavbě pozemku ze stavebního úřadu - jaký je územní plán obce - nejdůležitější informace pro vás, plánujete-li stavět (stavební úřad, pod který pozemek spadá)
  • návrh kupní smlouvy (od majitele pozemku prověřená naším vlastním advokátem)

Taktéž jsem se rozhodli pro notářskou úschovu peněz u našeho advokáta. To funguje tak, že peníze za pozemek se pošlou nejprve advokátovi do tzv. úschovy a odešlou se prodávajícímu až tehdy, kdy bude pozemek plně a formálně přepsán na nás.  Nyní jsme již šťastní majitele pozemku a jsmr ve fázi, kdy čekáme na potvrzení hypotéky a s projektantem řešíme studií, zda-li by nám navrhl náš vysněný pasivní bungalov.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Pozemky
430 000 Kč
Advokátní úschova (půl na půl s prodávajícím)
2 000 Kč
Revize kupní smlouvy
1 500 Kč
Dopis
15 Kč
Výpis z registru občanů (2x50,-)
100 Kč
Výpis z katastru nemovitostí
100 Kč
Celkem433 715 Kč

Galerie

VÝBĚR POZEMKU a PLÁNOVÁNÍ FINANCOVÁNÍVÝBĚR POZEMKU a PLÁNOVÁNÍ FINANCOVÁNÍ
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana a Ondřej
Jana a Ondřej (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací