Návštěva bungalovu postaveného z cihel Heluz Family 44 2in1

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
15. 1. 2017
15 komentářů
Příspěvek stavebníka
Svépomocný stavebník Lukáš Čapek nás pozval na návštěvu do svého domu. Zděný bungalov o úctyhodné velikosti 320 m2 začal stavět v roce 2015. S Lukášem jsem si povídal nejen o tom, jak stavba probíhá a jaké zvolil materiály, ale také o tom, co by dnes udělal jinak. Vše podstatné vám přináším v našem rozhovoru.

Začátky a výběr materiálu

Na začátku jsem se Lukáše samozřejmě zeptal, co ho vedlo ke stavbě domu svépomocí. Dozvěděli jsme se, že jej budování baví, díky tomu, že si většinu dělá sám, nejlépe si jednotlivé etapy stavby pohlídá a také si odpočine od sedavého zaměstnání. Na dotaz, proč zvolil typ stavby bungalov má jednoduché vysvětlení, a sice, že nerad chodí do schodů. Lukáš také přiznal, že na počátku trochu zanedbal přípravu projektu, když se zaměřil spíše na stavební povolení a nejnutnější dokumentaci. Nevěnoval ale příliš příprav elektro a vodo instalacím nebo vizualizacím v přesvědčení, že se to vyřeší později v průběhu stavby.  To mu ale přineslo jisté komplikace.

Návštěva bungalovu postaveného z cihel Heluz Family 44 2in1

Důležitou volbou představuje výběr materiálu, ze kterého se dům postaví. Protože Lukáš příliš nedůvěřuje dřevostavbám, dal přednost zděnému domu. Konečný výběr padl na cihly firmy Heluz Family 2in1 o tloušťce 44 cm.

Reklama

Základy a zateplení

Základy bungalovu Lukáš realizoval se svým švagrem, tchánem a kamarády. Půjčili si bagr a vykopali, základy, vylili je betonem a upevnili kari sítě. Firmu si vzhledem velikosti zastavěné plochy pozvali na stažení desky.

Návštěva bungalovu postaveného z cihel Heluz Family 44 2in1

Jak Lukáš vyřešil zateplení domu? Nechtěl dávat z venku polystyren, do kterého se udělá hned díra a nechtěl také dům uzavřít, jako když ho strčíte do igelitu. Také chtěl ušetřit čas a finance navíc. Volil tedy plněnou cihlu a rozhodnutí padlo na již zmiňované cihly Heluz plněné polystyrenem o tloušťce 44 cm, se kterými si Lukáš pochvaloval snadnou práci. Cihly skládal prý jako puzzle. Energetický štítek ale dostal nakonec v kategorii C, zejména kvůli elektrickému podlahovému topení. Překlady Lukáš použil také od společnosti Heluz, někde jsou roletové a někde klasické překlady. Venkovní omítka bude pravděpodobně termoizolační o tloušťce kolem tří centimetrů.

Reklama

Sádrokartonový versus keramobetonový strop

Vyzdění celého bungalovu trvalo asi měsíc práce o víkendech ve třech lidech. Materiál pro stropy váhal mezi sádrokartonem a keramobetonovým stropem od Heluzu. Lukáš nakonec zvolil klasiku v podobě sádrokartonu, nicméně se mi v rozhovoru přiznal, že by si jej znovu nevybral.

Návštěva bungalovu postaveného z cihel Heluz Family 44 2in1

V té době mu připadala investice do keramobetonového stropu zbytečná. Po pokládce sádrokartonu ale zjistil, že cenově se velmi přiblížil druhé variantě, navíc byla pokládka sádrokartonu poměrně pracná a přidaly se problémy s parotěsnou folií. Rovněž nad plochu 150 m2 musíte získat certifikát, a tak je nutné si nechat strop položit specializovanou firmou.

Reklama

Střecha a rozpočet

Pro střešní konstrukci si Lukáš vybral vazníkovou konstrukci a nad garáž trámový krov, aby získal půdní prostor na odkládání věcí. Tuto etapu jako většina stavebníků svěřil profesionálům. Okna vybral hliníková, protože se méně kroutí než plast a déle podle Lukáše vydrží.

Návštěva bungalovu postaveného z cihel Heluz Family 44 2in1

Lukášův obrovský bungalov je téměř před dokončením, stačí položit podlahu. Stavět začal minulý rok v létě, přes zimu nechal dům vymrznout, protože není zastáncem rychlých staveb. Jeho rozpočet před stavbou činil tři miliony Korun, v současné době zatím prostavěl 2,1 milionu. Lukášova představa je, že se celkově vejde do 3,5 milionů bez vnějších úprav, jako je venkovní fasáda či zahrada.

Co by udělal jinak?

A čeho by se Lukáš vyvaroval, kdyby stavěl znovu? Podle jeho slov by si lépe připravil projekt. Více by se zaměřil nejen na stavební povolení ale rovněž na kompletní projekt včetně vizualizací a elektroinstalací. Jak poznal, komplexní projekt nakonec nevyjde o tolik dráž a ušetří dost času a námahy v průběhu stavby. Poučil se také u stropů. Příště by volil keramobetonové těžké stropy, které nejsou tak pracné. Díky sádrokartonovým stropům Lukáš nemohl zatím udělat izolaci stropu, protože ještě bude dělat kastlíky na světla a rozvádět rozvody vzduchu a v domě je tedy zima. Naopak je Lukáš spokojen s plněnými cihlami, se kterými šla stavba rychle od ruky. Lukášovi děkujeme, že nás pozval k sobě domů. Pokud se chcete pochlubit na kameru se svou stavbou, napište mi na email pavel@svepomoci.cz, rádi se přijedeme podívat. 

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací