Fígle realitních makléřů nerozeznáte, buďte raději připraveni

Autor: Uspory.cz (1 příspěvek)
11. 10. 2016
0 komentářů
Fígle realitních makléřů nerozeznáte, buďte raději připraveni
Příspěvek stavebníka
Nemáte zámožného strýčka, který vám s mávnutím ruky půjčí 3 000 000 Kč na nový byt nebo domek? Nevadí. Banka jeho roli ráda zastane, ale nebude to hned. Co vše byste si měli zjistit, než začnete hledat nové bydlení? 

Fígle realitních makléřů

„Já vás skutečně nechci nějak stresovat, ale mám ještě další 4 zájemce a potřebuji znát vaše rozhodnutí do příštího týdne,” říká vám s ustaranou tváří realitní makléř na konci prohlídky. Ve většině případů lže, zájemce nemá žádné. A na vás jednoduše vidí, že se vám objekt líbí. Může se jednat o průhlednou manipulační praktiku, ale také nemusí. Jedině dobrá příprava vám v podobných situací umožní říci: „Tak já to tedy beru!”

Fígle realitních makléřů nerozeznáte, buďte raději připraveni

Máte na hypotéku nárok?

Než si začnete aktivně vybírat svůj nový domov, zjistěte si, zda vůbec hypotéku získáte. Půjčka na bydlení se zpravidla pohybuje v řádech milionů, a proto není divu, že ji banky neudělují každému. Přísné podmínky platí zejména pro živnostníky. Ve světě hypoték vám orientaci usnadní například Úspory.cz, zde najdete informace o tom, jaké druhy půjček existují, a také si je můžete mezi sebou porovnat. Domluvte si také schůzku s finančním poradcem, který propočítá vaše příjmy i výdaje a seznámí vás s vašimi možnostmi.

Reklama
Fígle realitních makléřů nerozeznáte, buďte raději připraveni

Jak dlouho celý proces trvá?

To záleží na mnoha okolnostech. V průměru se uvádí dva týdny až měsíc. Banka požaduje potvrzení o vašich příjmech, pak záleží na šéfovi, za jak dlouho vám potřebné dokumenty dodá. V případě, že už máte nemovitost vybranou, potřebujete také její odhad. To zabere přibližně týden. K odhadu musíte přiložit další dokumenty:

  • aktuální list vlastnictví
  • snímek katastrální mapy
  • nabývací titul a podobně
Reklama

V některých případech se bohužel stává, že váš realitní makléř se čtyřmi dalšími zájemci neblafuje a vy musíte v krátké době složit rezervační zálohu. Ta se často pohybuje ve stovkách tisíc korun. Své peníze zbytečně riskujete, když si předem nezjistíte, zda půjčku na bydlení bez problémů získáte. Myslete na to, než se vydáte na další prohlídku vašeho vysněného bydlení.  

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Uspory.cz (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací