POZEMEK / GARÁŽ / PLOT / ELEKTRIKA

Autor: MirTes (10 příspěvků)
26. 4. 2016
4 komentáře
POZEMEK / GARÁŽ / PLOT / ELEKTRIKA
Příspěvek stavebníka
Ahoj stavebníci, začal bych tím, že díky tomuto webu a hlavně díky článků stavebníků jsem získal velký přehled, inspiraci a hlavně odvahu pustit se do stavby svépomocí taky. Proto beru jako moji povinnost, podělit se s Vámi o moje zkušenosti a poznatky se stavbou svépomocí.

Rozhodování jestli se do stavby pustit, trvalo poměrně dlouho. Nejprve bylo v plánu koupit byt a rovnou se přestěhovat bez sebemenší námahy a časové náročnosti. Ale po shlédnutí několika bytů a propočítání nákladů, jsme došli k závěru, že raději obětujeme rok života a budeme ve vysněném domě 3 km od rodného města, než být ve městě v bytě a závidět všem těm, co mají domy :-)

POZEMEK

Lokalitu jsme měli vybranou rychle, byla to jediná možná lokalita v okolí našeho města, kde by se dalo stavět ihned. Navíc tam koupili pozemek i známí, takže vzájemná pomoc při výstavbě je zaručená. Na výběr bylo několik velikostně +/- stejných pozemků. Nakonec jsme vybrali ten největší, který byl z obou stran oplocený a defakto narovině. Se samotnou koupí už to bylo horší. První kontakt proběhl 30.9. a pozemek byl oficiálně náš až 22.12.2015 - výpis z katastru dostala žena k Vánocům. V době přepisu jsme již kontaktovali projektanta, který nám začal kreslit námi vybraný dům a začal vyřizovat vyjadřovačky pro úřad.

GARÁŽ / bouda

Hned, jak se udělalo po novém roce trochu pěkně, začal jsem s přípravou pro montovanou plechovou garáž. Od začátku jsem věděl, že nechci žádnou unimobuňku nebo plesnivou nástavbu z Avie, která by mi hizdila zahradu. Protože u domu prozatím nebude garáž zděná, bude tato "bouda" sloužit jako sklad/dílna nebo garáž pro moto/kolo i po dostavbě domu. Před objednáním jsem musel připravit podklad, protože garáž nemá podlahu. Takže skrývka, uhutnit makadam a do štěrkového lože položit použitou dlažbu z chodníku, která zbyla po rekonstrukci ulice. Garáž jsem objednal 4.2. a 11.2. ji už Poláci montovali. Sice dojeli o den později a domluva po telefonu polsky taky nic moc, ale garáž smontovali do 15 minut. Zvolil jsem pozinkovanou zesílenou konstrukci a za ty prachy si nemůžu stěžovat - jen doufám, že mi neulítne :-).

Reklama

PLOT

Vzhledem k tomu, že z jižní i severní strany máme sousedy, tudíž i plot, stačilo uzavřít jen zadní část pozemku, aby se stal neprůchozí a zamezil tak vstupu případným nenechavcům. Protože terén nebyl ideálně rovný a na některých místech by sloupky byly málo v zemi, dával jsem je do 50 cm dlouhých cihelných trubek, které zajistili stabilitu a malou spotřebu betonu. Natáhnutí vázacích drátů a pletiva už byla brnkačka.

ELEKTRIKA

Jeden z dalších úkolů bylo zajištění elektřiny před samotnou stavbou. Přípojné místo máme na hranici pozemku, takže stačilo omrknout od souseda, jaký má elektroměrový pilíř, jeden koupit a zakopat. Chránička z přípojného místa byla nachystaná, tak jsem jen protáhl kabel 4x10 a nachystal chráničku pro kabel pro stavební rozvaděč. Jeden rozvaděč mám kousek od přípojného místa pro míchačku a obsluhu stavby a druhý v garáži, díky kterému jsem musel vykopat 40 m dlouhý járek pro kabel. Následovala revize, smlouva s eonem a montáž hodin. V mezi čase se udělala kadibudka, pískoviště, posekal se a uklidil pozemek, usadila se kubíková nádrž na vodu se svodem z garáže a začal se navážet z kolejového svršku použitý makadam, který poslouží jako výplň do základovky - prozatím asi 60 tun. A nyní nezbývá nic jiného než čekat na povolení … Stavbě zdar.

Náklady

Název položkyCena
vybavení garáže - od každýcho něco
100 Kč
kabel na propojení - od tchána
1 Kč
2x stavební rozvaděč - od tchána
1 Kč
material na kadibudku - co dům dal
1 Kč
Rýna na garáž se svodem do nádrže
470 Kč
Elektrorevize
300 Kč
Kabel 4x5 40 m
1 800 Kč
Jistič 3x25
450 Kč
Elektroměrná skříň
5 900 Kč
Komplet oplocení 25 m
4 100 Kč
Garáž
10 600 Kč
Vibrační deska
200 Kč
Štěrk / písek
1 500 Kč
Dlažba 25 m2
800 Kč
Celkem26 223 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
MirTes
MirTes (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama