Jak se vyrábí cihla

Autor: Pavel Tesárek (73 příspěvků)
10. 11. 2015
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Podle ankety na Svépomocí.cz i z různých dotazníků víme, že většina svépomocných stavebníků volí jako materiál pro svůj dům cihlové zdivo. Vzali jsme kamery a vyrazili natáčet do moravských Novosedel, abychom zjistili, jak se vyrábí cihla.

Společnost Wienerberger, která nám umožnila navštívit s kamerou výrobní závod a zjistit, jak se vlastně cihly vyrábí, má v České Republice aktuálně 6 cihelen. Čtyři jsou v Čechách a dvě na Moravě. V cihelně v moravských Novosedlech, kde jsme pro Vás video natáčeli, se vyrábí cihly pro obvodové i vnitřní nosné zdivo. Jednou z hlavních surovin pro výrobu cihel je jíl. Aby se nemusel do cihelny dovážet, jsou všechny cihelny postaveny právě v místech, kde byla objevena naleziště jílu. V Novosedlech je zásoba jílu ještě na 20 let. Kromě jílu se do vstupní směsi přidávají další suroviny, které mají za úkol cihlu odlehčit a zlepšit její tepelné vlastnosti. Takovou surovinou jsou například dřevěné piliny, které tvoří zhruba 30% obsahu.

Jak se vyrábí cihla

Správně namíchané suroviny putují po dopravnících do takzvaného hrubého válce a z něj do dalšího válce, kterému tady říkají jemný. Ten umele materiál pro výrobu cihel na zrnka o velikosti 0,8mm. Takto připravený materiál putuje po strmém dopravníku připomínajícím jezdící schody do druhé haly, kde je ukládán do velkých zásobníků. Díky zásobníkům umístěným mezi halou pro přípravu směsi a halou pro lisování cihel lze připravovat směs i v době, kdy se cihly v druhé hale nelisují. Naopak díky zásobě směsi se mohou cihly lisovat i v okamžiku, kdy probíhá odstávka v části přípravy směsi pro výrobu. Do směsi jílu a dalších přísad se přidává i voda. Z lisu, který funguje podobně jako mlýnek na vánoční cukroví, následně vyjíždí dlouhý pruh cihly. Ten se nařeže pomocí ocelového drátu na jednotlivé cihly, které putují do sušárny. 

Reklama
Jak se vyrábí cihla

Typ cihly, která se na lisu vyrábí, určuje takzvaná matrice. Matrice je ocelová forma s otvory, kterými se „hlína protlačuje“. Pro každý typ výrobku, zde mají samostatnou matrici, kterou na lisu vymění podle toho, jaký typ cihly je třeba vyrábět. Na začátku sušárny je teplota kolem 40°C a 90% vlhkosti. Jak vozíky postupně projíždějí sušárnou, budoucí cihly tak vysychají. Na konci sušárny, která má 70 m je teplota přibližně 80°C a vlhkost pouhá 3%.  Vysušené cihly, které jsou pevné a tvrdé se ze sušárenských vozíků přeloží na pecní vozy a putují na vypálení. Protože je dnes většina cihel broušených, postupují cihly po vypálení právě do brusky, která je při rovnání zmenší o 6 mm. Broušené cihly se tak již na začátku výroby musí vyrábět o 6 mm vyšší, aby zde bylo co brousit. Při výrobě vatových cihel s označením Porotherm T Profi se zbroušené cihly naplňují minerální vatou, kterou společnost Wienerberger nakupuje od společnosti Saint-Gobain a Rockwool. Následně se cihly zabalí do fólie a připraví na expedici k zákazníkům. V době natáčení probíhala v cihelně výroba cihel plněných minerální vatou, tedy cihel s označením Porotherm T Profi. Denně se jich tu vyrobí kolem 10.000 kusů. Na dům v projektu Svépomocí ŽIVĚ jsme pro obvodové zdivo spotřebovali kolem 3000 kusů cihel. Za den se v Novosedlech tedy vyrobí cihly pro 3 takové domy.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací