Pavel Tesárek a Roman Studený, další dva řečníci konference Stavba a rekonstrukce svépomocí

Autor: Pavel Tesárek (73 příspěvků)
26. 6. 2015
0 komentářů
Pavel Tesárek a Roman Studený, další dva řečníci konference Stavba a rekonstrukce svépomocí
Příspěvek stavebníka
Před čtrnácti dny jsme vám představili první dva přednášející, kteří vystoupí na konferenci Stavba a rekonstrukce Svépomocí. Dnes v krátkém rozhovoru vyzpovídáme Pavla Tesárka, zakladatele portálu Svépomocí.cz a Romana Studeného, specialistu na zateplování.

Pavel Tesárek je zakladatelem skupiny webů Svépomocí.cz na kterých jsou tisíce fotografií a stovky článku s videi a postupy, ze kterých se lidé dozvědí, jak stavět nebo rekonstruovat svépomocí. Stavbou domu svépomocí si Pavel prošel na vlastní kůži a dnes se o své zkušenosti a pracovní postupy dělí s ostatními.  Pořádá živé přednášky, natáčí videa, píše elektronické knihy a pomáhá lidem, kteří se rozhodli postavit dům svépomocí. Je živým důkazem toho, že stavbu domu svépomocí lze zvládnout i když jste nikdy před tím nedrželi cihlu v ruce. Zeptali jsme se Pavla na pár otázek k jeho přednášce na konferenci Stavba a rekonstrukce svépomocí: 1.Pavle komu je Vaše přednáška určena? Přednáška je určena všem budoucím i současným svépomocným stavebníkům, kteří se chtějí inspirovat a načerpat tipy z praxe od svépomocníka, který byl před několika lety v naprosto stejné situaci, v jaké se nacházíte právě teď Vy.

2. Na co se mohou návštěvníci těšit? Na přednášce prozradím, jaké věci jsem musel zařídit, než jsem začal stavět a kolik mě to stálo peněz. Jaký rozpočet jsem si udělal na jednotlivé etapy a jaká byla skutečnost. Detailně projdeme jednotlivé etapy stavby domu a celý průběh stavby uvidíte na fotografiích. Zmíníme časovou náročnost jednotlivých etap a samozřejmě si prozradíme, jakých chyb jsem se dopustil a co bych dnes udělal jinak.

3. Co si stavebníci z Vaší přednášky odnesou? Stavebníci uvidí příběh domu postaveného svépomocí se všemi úspěchy i nezdary, které tuto stavbu provázely. Po skončení přednášky ode mě navíc obdrží detailní položky všech nákladů, které jsem na stavbu domu vynaložil.

Reklama

4. Jak dlouho se na tuto problematiku specializujete? Svépomocnému stavění se věnuji od roku 2009 a považuji se za informovaného laika, který měl možnost si již pár věcí vyzkoušet a svým pohledem o nich polopaticky a srozumitelně povídat a předat informace ostatním laikům, stavebníkům.   5. Co pro vás znamená slovo „svépomocí“? Pod slovem Svépomocí si ve spojení se stavbou domu představuji mnoho dřiny, dlouhých dnů na stavbě a nespočet okamžiků, kdy jsem měl chuť hodit zednickou lžíci přes plot a utéci. Současně mi stavba svépomocí umožnila mít dokonalý přehled o všech etapách spojených s budováním domu, kontrolu nad kvalitou odvedené práce a z peněz ušetřených za práci možnost sáhnout po „lepších stavebních materiálech“.

Roman se více jak 15 let věnuje oboru zateplování domů. Romanovým cílem je spokojený zákazník, který díky kvalitně provedenému zateplení a fasádě získá nejen „nový kabát“ pro svůj dům, ale vložená investice do renovace se mu brzy vrátí zpět úsporami na vytápění. Roman je praktik a své tipy, které na stavbách načerpal, předává dál a pomáhá tak stavebníkům vyvarovat se nejčastějším chybám a omylům při zateplování domů.

Romanovi jsme také položili dotazy, které prozradí, co si pro nás na konferenci připravil: 1. Romane komu je Vaše přednáška určena? Stavebníkům, kteří zvažují stavět dům a neví jaké řešení a energetický typ domu zvolit. A těm, kteří mají už postaveno nebo rekonstruují dům a neví jak fasádu na svém domě zateplit a jaké materiály použít.   2. Na co se můžeme těšit? Informace z praxe podložené stovkami projitých staveb, konkrétní příklady ze staveb.   3. Co si stavebníci z Vaší přednášky odnesou? Jasný přehled proč a jak zateplit fasádu na svém domě.   4. Jak dlouho se na tuto problematiku specializujete? 10let specializace v oboru zateplování fasád a 20let praxe na stavbách.

5. Co pro vás znamená slovo „svépomocí“? Odvahu zkusit to sám, výzvu to zvládnout, překonat sám sebe. Postavit si (částečně) sám dům je prostě výzva. 

Spoustu dalších otázek vám Pavel i Roman zodpoví osobně na konferenci.

Reklama

Těšíme se na vás!

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací