Elektrické vedení nad pozemkem VN 22 KV

Autor: Sintom (25 příspěvků)
13. 5. 2015
5 komentářů
Elektrické vedení nad pozemkem VN 22 KV
Příspěvek stavebníka
Pokud se rozhodnete pro koupi pozemku asi uvidíte třeba nějaký, na kterém je v části vedení či je vedení na okraji a budete si myslet, že to není žádný problém. Co vás čeká jsou možné výjjímky, nepo tzv. přeložení vedení. S výjimkama ČEZ do určitých mezí souhlasí, přeložení meze neklade, ale zaplatíte si zcela kompletní částku.

Já osobně jsem vybíral pozemek delší dobu, nebylo nic za zajímavou cenu. Můj strop byl 1,5 milionu za pozemek blízko Prahy, na vlaku, jižně orientovaný a žádný satelit. Do těchto mezí se nedalo sehnat téměř nic a když,... mělo to jiné vadové mouchy. Nakonec jsem tedy zvolil pozemek 907 m2  mírně rovnoběžníkového tvaru téměř čtverec 29,5x30 m Tento pozemek obsahuje vedení 22 KV včetně jednoho sloupu o výšce 10,5 metrů. Řeknete si, do toho nikdy nepůjdu ale  koncová cena 1.050.000 Kč byla poměrně rozhodující, další věcí je že další sousedé kterým vedení prochází se stím také naučili žít

Vedení kolem, či na pozemku se dělí do dvou čístí:

  • Nízké napětí (NN do 400V) zcela bezproblémové, jakákoliv změna v řádech pár tisíc. Přeložky i úpravy jsou jednoduché, bezpečná vzdálenost je 0-1 m dle typu vedení a jeho izolace. Na toto napětí stačí izolace pro bezpečnost jednoduchá, tedy drát či licna s gumou na povrchu.
  • Vysoké napění VN  (nad 10 KV) Ve většině případeh 22KV a více, drahá sranda a složité řešení
Reklama

Při zjištování co mi tam vede jsem rovnou požádal ČEZ o vyjádření, už z letmého prozkoumání trasy jsem věděl, že se jedná o vedení 22KV (nápis je na každé trafostanici, či většího komponentu vedení) vyjádření ČEZu byla skutečnost vedení + zakreslení bezpečné vzdálenosti 7 metrů od krajního vodiče na sloupu, tedy celkem 8 metrů od středního vodiče.

Následovalo přenesení na papír, vystřihovánky a možnost umístění domku, bazénu a všeho ostatního za tuto mez.  (v pruhu bezpečné vzdálenosti nesmí být nic ! Nic znamená nic ! Nemůžete zde mít zahrádku, stromy do 2,5 metrů, nekryté parkoviště, ani pergolu,ani skleník (výjimka je nekovový) ani boudu na nářadí. Pokud zde něco chcete, musíte vedení přeložit, nebo zažádat o výjjimku, či alespoň vyjádření čezu (malé věci většinou dovolí, co rovnou zamítnou jsou pochozí střechy, Tedy střechy s nízkým sklonem (pergola) Protože jsem chtěl zkrátit bezpečnou vdálenost na minimum, zažádal jsem tedy o přeložení a to společně se sousedem, který má téměř stejný pozemek za mnou a to na vedení typu SAX, jenž má bezpečnou vdálenost jen 2 metry celkem tedy 3m na každou stranu. Počítali jsme s částkou 100.000 na každého, v součtu za 60 metrů změny vedení tedy 200.000 Kč. Z touto částkou jsem již počítal při nákupu pozemku, který jsem díky tomuto srazil až na 1.050.000 Kč  Drsné bylo zjištění, že ochranná vzdálenost nebyla 7m ale 10m, tedy s pozemku by vzniklo to co je na modrém obrázku a to nudle 13x 30m tedy jen na velmi malý i nudlový  dům. !!! Tedy prvotní písemná informace od ČEZu nebyla pravdivá !!!! Nynější vyrozumění mělo tyto možnosti:

  • Žádost o výjimku, na mnou počítaných 7 metrů pro dům jak uvedli v prvním výpisu Zdarma mohu tedy stavět tak, jak je tomu u novějších vedení ve vzdálenosti 7m od okrajového vodiče. Z tohoto vznikl obrázek 2, kde je již vidět použitelná část 16x 30 m. Pro mě použitelné, ale chtěl jsem na boku domu garáž což již možné není.
  • Změna vedení na jednoduše izolované SAX či podobné,toto snižuje vzdálenost na 2 (3) metry. S tímto řešením jsem  počítal, protože je jednoduché, odštípnou se stávající lana a nasadí se v dané délce izolovaná, vždy od sloupu ke sloupu. Bohužel !!!! toto vedení se již 2 roky nesmí používat v zástavbě, tedy smůla !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Smůla pro všechny  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Změna na vedení Coaxiální, kde ve středu je lano pod napětím pak první izolace pak stínění (jako kabel od antény) stínění je zeměno a pak druhá izolace.  cena úúúplně jinde. Navíc je lano těžší, je to jeden svazek 3 kabelů  o průměru 8cm, tedy se musejí měnit i sloupy. Další věcí je, že nejde většinou udělat na krátkou vzdálenost, rozhodně ne jeden pozemek. U nás jsou v návrhu tři pozemky zasebou můj, souseda a dalšího souseda, celkem 120 metrů vedení... cena............. 350.000 Kč !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  Poslední soused(ka) se nepřidá s vedením se smířila, takže by to měla od nás darem zadarmo.
  • Změna vedení na dvojitě izolované podzemní, nemělo cenu řešit, ceny kolem milionu + stavební řízení, souhlasy obcí, změny smluv a břemen va katasru.
Reklama

Dne 5.5. přišla smlouva k podpisu na přeložku vedení. Tedy na vysuté lanové o délce 120m (můj, sousedův, a další pozemek.)  Částka 370.000 Kč !  Tato částka by se dělila třemi, bohužel jedna majitelka pozemku nesouhlasí jak jsem psal. Částku dělit dvěma by bylo nesmyslné. Nutno říci, že částka 370.000 je rezervní maximum,  v rozhovoru bylo jasné to, že ČEZ se kryje, jinak je cena cca poloviční... Proč.... ?  V základu ČEZ nedělá úpravy, udělá projekt na změnu (20tisíc), v tomto projektu bude zjištěno, že jeden sloup není potřeba měnit je nový, není potřeba na jedné straně dodatečné uzemění již je, tedy výsledek by byl 1 sloup, 120 m kabelového lana 1x nová hlavice sloupu a nějaké drobnosti. Po tomto projektu se zadá výběrové řízení, které uvidím a můžu přihlásit i firmy, které si najdu sám. Vyhraje ta nejlevnější, která toto udělá, ČEZ si připočte jen 20.000 za projekt, tudíž výsledná cena může být i poloviční  !!!! Nic méně toto řešení pro mě bylo nesmyslné a drahé a zdlouhavé Měl jsem velké štěstí na člověka ČEZu, který semnou ztrávil téměř 2 hodiny na telefonu a vše mi vysvětlil, po té mi i pozjistil možnosti výjimek v zástavbě a podobné. Výsledek byl takovýto: Zažádám o výjimku, kde prý bez problému uznají vzdálenost 7 metrů nikoliv 10, protože vedení je obnoveno a jediné, co je vlastně staré, je pár sloupů. Dále mi konstatoval, že nebude problém uznat výjimku na část domu, která zasáhne i pod 7 metrů cca na 6 metrů, plánovaná garáž na bok tedy nepůjde, nic méně stejně na ni teď nemám, takže to neřeším :).

Jak jsem dopadl s výjimkou napíši až v Červnu až bude hotová studie osazení domu a komponent na pozemku V každém případě rada, nekupujte pozemek s vedením dokud nemáte od Čezu popis a typ vedené (výpis je zdarma vyplní se jen na netu) U pozemků s blízkým napětím nad 22 KV 35 a výše se vykašlete úplně !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  většinou poznáte podle příhradových, nikoliv sloupových stožárů, co tam teče opět poznáte po dráze na trafostanici a podobně.  Zde je přeložení na izolované možné též, ale vzdálenosti jsou větší a hlavně toto napětí už může mít (i když říkají že ne) nepatrný vliv na člověka a i nepatrně bzučí Také se vykašlete na pozemky, kde je vedle trafostanice. Při zatížení dost silně bzučí a je to zvuk nesoucí se docela daleko, je monotóní a velice nepříjemný. Tomuto místu bych se vyhnul minimálně 50 metrů.

Doplnění ke článku: Po té co jsem poprosil projektanta přednostně o koordinační výkres domu a pohledy kde je jasné kam míří okna a kde je pochozí plocha atd.  Jsem tyro výkresy poslal skrze standardní mail ČEZ s žádankou o udělení výjjimky (práce a umístění stavby v ochranném pásmu vedení) zde kdyžtak odkaz na průvodku: http://www.cezdistribuce.cz/edee/content/file-other/distribuce/formulare/formd20130826_zadostosouhlasochrannepasmo_web.pdf předtím jsem již dostal kontakt na osobu v Benešově která má toto na starosti. Dostat se kté zprávné osobě byl velký boj, ale zadařilo se. Tedy pak to šlo už rychle a do týdne jsem měl stanovisko s povolením (výjjimkou)   Tu po té bylo jen potřeba zapracovat do zprávy k projektové dokumentaci pro stavební úřad.

Výjjimku jsem dostal na 4,2 metru a prý by nebyl problém dát i o něco větší.

Reklama

Přílohy

EL-KIOSEK.pdf
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Sintom
Sintom (25 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací