Proč jsem se rozhodl stavět dům

Autor: Sintom (25 příspěvků)
29. 4. 2015
2 komentáře
Proč jsem se rozhodl stavět dům
Příspěvek stavebníka
Sen postavit či mít dům jsem měl již od 18ti let.  Jako první domek jsem tehdy navštívil vzorový dům dnes již zkrachovalé společnosti H system.

Po dlouhé době čekání a přemýšlení a hledání partnerky, se kterou domek postavit, jsem se rozhodl, že začnu sám protože, jinak bych bydlel navždy v Praze.

Z mých zájmů o přírodu, turistiku, auta, kutilství a zahradničení je asi jasné, že z Prahy, ve které bydlím, už mi začalo hrabat čím dál tím víc. Rajčata se na balkon nevešla, kola z chodby ukradli, auto opravovat před barákem, no a přírodu kolem domu pomalu osekali na administrativní budovy a jediné, co zůstalo, je Vyšehrad.

Situace proč jsem se rozhodl zahájit výstavbu zrovna teď:

  1. Je mi přes 30 a čas už prostě letí, takže abych si toho taky užil než půjdu do důchodu
  2. Čím dál více mi vadí Praha, mám čím dál víc koníčků, co v Praze nejdou
  3. Peníze na termíňákách pomalu přestávají vydělávat, takže co vydělají, sežere zdražení pozemků
  4. Je ideální čas na hypotéku, že půjdou ještě níž je nepravděpodobné, navíc mám ideální práci, aby mě hypotéka byla schválena a dostatečnou rezervu ve věku, aby jí bylo ještě kdy zaplatit.
  5. Pozemky kolem Prahy začaly jít cenově zase nahoru, navíc hezkých je čím dál tím míň a už vznikají jen nové a nové satelity
  6. Je Nová Zelená Úsporám, což zlepšuje finanční bilanci o 350.000,- a pasivní dům jsem chtěl vždycky
Reklama

První kroky Jako první krok byla finanční bilance, a co si vlastně mohu za své peníze dovolit.  Nejsem hazardér a nechci se zadlužovat na celý život a jen platit prostor či dům, který vlastně ani nevyužiju. Tedy jako první, k čemu se došlo, bylo sečtění sumy peněz, kterou dám dohromady já, a kterou jsem ochoten si půjčit a co za ní dostanu. Má maximální částka se stanovila na 3,1-3,3 milionech. Z těžce šetřených pěněz a jiných obnosů jsem byl schopen dát dohromady 2,1 milionu, další část bylo nutno půjčit. Protože jsem zatím sám a nejsem ochoten platit měsíčně za hypotéku více jak 8.000,- včetně pojištění hypotéky, vyšla částka na splátku cca 7.000 Kč.  Při této částce a splácení 20 let (nemíním splácet v důchodovém věku) jsme se dostali na částku hypotéky 1,2- 1,3 milionu.

  1. Z prvního nadšení, že pozemek seženu kolem milionu, jsem během měsíce vystřízlivěl, takže jako 1. se muselo stanovit, jak velký a jaký pozemek bude a podle toho určit kolik zbude a na jaký dům, přeci jen něco se dá dostavět časem a nemusí být palác hned, když je práce pro člověka zábava a to, že si postaví garáž a bazén později vlastně není až tak špatný nápad. Jaký výběr pozemku a proč bude v dalším článku. Nyní povím, že maximum určené na pozemek se zastavilo na 1,2-1,4 milionech víc bych prostě nedal.
  2. Pokud jsem věděl, co mě bude stát kompletní pozemek, věděl jsem, že z mé bilanční sumy 3,3 milionu mě zbude cca 2 miliony a za to se dá malý domek postavit.
  3. Jako další krok bylo třeba určit, co se za tyto peníze dá vlastně postavit. Jako vodítko jsem si vzal typové domy Canaba, u kterých bych možná i skončil nebýt omezení sklonu střechy na nalezeném pozemku. Jestliže Canaba dokáže postavit nejmenší dům Chico i s deskou za 1,2 milionu včetně DPH (mám to opravdu ověřeno tento domek kamarádovi stojí)  musím se tam dostat i já. Protože peněz jsme měl o něco více, vycházel domek UnoII, jenž má bezmála 100m2 už by jakžtakž šel, ale  bohužel Canaba jede těžce v typovkách a jakákoliv úprava je hodně těžce zaplacená, tedy nesmyslná.  s vodítkem UNA II za 1,7 mil včetně DPHjsem šel za projektantem, kterého jsem od vidění znal a vím že navrhoval dům i jinému kamarádovi a ten sním byl maximálně spokojen. Volba tohoto projektanta je dobrá i proto, že díky známosti mi ani nic netají a vše řekne na plnou pusu. Zároveň může dělat i stavební dohled, čímž se zase jedna položka škrtne.
  4. Nakreslili jsme tedy domek obdobné velikosti, s jinou dispozicí jiným sklonem střechy a úpravami, které jsem chtěl.  Vznikla studie patrového domku 105m2 který se mi líbí. Je malý, ale to co chci splňuje.

Požadavky na pozemek:

  • Pozemek musí být v okolí Prahy z důvodu dostupnosti za prací, zároveň ale dostatečně daleko, abych neměl za pár let Prahu za dveřmi
  • Pozemek musí být včleněn do staré zástavby, nechci satelit, chci hospodu, normální lidi, školu, školku, lehce vesnický život s jeho zvyky
  • Pozemek musí být v přírodě, musí být u lesa lehce v kopcích, žádná placka
  • Výměra pozemku musí být  700-1200m (více by nevadilo, ale šlo o cenu)
  • Pozemek musí směrovat jižně, chci mít na zahradě sluníčko
  • Pozemek musí být v tichu, žádná silnice, žádná letadla, žádný hluk
  • Na pozemku musí být sítě, max. mírná svažitost, žádný návoz atd.
  • CENA DO 1,4 milionu včetně sítí a všeho kolem
Reklama

Požadavky na dům:

  • 4+KK  Kuchyně spojená s obývákem, ložníce, dětský pokoj, pracovna, dvě koupelny (klidová v patře s velkou vanou, přízemní, když se žije venku se sprchou), malá technická místnost
  • Možnost rozšíření domu o garáž popřípadě dílnu, ale propojitelně s domem - z domu do garáže suchou nohou !
  • Žiju spíše kutilstvím takže dílna, zimní zahrada, letní kuchyně a místnost pro žití v letních měsících (když příjde návštěva, nemusí se brát do domu, blbne se prostě před domem i když není hezky)
  • Nízkoenergetický až pasivní standard
  • Cena do 2 milionů včetně všeho

Kalkulace byla jasná, a i to, že to tak nějak půjde, tedy teď se musel najít pozemek v dané hodnotě s danými parametry.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Studie domu
3 500 Kč
Celkem3 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Sintom
Sintom (25 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama