Jak to pokračuje, aneb banka navalila prachy

Autor: Martin a Barča (5 příspěvků)
Kategorie: Financování
11. 3. 2015
0 komentářů
Jak to pokračuje, aneb banka navalila prachy
Příspěvek stavebníka
Ahoj stavebníci, v minulém článku jsem popisoval cestu k bance a myslel jsem si, že jsme skoro u konce vyřizování. Rychle mě to ale přešlo, co jsem zjistil, že jsme teprve možná tak na prahu vstupních dveří.

Minulý článek jsem ukončil tím, že jsme zaplatili odhadce (tohle asi bude vyžadovat zvlášť odstavec). Následovalo zdlouhavé schvalování, upravování kupních smluv a podobně.

Po dlouhé době se odhadce uráčil udělat odhad. V ten čas jsme zjistili, že nic není tak růžové, jak jsme si mysleli. Odhad pro nás vyšel dobře, pokud jde o částku. Jenže odhadce si na obě ceny, jak stávající tak budoucí, stanovil nesmyslné podmínky pro čerpání peněz. To, že jsem musel podepsat a datovat rozpočet beru jako zábavu na odpoledne se skenerem.

Další podmínka byla, že chtěl, aby byla stavba zaměřená. Jenže od začátku roku 2014 je stavba nebo budova součástí pozemku, jestliže je na pozemku jeden vlastník, což jsme splnili. Takže začaly dohady s odhadcem. Tuto podmínku nakonec uznal a zrušil. Nechápu proč ji tam vůbec dal, přijde mi jako by to úplně odflákl, tohle by měl vědět, ale nevadí. Další podmínka byla, že chtěl stavební povolení na ČOV, která tam v době schválení stavebního povolení měla být. Proč ho chtěl, když by bez tohoto záměru ani úřad nevydal stavební povolení nám není jasné, ale budiž.

Reklama

Začal jsem tedy zařizovat tuto podmínku s ČOV. Po pár telefonátech jsme zjistili, že už tam dnes ČOV být nemusí, protože obec od doby vydání stavebního povolení dokončila kanalizaci a můžeme se připojit přímo bez ČOV. Nadšení jsme volali zpátky do banky s touto novou informací, aby tuto skutečnost vysvětlili odhadci s tím, že si může zavolat na obec i stavební úřad a tam mu tuto skutečnost potvrdí. Druhý den přišlo vyjádření odhadce, že jsme mu nedali upravený projekt, vyjádření obce a stavebního úřadu.

Na konci vyjádření bylo, abychom ho už neobtěžovali, že zbytečně zatěžujeme detašované pracoviště. Takže odhadce trval na stavebním povolení ČOV nebo změně projektu a všech dokumentů okolo, i když tam ČOV být nemusí a tudíž nevidím důvod, chtít to jako podmínku čerpání úvěru.

Já osobně jsem s ním nemluvil, ale co mi říkali ostatní, kteří s ním jednali, tak pan odhadce je pěkný arogant. Po této eskapádě jsem zařídil změnu projektu, aby mohla banka pokračovat ve schvalování. Po pár dalších dnech mi volala má hypoteční specialistka, že výsledek schvalování je kladný a poslala mi parametry úvěru ke schválení. Ty jsme potvrdili a domluvili se na dnu podpisu, což mělo být úterý.

Reklama

V pondělí mi paní volá, že jsem neposlal peníze (nevím jaké) na svůj nový účet (nevím jaké číslo), a že bez toho nepůjdou vytisknout smlouvy. Skřípajíc zubama jsem ihned poslal peníze, o kterých mi nikdo neřekl, a které nás tímto posunuli z úterý na čtvrtek. Dnes na to koukám s úsměvem, ale v tu chvíli jsem si připadal, jako by mi rodiče v 8 letech řekli, že Ježíšek přijde o dva dny později :-) .

V ten zmíněný čtvrtek jsme podepsali všechny smlouvy týkající se úvěru a zároveň kupní smlouvy v realitce. S makléřem jsme na poště ověřili podpisy a s úsměvem jeli domů. V den podpisu jsme také chtěli udělat předání nemovitosti, ale nějak jsme pozapomněli na číslo elektroměru a vodoměru. Takže předání bylo zatím jen částečně, dostali jsme veškerou dokumentaci a projekt od domu a první týden v březnu bude předání zbytku, přepsání elektřiny a vody. O víkendu jsme vzali křovinořez a trochu poklidili na pozemku. Seznámili jsme se s jedním ze sousedů a frčeli jsme zase domů. Teď teda čekáme až bude přepsaný LV, abych mohl jít nechat přepsat stavební povolení. Potom začne hon na kolaudaci :-).

Náklady

Název položkyCena
Pozemek + stavba
1 100 000 Kč
kolky + podpisy
1 200 Kč
poplatky
4 400 Kč
Celkem1 105 600 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Martin a Barča
Martin a Barča (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama