Rozhodnutí stavět + výběr pozemku

Autor: čážovic (1 příspěvek)
9. 3. 2015
1 komentář
Rozhodnutí stavět + výběr pozemku
Příspěvek stavebníka
Ahoj, tak jako všichni i my procházíme postupně fázemi rozhodování a rešíme co, kde, kdy a tak dále.

Jak nás napadla realizovat myšlenka postavit si své? 1 fáze: No asi taková klasika, kdy po urputném hledání podnájmu, či bytu k odkoupení byla tak trochu marná sláva. Hodiny prolejzání panem velkým Internetem a spousty a spousty prošmejděných stránek s realitkami a inzeráty s nabídkami nejroztodivnějších nemovitostí. Při tom hledání jsme také občas narazili na různé pozemky, avšak žádný z nich nás nikdy nezaujal, neměli jsme se ani původně v plánu vázat a kotvit se na určité místo.

2 fáze: Nic se nedaří najít, ale objeví se v celku zajímavý pozemek a naskakuje poprvé myšlenka něčeho vlastního dle našich osobitých představ. Otázka vázání se na místo byla diskutována taktéž a jelikož jsme mladí a eventualní barák není nic jiného než věc, kterou se v případně potřeby chtíče či jakéhokoliv jiného rozhodnutí lze "jednoduše" zbavit, prodat... (jak někdo moudrý řekl, až ten třetí barák je ten nejlepší), tak jsme se rozhodli, že do toho stavění půjdeme.

3 fáze: Realizace odkoupení pozemku a první realita styku s byrokratismem a cvičení, jak moc člověk má silný skus při zatnutí zubů. Pozemek se skládá ze dvou úzkých parcel a každá má jiného majitele. Cíl: po domluvě odkoupení dvou scelených parcel (1/2 původně nabízeného 24 arového pozemku). Výsledná scelená parcela bude mít pěkných 1058m2 o délce stran cca 30 x 35m.

Reklama

Byl duben a poprvé jsme si dali schůzku s majitely parcel s domněním, že stačí pár formalit a pozemek je náš....hehe...

Je před Vánoci a pozemek je konečně náš ufff, tak to to trvalo, 8 měsícu je pryč...??? A to jsme se to snažili popohánět co nejvíce, jelikož původní majitelé měli na vše času dost.

Některé z prvotních problémů: K velkému 24 arovému původnímu pozemku byla přivedena elektrika na hranu pozemku (zděná kaplička), kanalizace, voda, plyn vzdálený cca 18m nutno dopřivést.

Reklama

Před rozdělením pozemků na polovinu jsme řešili s majiteli možnosti příjezdové cesty na druhý pozemek a dohodli jsme se, že pro všechny bude nejlepší, když původní majitelé darují cca 65m2 obci tak, aby příjezd byl jak pro nás, tak na druhý pozemek v rámci možností co nejlepší. I když s malou nevolí, ale po logickém úsudku nakonec původní majitelé souhlasili a kus zhruba 11,5 x 5m se daroval obci. Na druhý pozemek tak vznikne příjezdová cesta o šířce 5m a nic nebude muset být řešeno věcným břemenem, jak původně prodávající chtěl.

Tímto se ale stalo to, že kaplička s elektrikou se ocitla na obecním pozemku a přívod vody a odpadů se prodloužil o dalších 5m. Naštěstí při realizaci dovedení odpadů budeme platit pouze práci. Město v rámci stavebního rozvoje se zavázalo financovat materiál.

Po rozhovoru se zástupcem EONu a určení umístění nové kapličky (bude sloužit pro oba pozemky) jsme si zařídili, že "přeložka" elektriky se spláchne se zřízením napojení druhé parcely najedou s tím, že vše zafinancuje původní majitel.. aspoň něco.

Reklama

Žádost o vklad je uvedena 2x 2000 Kč. 2 000, protože dva majitelé pozemku, tudíž 2 návrhy na vklad. A 2x, protože napoprvé byla žádost o vklad chybná,nevěděli jsme, že geometrický plán musí být neoddělitelnou součástí kupní smlouvy (ani nám to paní úřednice neřekla, tím se vklad do katastru prodloužil asi o 3 týdny, než se mohla podat nová žádost).

Náklady

Název položkyCena
Pozemek 1058m2
740 600 Kč
Úřed. Ověření podpisů na kupní smlouvě
570 Kč
Žádost o vklad na katastru nemovitostí
2 000 Kč
Odhad pozemku
3 000 Kč
Žádost o vklad na katastru nemovitostí
2 000 Kč
Úřed. Ověření podpisů na kupní smlouvě
120 Kč
Výpis z katastru nemovitostí
240 Kč
Celkem748 530 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
čážovic
čážovic (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama