Financování, výběr pozemku, projekt domu

Autor: Michal + Nicole (1 příspěvek)
Kategorie: Financování
9. 3. 2015
0 komentářů
Financování, výběr pozemku, projekt domu
Příspěvek stavebníka
Po svatbě, která proběhla v létě 2014, jsme si s manželkou začali plnit svůj sen. Od začátku jsme věděli, že nechceme bydlet v pronajatém bytě 2+kk a při současných cenách podnájmů a cenách nových bytů v Praze padla ihned volba na stavbu vlastného domečku někde za Prahou.

Začali jsme na internetu hledat domek, který by se nám oběma líbil a dokonale splňoval naše požadavky. Upřímě jsem si myslel, že hledání bude trvat dlouho, ale po celkem krátkém čase jsme narazili na domek, o kterém jsme si oba hned řekli: "Ten chci... ".

Nastala tedy další otázka. Kde budeme stavět? To už byl ale oříšek. Každý den jsme na internetu prohlédli desítky pozemků, ale stále se nám nedařilo najít pozemek, který by byl blízko Prahy, měl hotové všechny přípojky a hlavně byl v našich cenových možnostech.

V polovině listopadu jsme ale objevili pozemek, který splňoval naše požadavky. Ihned jsme konstaktovali realitní makléřku s žádostí o prohlídku. Pozemek se nám moc líbil, spojili jsme se tedy s finančními poradci, kteří vyřizují hypotéky, a začál náš běh na dlouhou trať.

Reklama

Mezitím pozemek pan majitel zdražil o cca 170.000 Kč z obavy, že bude schválena DPH na pozemky. Po telefonátu s makléřkou jsme byli ubezpečeni, že pokud se rozhodneme podepsat rezervační smlouvu do konce roku, bude cena pozemku původní, tedy 999.000 Kč.

Vyřizování a předschvalování hypotéky a úvěru ze stavebného spoření se na náš vkus hodně táhlo a tak jsme až 28.12, před odjezdem na hory, volali makléřce, že můžeme podepsat rezervační smlouvu.

Domluvili jsme si schůzku na druhý den, ale paní makléřka nám za pět minut volala zpět, že pan majitel se rozhodl, že za pozemek nebude chtít 999.000 Kč, ale 1.071.000 Kč. Podle jeho názoru naše rozhodování trvalo moc dlouho a jednalo se o poslední pozemek v této lokalitě.

Reklama

V tu chvíli jsem měl co dělat, abych tuto informaci vstřebal a hlavně uklidnil manželku, která kdyby měla pána vedle sebe, tak by to asi nedopadlo dobře. Bylo potřeba racionálně jednat. Telefonicky jsme se spojili s finančními poradci, kteří nás ubezpečili, že v bonitě je ještě bezpečná rezerva, abychom toto navýšení dokázali bezproblémů zvládnout. V celkové výši hypotéky nebyla částka 72.000 Kč tak markantní, jen mě mrzelo, že to neřekl pan majitel hned a odhady nemovitosti se mohli provést na již dražší pozemek.

29.12.2014 jsme tedy podepsali rezervační smlouvu a spokojeně odjeli na hory. V polovině února jsme podepsali kupní smlouvu a složili potřebné peníze na účet advokáta do úschovny. Potom jsem hned zkontaktoval geodety, aby mi zpracovali polohopis a výškopis pozemku a firmu na stanovení radonového indexu pozemku, tyto podklady jsem potřeboval pro pana projektanta k projektu. Nyní máme zpracovanou situaci domu na pozemku, se kterou se vydám na stavební úřad, pokud bude vše v pořádku, podepíšeme smlouvu o dodání projektu a za šest týdnů bychom ho měli mít k dispozici.

Poté se znovu vydáme na stavební úřad a začne další boj s byrokracií, ale o tom až přístě...

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Projekt RD (drobné změny typové PD, vč. osazení na pozemek, ENB)
51 750 Kč
Stanovení radonového indexu pozemku
2 400 Kč
Polohopis a výškopis pozemku
2 900 Kč
Koupě pozemku
1 071 000 Kč
Celkem1 128 050 Kč

Galerie

Financování, výběr pozemku, projekt domuFinancování, výběr pozemku, projekt domu

Přílohy

Studie domu
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Michal + Nicole
Michal + Nicole (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací