Rozhodnutí stavět + přípravy

Autor: Petr a Yveta (7 příspěvků)
6. 3. 2015
2 komentáře
Rozhodnutí stavět + přípravy
Příspěvek stavebníka
Zdravím všechny stavebníky, tak jsme se taky rozhodli postavit si svůj vlastní RD. Tahle myšlenka nás napadla už před několika lety. Já pocházím kousek od Mladé Boleslavi, manželka z Olomoucka.

Už když jsme se rozhodovali, kde zapustíme kořeny, museli jsme brát v úvahu, kdo nám pomůže se stavěním baráčku. A jelikož tchán už postavil svépomocí baráky dva (ano, opravdu baráky, žádné baráčky :D ) tak mě rozum odvál na Moravu. Bydlíme právě u manželčiných rodičů, dá se říci v dvougeneračním domku (bungalov s podkrovím).

Oba jsme odjakživa žili v rodinných domech, takže bychom si moc bydlení v bytě neuměli představit.

Hlavním důvodem stavby svépomocí je samozřejmě úspora nákladů. Při financování úvěrem musíme počítat každou uspořenou tisícovku. Nezanedbatelným faktorem je samozřejmě i kvalita práce. Člověk aspoň ví, kde a co v domě má.

Reklama

Pozemek jsem sehnali ve vesnici vzdálené asi 2 km od města, kde bydlíme. Je to bývalý sad zemědělského družstva. Předchozí majitel měl jeden velký pozemek o cca 2200 m2, rozdělil ho a jednu část si nechal a druhou prodal. Naše část má 1374m2. Pozemek sme koupil za 400 kč/m2. To bylo na podzim roku 2011. Na pozemku nebylo nic. Ani sjezd ze silnice, takže největší problém bylo se na pozemek vůbec dostat.

První, co jsme řešili, byl projekt všeho okolo domu. Veškeré oplocení, sjezd, přípojky sítí, chtěli jsme ještě před stavbou postavit hospodářskou budovu a do budoucna jsme si nechali na projekt nakreslit i zastřešené posezení.

První, co jsme museli vybudovat, byl tedy sjezd. Výškový rozdíl mezi silnicí a naším pozemkem je cca 60 cm. Aby do budoucna mohli na sjezdu parkovat např. návštěvy a nemuseli pokaždé zajíždět až za plot, udělali jsme ho cca 6 m široký a cca 7 metrů dlouhý. První co bylo potřeba před samotnou stavbou sjezdu, bylo vykopat a najít vedení Telefonicy O2. Tam kde bude zhotoven vjezd, musel být vsazen do betonové chráničky. O2 s tím dělalo celkem ofuky. Že se přijedou podívat a zkontrolovat atd. Nic z toho samozřejmě nebylo, pouze jsem to vyfotila a poslal pánovi, který to má u nás na starosti. Po zasypání jsme se konečně pustili do zabetonování roury. V konečné fázi vznikl armovaný betonový útvar cca 90x90x600 cm s rourou uvnitř. Už druhý den po zavadnutí jsme začali navážet veškerý bordel, který jsme kde našli :) Samozřejmě to ani zdaleka ještě nestačilo na to, aby se na vjezd dalo jezdit. Poprosili jsme tedy místního autodopravce, až bude mít nějakou fůru, kterou by odvezl, ať nám ji tam vyklopí. Stalo se hned druhý den. Bouračka baráku, směs cihel, omítek a jíné. Dobré cihly jsme s manželkou vybrali a očistili, použijeme je na stavbu hospodářské budovy. Po rozhrnutí se konečně na sjezd dalo jezdit, i když zatím bez bočních stěn.

Reklama

Následovalo oplocení pozemku v místě rozdělení původního velkého pozemku. Zvolili jsme klasické pletivo o výšce 160 cm. Tchán mi vyrobil vrták do zeminy a tak vrtání děr na zabetonování sloupků šlo jedna báseň. Nejhorší část byla srovnat poté výškově sloupky tak, aby byli v jedné rovině. A protože jsme počítali s tím, že se pozemek bude o nějakých 10 cm v místech u tohoto plotu zvedat, museli jsme s tím také už kalkulovat. Dílo se podařilo, plot i po 2 letech stojí :).

Na pozemku nebyly vybudovány žádné sítě. První co bylo potřeba, bylo zažádat o připojení elektřiny. Přes pozemek vede nízké napětí a tak nám po asi roce od podání žádosti svedli ze sloupu sousedů elektřinu. Pří té příležitosti vyměnili i starý dřevěný sloup za klasický betonový. A následovalo další kopání. Musel sem vykopat drážku cca 60-70 cm hlubokou a dlouhou nějakých 20 m od sloupu po hranici pozemku, kde měl stát rozvaděč s elektroměrem. Po nějakém čase se dílo podařilo, spolu s tchánem jsme z porfixu vybudovali sloupek, osadili skříní a za pár dní nás elektrikář připojil. Hurá :) Do té doby jsme si museli půjčovat elektřinu od souseda a to samozřejmě nebylo úplně ideální.

Už při koupi pozemku jsme počítali s tím, že necháme vybudovat studnu. Chceme na zahradě pěstovat ovocné i okrasné stromky, nějakou tu zeleninu atd. V neposlední řadě bychom chtěli napojit i dům (přinejmenším záchod) na vodu ze studny. Veškeré vyřizování na studnu trvalo dobrý půl rok. V říjnu 2012 nám firma vykopala 7,5 m hlubokou studnu. Když obsypávali skruže zeminou a štěrkem, málem nám studna přetekla :) Máme tam opravdu dost vody. I při delším suchu máme ve studni 6,5-7 m vody.

Reklama

Další informace zase příště :).

Náklady

Název položkyCena
Čerpadlo
1 000 Kč
Studna
33 500 Kč
Elektřina sloupek
1 000 Kč
Elektřina kabely, rozvaděč
6 000 Kč
Elektřina poplatek
12 500 Kč
Sjezd
10 000 Kč
Pletivový plot
10 000 Kč
Projekt na přípojky, ploty, hos. budovu a jiné
10 000 Kč
Pozemek
550 000 Kč
Celkem634 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petr a Yveta
Petr a Yveta (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací