Jak to vše začalo

Autor: Jarda a Verča (9 příspěvků)
Kategorie: Příprava
9. 12. 2014
1 komentář
Jak to vše začalo
Příspěvek stavebníka
Psal se rok 2011 a nás napadlo, jestli si nekoupíme pozemek a nepostavíme si dům. Popravdě, už ani nevím, jak to vzniklo, jelikož nedlouho před tím jsme si koupili malý byt. Věděli jsme ale, že tento byt nám časem přestane stačit, tak jsme začali přemýšlet o domě.

Měli jsme možnost pustit se do rekonstrukce už částečně upraveného domu po babičce, ale po zvážení všech pro a proti jsme se rozhodli pro novostavbu, kde se budeme moci rozhodnout, co jak a kde budeme chtít mít. Proto jsme se pustili do hledání vhodného pozemku. Poohlíželi jsme i po vesnicích v okolí, kde byly pozemky levnější. Po sečtení všech nákladů na pozemek, každodenního dojíždění a času tím stráveného, tak jsme dospěli k podobné částce, za jakou jsme náš pozemek koupili. Zvolili pozemek v obci, ve které jsme oba vyrůstali, a znali jí. Obec se nachází asi 15 km východně od Prahy s dobrým spojením PID a dálnice.

Původně jsme měli vybraný poslední volný pozemek v ulici, kdy bydlí rodiče. Nebyl sice na prodej, ale učinili jsme nabídku na jeho odkoupení. Vlastník souhlasil, vše jsme tedy vyřídili s bankou, a když mělo dojít k podpisu kupní smlouvy, tak vlastník couvl. Tak nám nezbývalo než hledat dále.

Dům měl být samostatně stojící, s klasickou sedlovou střechou a bez nějakých výmyslů. Ale jak to někdy bývá, tak je vše jinak. Náhodou jsme objevili novou výstavbu pozemků nedaleko centra města. Vzhledem k cenám pozemků v blízkosti Prahy nám nezbývalo si vybírat z pozemků menších. Nakonec jsme zvolili krajový pozemek v bloku řadových rodinných domů. Aby tomu všemu nebyl konec, je pro celou ulici dána povinnost mít na domě plochou střechu. Nic z toho jsme nechtěli, ale nakonec jsme rádi, že jsme si vybrali právě tento pozemek.

Reklama

Pozemek je krajový, jeho rozloha je 539 m2 a zastavitelnost 130 m2. Je kompletně zasíťovaný (plyn, elektřina, voda, odpad, telefon) a vede k němu nově opravená příjezdová cesta.

Zároveň bych chtěl tímto mým prvním článkem poděkovat Pavlu Tesárkovi za jeho server. Nebýt jeho, tak se do stavby svépomocí asi nikdy nepustíme, a to by bylo velká škoda!

V dalším článku vás seznámím s vybavením staveniště.

Reklama

Galerie

Jak to vše začaloJak to vše začaloJak to vše začaloJak to vše začalo
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jarda a Verča
Jarda a Verča (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama