Rozhodnutí stavět

Autor: Honza a Dita (4 příspěvky)
Kategorie: Příprava
5. 12. 2014
2 komentáře
Rozhodnutí stavět
Příspěvek stavebníka
Asi tak jako většina stavebníků i my jsme si prošli dlouhou cestou. Na začátku byla potřeba řešit vlastní bydlení. Nejprve jsme se rozhodovali pro koupi bytu v Praze. Vzhledem k cenám a dalším okolnostem (doprava, rekonstrukce, možnost vlastní zahrady apod.) jsme se po pár prohlídkách bytů rozhodli pro koupi staršího domu a jeho rekonstrukci. No ani tato možnost nás nakonec neoslovila, protože jsme zjistili, že je to nad naše finanční možnosti.

Nakonec padlo rozhodnutí pro stavbu vlastního domu. Vzhledem k omezenému rozpočtu jsme hledali nejlevnější možnosti. Dlouhou dobu byl ve hře dům postavený z vyřazených lodních kontejnerů, ale po zvážení všech pro a proti jsme to nakonec zavrhli. Volba tedy padla na dům, kde nosnou konstrukci zajišťuje dřevěná konstrukce, a stěny jsou vyplněny balíky slámy. Takových domů už v České republice několik je (http://www.veronica.cz/?id=181), takže se nepouštíme do ničeho nového a navíc je takový dům relativně levný a rychle postavený oproti domům z konvenčních materiálů. O ekologičnosti a zdraví takových domů ani nemluvě. Zájemce o více informací odkazuji na výše uvedené stránky případně na o.s. baobaby.

Typ domu tedy máme vybrán, teď bylo na řadě najít vhodný pozemek. To se nám nakonec podařilo v maličké vísce Nesvačily u Berouna. Je to sice dál do Prahy, ale zato blízko do přírody. Pozemek byl dostatečně velký, což se nám taky líbilo, protože chceme pěstovat vlastní ovoce a zeleninu a mít slepice. Navíc cena byla přívětivá, takže padlo rozhodnutí.

S mým bratrem jsme se vrhli do přípravy projektové dokumentace, protože, když už svépomocí, tak se vším všudy. :-) Bratr je statik a pracuje v projekční kanceláři, takže spoustu věcí zná z práce a tak i v této záležitosti ušetříme slušný obnos peněz.

Reklama

Nakonec bylo zapotřebí vyřídit financování. Protože na celý dům pochopitelně nemáme, větší část peněz si budeme muset půjčit a financovat hypotékou. Náš cíl byl, aby výše měsíční splátky (alespoň prozatím) byla přibližně ve stejné výši, jakou bychom museli platit za podnájem bytu v Praze, což se nám nakonec podařilo. Co bude za sedm let, to teprve uvidíme, ale to už zase budeme mít dva příjmy, takže se toho nebojíme. :-)

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Honza a Dita
Honza a Dita (4 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama