Vlastní zdroj vody aneb stavba studny

Autor: Roman (14 příspěvků)
Kategorie: Příprava
2. 12. 2014
0 komentářů
Vlastní zdroj vody aneb stavba studny
Příspěvek stavebníka
Studnu jsme si již nechávali vyvrtat také my. Od sousedů jsme měli informaci, že je vody dost. Hledali jsme tedy vhodného studnaře. Nakonec jsme se dohodli s jedním z Prahy. To byla chyba.

Z počátku vypadal velice důvěryhodně a ochotně přijel o víkendu zdarma proutkem hledat prameny. Místo se označilo a my jsme začali vyběhávat potřebná povolení… znáte to. Především šlo o hypotéku, ze které jsme to chtěli financovat. Když došlo na to, že jsme měli povolení i peníze, zkontaktovali jsme se studnařem a dohodli se na termínu realizace. Vrtání jsme si měli ještě v pátek potvrdit s tím, že v úterý následující týden na to nastoupí. No a tady nastal problém. V pátek jsem se nedovolal, jelikož prostě, nebral telefon. Tak jsem mu ještě zasílal email, na který nereagoval. V průběhu následujícího týdne jsem se mu opakovaně pokoušel dovolat, psal jsem emaily, ale bez reakce. Nakonec jsem to vzdal a oslovil druhého studnaře v pořadí, který měl čas, ale až za měsíce, no co se dalo dělat. Tak jsme se napevno dohodli.

Druhý studnař přijel dle domluvy načas. Museli jsme ještě zvětšit průjezd, aby tam s tou starou Tatrovou projel. Vše se zvládlo, i přestože to schytal jeden sloupek plotu :). Studnař ho povalil při průjezdu Tatrovkou. (Bylo to však úmyslně a s mým svolením.)

Vrtání trvalo si 4 hodiny. Průměr vrtáku 250mm do hloubky cca 11m. Pak se narazilo na skálu. Začali vrták vytahovat, že budou vrtat menším průměrem. Když vrták vytáhnuli, voda byla s překvapením necelé 3m pod povrchem. Dle studnaře je tam pěkný sloupec vody, a že být na mém místě, že by to zapažil. Vody je prý dost, a že pokud bude vrtat dál, tak z nás bude zbytečně tahat peníze navíc. Nakonec jsem souhlasil s tím zapažení. Sousedi mají také vrtanou studnu (pažení 110mm) do hloubky 9m a zcela bez problémů. Studnař tedy studnu vystrojil pažením 200mm a obsypal kačírkem. Následně za použití kompresoru nechal další 4h vrt pročistit. I po 4h vydatného čerpání neklesl sloupec vody pod 6m. Přítok je tedy dostačující.

Reklama

Když už jsme měli hotovou základovou desku, tak se vykopali a natáhly PE trubky na vodu až ke studni a pažení studny se obkopalo, aby se mohlo osadit záhlaví studny. Na kopání nám přijel pomoct malý bagřík. Vzhledem k tomu, že mezi plotem sousedů a námi není moc místa, tak byl minibagr ideálním způsobem, jak bez námahy vykopat rýhu. Ihned za bagříkem jsme pokládali a obsypávali pískem PE trubky a cca 30cm nad trubkami jsme pokládali výstražné fólie. Na záhlaví studny jsme koupili plastovou šachtu, pro kterou jsme připravili betonový základ. Do betonu jsme pro sichr přidali nějaké to železo, co nám zbylo ze základové desky. Šachtu jsme pokládali ještě do živého betonu, aby se beton pěkně vytvaroval a nevznikli tam nějaké ostré hrany, které by poškodily šachtu.

Musím dodat, že vzhledem k našemu rozměru studny (200mm) se nedala na šachtu navařit příruba a utěsnění jsme tedy museli řešit jiným způsobem. Na utěsnění jsme použily těsnící tmel ve vytlačovací tubě a zatím to vypadá, že to spolehlivě drží. Nakonec jsme celou šachtu obsypali pískem a zasypali zeminou. Z šachty nám vedou 3 PE trubky a to PE40 – přívod vody do domu, ihned vedle PE32 jako chránička na elektřinu a naproti opět PE32 na vývod pro zavlažování zahrady.

Celková realizace studny byla asi zatím nejdelší etapou, jelikož vyvrtaná byla ještě před započetím stavby domu, ale dodělaná byla až s finalizací hrubé stavby.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Cement na beton
171 Kč
Písek cca
800 Kč
Výstražná folie elektro
131 Kč
Výstražná folie voda
279 Kč
Koleno PE32
69 Kč
PE32 - 25m
605 Kč
PE40 - 30m
1 103 Kč
Tmel na utěsnění
179 Kč
Bagrování minibagrem
1 400 Kč
Plastová šachta
7 700 Kč
Vyvrtání,osazení a první čištění studny studny
20 000 Kč
Celkem32 437 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Roman
Roman (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama