Jak jsme našli pozemek

Autor: Tom a Zuzka (3 příspěvky)
Kategorie: Příprava
9. 11. 2014
0 komentářů
Jak jsme našli pozemek
Příspěvek stavebníka
Po rozhodnutí stavět bylo potřeba vybrat pozemek. Protože jsme chtěli na ves, být obklopeni přírodou, ale také v civilizaci a "coby kamenem dohodil" od Prahy, stačilo nám vybrat směr.

Asi na půl cestě mezi Prahou a naší chatou, uprostřed chráněné krajinné oblasti má spousta známých chaty a domky, takže výběr místa byl velice jednoduchý. Bylo potřeba najít jakýkoliv pozemek za dobrou cenu.

Asi rok jsme hledali na stránkách realitek, prohlíželi stavby i hotové domy, no nakonec rozhodla náhoda. Na jedné procházce jsme uviděli, co jsme hledali. Na kopci, ale v rovině, s výhledem, ale u vody, na slunci, a téměř v lese. Už jsme mysleli, že takové místo není. Navíc na kraji vsi, která má statut města.

Doma jsme hned hledali v katastru, komu to pohádkové místo patří, vygooglili kontakt a po telefonu se dověděli, že pozemky sice nejsou na prodej, ale výhledově se budou zasíťovávat.

Reklama

Problém byl, že nikdo nevěděl kdy. Nám to ale nevadilo, získali jsme čas na to, aby jsme mohli dát do kupy peníze. Po roce jsme peníze na pozemek měli, a tak jsme se opět ozvali majitelce. Bohužel obrovský pozemek nechtěla rozparcelovat, ale nabídla hned vedle kousek, kterého se chtěla zbavit ze všeho úplně nejdřív.

Byla to totiž zahrada patřící k poslednímu domu v ulici, kterou si majitelé domu nechtěli koupit celou, a tak byla před časem rozdělena. Výhodou bylo, že byla v zastavitelné zóně, a tudíž se na ní dalo stavět bez speciálního povolení - což je v CHKO výhodné. Navíc nám nabídla odkoupení další, navazující části pozemků, v jakémkoliv rozsahu (ale bez možnosti stavět). Řekli jsme si, že cca 1000 m2 stačí, a tak se začalo jednat s katastrem, připravovat kupní smlouva a to nejdůležitější, podařilo se nám vyjednat slevu na ceně.

Pozemek byl bez vody, za to měl elektrickou přípojku i kanalizaci napojenou na obec. Polovina na rovině, polovina ve svahu. Výsledná cena byla kombinací ceny nedalekých stavebních parcel (1600,-) a znaleckého odhadu za svah (200,-). Plus asi 100,- tvrdě sjednaná sleva.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tom a Zuzka
Tom a Zuzka (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama