Začátek - rozhodnutí stavět

Autor: Michal a Lucka (2 příspěvky)
2. 8. 2014
0 komentářů
Začátek - rozhodnutí stavět
Příspěvek stavebníka
Ahoj všem čtenářům. Se svoji přítelkyní, nyní již ženou, jsme se před časem rozhodli vyměnit menší podnájemní byt za větší, vlastní. Postupně jsme měli vybrané tři byty v klidné a pěkné části Ostravy Výškovic, ale z různých důvodů to nevyšlo. Začli jsme průběžně uvažovat o starším domu k okamžitému nastěhování a postupné rekonstrukci. Jenže to, co by šlo s trochou nepohodlí užívat a průběžně opravovat, bylo za ceny neodpovídající stavu, nebo bychom museli dělat tolik ústupků, že by se to nakonec nevyplatilo.

Další možností, bylo koupit pozemek a postavit dům podle vlastních představ. Hledali jsme v lokalitách jižně od Ostravy, s jednodchým spojením autem i MHD a s dostatečnou občanskou vybveností. Najít ideální pozemek za rozumnou cenu nejde a vždy bude něco, co Vám bude rozhodnutí koupit komplikovat.

Nakonec jsme objevili mezi stávajícími zastavěnými pracelami tři volné za cenu 600 Kč/m2, 1200-1400m2. Ve svahu (to  není překážka), jižní orientace, cesta u hranice pozemku, vedení elektřiny taky na hranici. Nejbližší napojení na vodovod, kanalizaci a plynovod 150-200m přes obecní komunikaci a soukromé zastavěné pozemky.

To byl trochu problém, takže jsme začli uvažovat. Plyn potřeba není, je mnoho možností, jak topit a vařit. Odpadní vodu vyřeší žumpa nebo čistička. Zbývá zásobování vodou. Sehnali jsme proutkaře, který prošel pozemek a našel pramen v hloubce 25m. Vrtaná studna by tedy vodu zabezpečila a navíc jsme uvažovali, že se případnými majiteli sousedních dvou pozemků domluvíme na prodloužení vodovodu, což by při rozdělení ceny na tři části nebyla velká finanční zátěž.

Reklama

Takže jsme se rozhodli pozemek koupit a začít stavět, ale to předbíhám projektu domu a vyřizování povolení stavby.

Náklady

Název položkyCena
Poplatky
5 000 Kč
Pozemek
720 000 Kč
Celkem725 000 Kč

Galerie

Začátek - rozhodnutí stavětZačátek - rozhodnutí stavět
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Michal a Lucka
Michal a Lucka (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací