Stavební povolení, resp. ohlášení stavby

Autor: Honza a Sašenka (3 příspěvky)
4. 7. 2014
2 komentáře
Stavební povolení, resp. ohlášení stavby
Příspěvek stavebníka
Zatěžovat vás ohledně zařizování hypotéky a výlety na katastr kvůli zástavě a ručení jinou nemovitostí a jejím následným přepsáním na jinou za "sympatický" poplatek 4.000 Kč, asi nemá cenu. Vrhneme se tedy rovnou na zařizování stavebního povolení (myslím tím vždy ohlášení stavby).

Podotýkám, že na pozemku již je zavedena voda, tlaková kanalizace a budníčky s elektřinou a plynem - vše zkolaudováno. S projektem jsme se tedy vydali na stavební úřad doufajíc v stavební povolení (nikdy jsme nic takového nedělali, takže vůbec jsme nevěděli co s tím).

První otázka zde přítomné úřednice byla, jestli máme projekt, osazení do terénu, radon, rešerše na tamto, vyjádření od tohohle, vyjádření od tamtoho, zajištěné tamto, smlouvu na tohle, návrh smlouvy na něco jiného...

No, zkrátka jsme vyfasovali 3 papíry A4 s adresami všech možných dotčených oraganizacích, a že je nutné od nich získat vyjádření ohledně napojení nebo existenci sítí a souhlasy všemožných organizací, kterým, dle mého názoru, do toho, že si chceme postavit obyčejný malý dům, nic není - např. vojenská správa. Doteď nechápu, ale budiž. Díky tomu jsme zjistili, že to jen tak nebude.

Reklama

První naše myšlenka byla, že to nemá cenu, že jsme se do toho vůbec pouštěli. Druhá myšlenka byla přeci jen zaplatit firmě CANABA 18.000 Kč za to, že toto všechno obstarají - myslím si, že hodně lidí toto vyděsí a radši si na to najmou nějakou firmu, které se to musí ohromě vyplatit - skutečné finanční náklady na obstarání ohlášení stavby a územního rozhodnutí totiž vyjde na 2.500 Kč. Třetí myšlenka (ta správná) byla, že se podíváme na internet, co že to vlastně po nás chtějí. Po chvíli internetování jsme zjistili, že  90 % organizací toto řeší přes webový formulář. Stačí jen naklikat co a kde budeme stavět a oni nejpozději do měsíce zašlou potřebné papíry. A to ZDARMA! Měsíc to však netrvalo ani u jedné organizace, většinou do 10 dnů bylo vyjádření ve schránce.

Pro zajímavost uvádím seznam všech dotčených organizací:

  1.     ČEZ distribuce - elektřina, chápu.
  2.     ČEZ ICT Services - vedle budníčku čouhá nějaká bužírka, kudy by snad měl vést optický kabel nebo co..., chápu.
  3.     RWE Distribuční - je tam plyn, chápu.
  4.     Středočeské vodárny - voda, chápu.
  5.     Telefónica O2 - takže by je taky zajímala ta bužírka? No, dejme tomu, chápu.
  6.     Archeologický ústav - prý tam našli nějaký chcíplotiny nebo co, nu dobrá, chápu. Jen aby tam nevykopali nějakou kost co tam zahrabal pes...
  7.     Český hydrometerologický ústav - copak tam stavíme vodárnu? Nechápu.
  8.     Vojenská ubytovací a stavební správa - jestli tam nebudeme nechávat nocovat teroristy, nebo kopat příkopy?  Nechápu, co jim je do toho?
  9.     Odbor dopravy - kvůli tý silnici tam? Že po ní můžeme jet? Dejme tomu, chápu.
  10.     Odbor životního prostředí - čističku tam fakt stavět nebudeme, nechápu.
  11.     Odbor školství, kultury a sportu - děti nevedeme, divadlo tam nestavíme, hřiště jsou v obci dvě, nechápu co chtějí.
  12.     Vyjádření obce - jako souseda vedlejšího pozemku, chápu.
  13.     Souhlas sousedů - chápu.
Reklama

No, zkrátka šílená byrokracie, která leckoho musí odradit od zařizování svépomoci.

Po vyřízení těchto všech dokumentů následoval další pokus s tím, že bod 10. a 11. se dá vyřídit přímo na místě. Co se týče 11., tak ano. Tak jasně, že si u bodu 10 dal úřad měsíc na vyřízení, který skutečně dodržel na den. Bohužel však byl vrácen zamítnutý, protože v textové části projektu je zmínka o elektrickém a plynovém kotli a z textu nebylo zřejmé, co že to tam bude. Takže další obíhání v rámci toho samého úřadu. Naštěstí se toto dalo vyřešit prostým prohlášením, které jsem na koleni ručně napsal, že tam bude plynový kotel a krb pro okrasu a nic jiného. Toto pán na OŽP vyřešil do druhého dne, takže jsem měl nesmírnou radost. No jo, to ale nebylo vše, protože ještě chybělo tzv. Vynětí ze zemědělského půdního fondu. Na SÚ si toho úřednice nevšimla, ale radši jsem se přiznal, jestli ji to bude stačit pozdějc, že to ještě není hotové. Tak prý ne. S veškerými materiály se může na podatelnu až když budou kompletní. Vynětí trvalo také přesně 30 dní.

Takže nakonec se vše povedlo odevzdat a asi do týdne byla stavba ohlášena. Hurá! Nepředstavitelná radost. Jako vedlejší výdaje patří asi čerpání dovolené, protože úřední dny jsou klasicky pondělí a středa ve stejné pracovní době jako většina z nás pracuje.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Měření radonu
3 500 Kč
Geologický a hydrogeologický průzkum
13 600 Kč
Zaměření pozemku
3 900 Kč
Změna územního plánu
500 Kč
Ohlášení stavby
2 000 Kč
Celkem23 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Honza a Sašenka
Honza a Sašenka (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací