Příjezdová cesta

Autor: Lukáš a Lucie (4 příspěvky)
15. 1. 2014
6 komentářů
Příjezdová cesta
Příspěvek stavebníka
Před zahájením stavby baráku jsme se rozhodli si udělat příjezdovou cestu na pozemek. Nejhorší bylo to papírování. Vyřizování všech povolení a potvrzení, jak něco nechybělo, tak něco vrátili, pak se zas na úřadech dohadovali, kdo vlastně se k tomu má ještě vyjádřit jestli i Policie. Policie se divila proč se k tomu má vyjadřovat a na úřadě zase bez vyjádření Policie nechtěli dát souhlas ke stavbě. Nakonec se vše podařilo, a tak se mohlo i kopnout do země.

Jelikož soused má traktorbagr, takže velká výhoda již na začátek, nebylo potřeba nikoho zdaleka shánět a ochotný soused jak slíbil, tak se i stalo a dorazil dle domluvy. Během dne odkopal skrývku ornice a hlína se navozila na pozemek pro další využití. Cesta je 4m široká a dlouhá 80m takže hlíny je dost.

Měl jsem možnost si zapůjčit Tatru, tak jsem toho využil a navozil si strusku. Až jsem nečekal, že se toho vleze tolik, a tak jsem za den navozil 190,92t (celkem se zdálo, že to vození bude nekonečné), ale i to jsem zvládl za jeden dlouhý den.

Postupně, jak jsem navážel, tak jsem potom i jezdil, takže dá se říct, že i hutnění probíhalo stálým ježděním po strusce. Pak mi to celé srovnal bagrem no a půjčil jsem si vibrační ježkový válec, kterým jsem to celé zhutnil. Na tuto hrubou vrstvu přišla další jemná vrstva strusky LKS, která se na slunci časem zapekla, takže cesta krásně ztvrdla. Strusku LKS už mi navozil dopravce, který mi udělal i slušnou cenu a přivezl mi 100t strusky. To jsem si nechal opět bagrem roztáhnout no a dodělal ručně tak, že jsem to postahoval deskou.

Reklama

Nakonec jsem si udělal betonový mostek, kde se napojuje nová cesta na místní komunikaci. Opět jsem povolal na výkop bagr a pak už byla ruční práce. Během mojí práce jsem zjistil, že kousek vedle na stavbě používají hladký válec cca 5t, tak jsem využil příležitosti a s válcem se zastavili u mě, a tak mi poválcovali cestu.

Během chvíle bylo perfektně uvalcováno a cesta téměř hotová. Dodělal jsem pár drobností no a nastal čas kolaudace. Nastal den K a 6.12.2013 jsme úspěšně zkolaudovali.

Byly to ovšem nervy hlavně s papírovou prací, a tak téměř rok trvalo od projektu až po zkolaudování. Přitom vše se podařilo i na pozemek vyřídit připojení elektro, a tak na pozemku už máme přivedenou i elektřinu.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lukáš a Lucie
Lukáš a Lucie (4 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací