Náš Domeček

Autor: Lukáš a Hanka (1 příspěvek)
27. 11. 2013
9 komentářů
Náš Domeček
Příspěvek stavebníka
Rádi bychom Vás seznámili s naší stavbou. Původně jsme si chtěli dům nechat postavit firmou, chtěli jsme dřevostavbu. Když jsme ale zjistili, jak se ceny u takových staveb pohybují, rozhodli jsme se postavit si dům svépomocí.

Rozhodli jsme se pro bungalov v dispozici 4+kk a jako materiál jsme zvolili porobeton od porfixu o síle zdí 375mm a zateplením 150mm. Na střechu jsme umístili KM Betu, která je položena na sbíjených vaznících s vodotěsným podstřeším.

Základy a základovou desku jsme dělali již loni. Hloubka pásů je 80 cm a po vyrovnání ztraceným bedněním jsme pod desku natlačili 26 tun betonového recyklátu. Po uhutnění, položení sítí a vyšalování jsme desku vylili B20. Tím pro nás rok 2012 skončil.

V lednu se nám povedlo koupit tvárnice na celou stavbu v akci a navozili jsme materiál na desku, aby jsme ji zatížili.

Reklama

Pak přišlo neskutečně dlouhé čekaní na konec zimy. V polovině dubna jsem začal lepit izolaci, abych byl připraven na stabilní teploty nad nulou. Dočkal jsem se a začal jsem stavět obvodové zdi. Plný elánu a energie to šlo samo. Stavba rostla pod rukama a já počítal, jak každý víkend rostl šár za šárem. Další etapou byly překlady, které jsem si vyrobil z originálních "U" tvárnic, které jsem slepil k sobě, pak umístil do okna, podepřel a následně vylil betonem s vyšší mírou cementu. Věnec jsem vystavěl z tvárnic 75 mm, nasvařoval jsem do něj armaturu o síle 12mm a následně vylil betonem.

Již objednané vazníky nám naistalovala firma po 14 dnech od vylití věnce a celá operace trvala jediný den. Pak nadešla šílená akce, kdy jsem koupil 5 kubíků desek, manželka je naimpregnovala a já jsem je potom pomocí 22kg!!! hřebíků nabil na vazníky a tím zaklopil střechu. (nikdy nezapomenu na 14 dní křečí v pravé ruce) .Další věc byla položení mebrány a zalaťování kontralatí a následně latí. Po osazení okapů z titanzinku jsem za pomoci kamarádů začal vynášet tašky na sřechu a následně pokládat. Tašky od KM Bety jsou celkem přesné a byla to hračka.

Když jsem měl střechu hotovou, nastoupil jsem na příčky. Naivně jsem si je rozměřoval na milimetry. Záhy jsem ale pochopil, že se moc na milimetry hrát nedá. Když jsem dodělal příčky, přišlo broušení a tady jsem si užil veškeré nepřesnosti. Další věc byla zasekání vody a elektřiny, s tím mi pomohl bratr a kamarád.

Reklama

No a pak přišla operace, ze které jsem měl obrovský strach - a sice omítky. Po natažení první vrstvy lepidla a perlinky jsem zdi lehce přebrousil, abych strhl hranky a začal jsem natahovat druhou vrstvu. Druhá vrstva už byla lahoda proti té první. Fajnovou mi pomohl tahat otec a já jsem filcoval, jelikož omítka schla velice rychle. Mezitím nám osadili okna a dveře s izolačním trojsklem.

Na podlahu byla použita 15cm vrstva polystyrenu, do které jsem umístil přisávání ke krbovým kamnům. Jako další vrstva bylo použito 6cm anhydritu.

Nyní si hraju se sádrokartony, které skládám z 20cm vaty, parozábrany, dalších 6cm vaty a 12,5mm protipožárního sádrokartonu.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
oplocení a zídka
30 000 Kč
sádrokartony
40 000 Kč
vylité podlahy
60 000 Kč
krbová kamna a komín
60 000 Kč
omítky
25 000 Kč
voda
25 000 Kč
elektřina
30 000 Kč
okna a dveře
89 000 Kč
krytina
110 000 Kč
vazníky a zákop
115 000 Kč
hrubá stavba
110 000 Kč
základy
100 000 Kč
Celkem794 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lukáš a Hanka
Lukáš a Hanka (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací