Jak jsme vybírali pozemek a následně architekta...

Autor: Petra a Václav (7 příspěvků)
Kategorie: Pozemek
5. 11. 2013
8 komentářů
Jak jsme vybírali pozemek a následně architekta...
Příspěvek stavebníka
Po narození naší dcerky Elišky (duben 2011) jsme již byli nakopnuti k výstavbě domečku. Zatím nezávazně jsme se sem tam podívali po nějakém pozemku.

Srpen 2011: První pozemek, na který jsme narazili, nás zpočátku celkem učaroval. Byl poměrně velký, a měl ideální jižní svah přístupný ze severu s nádherným výhledem na polabskou nížinu a nedaleko Litoměřic (Pohořany). Než jsme však do koupě šli, prověřovali jsme si vlastní možnosti. Od majitele jsme se dozvěděli, že tam nakonec nestavěl, protože se projekt vzhledově nehodil CHKO, a tak si to raději postavil jinde, kde se nemusel CHKO dotazovat. Pak jsme však narazili na další možné problémy, které by nám zkomplikovaly včasné stavební povolení, a tak jsme na koupi postupně zanevřeli.

Únor 2012: Pozemek č. 2: Prackovice nad Labem. Středně velký pozemek za velmi pěkné peníze. Ve vesnici se školkou, zatím zavřenou školou. Dobře dostupná doprava železnicí Praha - Lovosice - Ústí n.L.... Ovšem relativně daleko od Litoměřic, kde máme celou rodinu a známé. Časem i zde náš zájem otupěl. Již jsme si však plánovali, jaký asi dům na tomto pozemku postavíme. Sami jsme si načrtávali možné půdorysy a již jsme začínali konzultovat, zda je možné na tomto pozemku postavit pasivní dům.

Duben 2012: Pozemek č. 3 - Vítěz : Žalhostice u Litoměřic - Náhodou nám známý předal kontak na známé, co prodávají pozemek. A tak jsme nakonec s tím i souhlasili. Je to celkem blízko od našich rodných Litoměřic. Dostupné i pěšky nebo vlakem 1 zastávka. Cena relativně průměrná. Orientace svahu jižní, tak vše hrálo pro. Ještě jsme si však před samotnou koupí pro jistotu vlastnoručně zjistili platnost územního plánu a možnost stavby v ochranném pásmu železnice. Kupní smlouvu jsme si nechali sepsat právníkem a peníze zaslat přes úschovu. Ne, že bychom původním majitelům nevěřili, ale pořádek dělá přátele. Koupě byla uskutečněna na konci července 2012. Ještě než vstoupila kupní smlouva v platnost,  jsme si vybírali projekt, posléze architekta.

Prohlédli jsme snad stovku typových projektů, mezitím i typové projekty domů pasivních, ale vždy tam bylo něco, co nám celkově nevyhovovalo a vždy jsme došli k závěru, že by to byly více než malé úpravy projektu. Ač jsme prapůvodně byli přesvědčeni na stavbu domu "cihlového", tak jsme nakonec došli k tomu, že vlastně bude lepší dřevostavba. A to nejlépe z masivních dřevěných panelů než nějaká fošinková. V té době jsme již byli hodně znalí Centra pasivního domu, a tak jsem si vytipovala nějaké známé architekty. Na začátku jsem však narazila na nesouhlas stavby pasivního domu svémopocí ač třeba jen částečně, to bylo dost velké zklamání. Náhodou jsem však nalezla velmi spřízněnou duši, našeho pana architekta, který nám snad i četl myšlenky přímo z duše, a tak jsme pomalu, ale jistě začali společně tvořit.

Reklama

Tentokrát jsme začali úplně z jiného konce. Sepsala jsem teoretický stavební záměr (text na 3 strany A4 :-) ). A byla jsem zvědavá, jaké koncepce nám náš pan architekt připraví. Konkrétně o projektu a stavebním povolením asi až příště...

Ještě jen chci napsat, co nás vedlo k tomu, abychom šli do projektu skutečně individuálního, a to mnohonásobně dražšího než projektu typového. Pozn. ještě do teď nevíme kolik celkem bude stát, ale postupně jsme již po částech zaplatili témeř 100 tis.

Pro stavbu domu svépomocí asi tento postup není zrovna typický. Zvláště, když řeknu, že chceme stavět svépomocí, právě proto, abychom ušetřili a za projekt hodláme dát třeba 250 tis.?

Reklama

Věříme tomu, že dům, který bude na 100% navržen přesně dle našich požadavků, eliminuje zbytečné náklady na něco, co nepotřebujeme nebo můžeme udělat levněji. Věříme, že když nebudeme šetřit na návrhu, že se nám toto určitě vrátí oproti zbytečným vícenákladům v budoucnu, kdy zjistíme nějaké dodělávky nebo předělávky...

Od samého počátku je dům prakticky navrhován námi dle našich primárních potřeb.

A tak konečně na konci září 2013 máme projekt na stole... uf... již máme děti dvě... a už se začínáme v malém bytě opravdu mačkat.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petra a Václav
Petra a Václav (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama