Sedm zásad při zdění domu část II.

Autor: PORFIX (16 příspěvků)
23. 6. 2013
0 komentářů
Sedm zásad při zdění domu část II.
Příspěvek stavebníka
4. Výběr značky tvárnic Nejvíce používanou volbou je tvárnice s pevností P2 a objemovou hmotností 420 Kg/m3. Stavebníci nejčastěji volí tloušťku 375 mm s výbornými tepelně izolačními vlastnostmi, která vyhovuje bez zateplení požadavkům na obvodové konstrukce budov a v tloušťce 500 mm je vhodná i pro nízkoenergetické stavby.

Pro správné provedení vazby velkoformátové tvárnice 500 x 250 x 500 mm je nutné použít v rozích jinou tloušťku tvárnice stejné značky nebo tvárnici rozříznout na polovinu.

Sedm zásad při zdění domu část II.

5. Uložení tvárnic ve zdivu.

Pórobeton je izometrický (stejnorodý) materiál, který má ve všech směrech přibližně stejné vlastnosti. Tvárnice lze tedy zabudovat do stavby libovolně (otočit tvárnice na požadovaný rozměr) bez toho, aniž by se výrazně změnily parametry zdiva. Samozřejmě při dodržení důsledné vazby zdiva a respektování jiné výšky jednotlivých řad. Ale pozor: při otočení tvárnic v úpravě PDK o 90° ve vodorovném směru to neplatí, neboť by docházelo ke vzniku tepelných mostů! Taková úprava se snad dá v nouzi použít pro stavbu garáže, ale rozhodně ne pro stavbu vytápěných objektů. 

Reklama
Sedm zásad při zdění domu část II.Sedm zásad při zdění domu část II.

6. Nosné překlady a U-profily

Pro překlenutí otvorů v obvodových a vnitřních nosných zdech až do světlosti otvoru 2100 mm se používají nosné překlady PORFIX, které mají nosné železobetonové jádro a z jedné boční a spodní strany pórobetonovou destičku pro vytvoření jednotného vzhledu celé zdi a usnadnění omítání. V sortimentu jsou tloušťky nosných překladů 100 a 125 mm, ze kterých se uložením vedle sebe vytvoří nosný překlad potřebné šířky. Přitom se nesmí zapomenout za zajištění proti převrhnutí, např. ocelovou sponou. U vnějších stěn dodatečně nezateplených se musí uvažovat s vložením tepelné izolace, aby nedošlo ke vzniku tepelných mostů. Platí zásada, že alespoň 2 nosné překlady musí být na vnitřní straně zdiva, aby bylo možné přímo na ně uložit stropní konstrukci.                Nosné překlady nebo věnec pro uložení stropní konstrukce je možné vytvořit také  z pórobetonových U-profilů. Za použití jednoduchého podepření se U-profily spojí zdící maltou přímo v místě budoucího překladu, vloží se výztuž dle výpočtu statika a vybetonováním vnitřního prostoru lze vytvořit nosný překlad až do světlosti otvoru 3000 mm při minimálním uložení 250 mm. A opět nesmíme zapomenout na vložení tepelné izolace u nezateplených vnějších zdí.

Sedm zásad při zdění domu část II.
Reklama

7. Samonosné překlady

Pro jednodušší pochopení jejich funkce často nazývané nenosné překlady. Jsou určeny především do nenosných příček nad dveřní otvory. Ukládají se tak, aby šipka směřovala směrem dolů. Ani složením více kusů těchto samonosných překladů není možné vytvořit nosný překlad.

Sedm zásad při zdění domu část II.Sedm zásad při zdění domu část II.

Nenašli jste odpověď na svůj dotaz? Zeptejte se profesionálů!

Vyplňte formulář a zeptejte se profesionálů na zdící materiály panů Ing. Jozefa Kováče a Ing. Jindřicha Táborského ze společnosti PORFIX CZ a.s.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
PORFIX (16 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
www.porfix.cz+420 800 900 366
Kladská 464, Poříčí 541 03 Trutnov
Poslat poptávku