Rozhodnutí stavět a záležitosti kolem parcely

Autor: Magda a Vláďa (3 příspěvky)
14. 5. 2013
0 komentářů
Rozhodnutí stavět a záležitosti kolem parcely
Příspěvek stavebníka
Tak my taky...:-) Zdravíme všechny nadšené svépomocníky. Rádi bychom se s vámi chtěli podělit o naše radosti, starosti a informace, které budeme nabývat v průběhu stavění našeho rodinného domu.

Rozhodnutí vyplulo na povrch tak nějak samo před rokem a půl, kdy jsme byli obdarováni pozemkem. Samozřejmě nás k tomu také vedl náš dlouholetý vztah a vidina vlastního společného bydlení.

Protože máme na začátek nějaké peníze a hodláme šetřit i během stavby v této chvíli neuvažujeme o úvěru, budeme se snažit udělat všechno proto, abychom si ho brát nemuseli. Splácení nás děsí a tak doufáme, že se zadaří. Z toho i vyplývá, proč jsme se rozhodli stavět svépomocí. Když nechceme přeplácet za úvěr bance, neradi bysme platili ještě za stavební firmy.

Časově to budeme brát pozvolna. Oficiálně chceme začít příští léto. A tento rok si necháváme ve znamení úprav, zjišťování a vyřizování toho, co je třeba. Už máme skoro hotový projekt (o tom určitě budeme ještě psát), před týdnem jsme zažádali o připojení elektřiny, dnes o radonové měření. Kanalizace i voda už na parcele jsou, takže toho jsme ušetřeni :-).

Reklama

Chtěli jsme mít přehled, tak jsme zašli na stavební úřad zeptat se na pár věcí ohledně pozemku. Ten byl ještě z pozůstalého dělení před několika lety rozdělen na dvě další. Jedna půlka byla zahrada a druhá ostatní plocha.

Jelikož už ale víme, kde bude dům stát a že bude zasahovat přes oba typy těchto ploch doporučili nám scelení pozemků do jednoho na typ zahrada. Bez toho bysme prý pak zbytečně déle čekali na vydání stavebního povolení. 

Lítání po úřadech tedy začalo i takovouhle maličkostí. Týden trvalo než nám na SÚ vypsali žádost pro katastr. Na katastru jsme žádost odevzdali. Přibližně za dva týdny nám přišla z katastru výzva na doložení formuláře. Ten si sami najdete na internetu a vyplníte podle instrukcí. A zase na katastr odevzdat formulář.

Reklama

Po necelých dvou měsících je záležitost u konce. Pozemek máme scelený, výměry se sečetly a máme tedy 509 m2. Jediná útěcha je, že to teď vypadá lépe na mapce a naštěstí za to nechtěli ani korunu. Nejhorší na tom asi je vecpat se do úředních hodin našich úřadů.

Zajít si na úřad bychom doporučili pro začátek asi všem. Protože pak se objeví takováhle maličkost a pro ty, kdo více pospíchají by to mohla být nepříjmená skutečnost. Z nahlížení do katastru totiž nevyčtete vše, co potřebujete a jelikož na tomto úřadě chtějí toto a na druhém ono a bez soushlasu jednoho úřadu druhý pokývat hlavou nemůže nebo vám nic nevydá, nestojí za to čekat až to přijde, lepší zastávat taktiku čím dřív, tím líp.

(Foto z úvodu: můj pradědeček s kamarády a pivem na stavbě........ještě z dob, kdy za to lidi chtěli jen to pivo :D, kež by to tak šlo i dnes)

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Magda a Vláďa (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací