Skrývka ornice příjezdová cesta

Autor: Jakub a Daniela (8 příspěvků)
3. 4. 2013
0 komentářů
Skrývka ornice příjezdová cesta
Příspěvek stavebníka
KVĚTEN- ČERVEN 2012 Ve chvíli, kdy už bylo na pozemku relativně sucho, zavolal jsem známému bagristovi ohledně skrývky ornice.

Půdorys jsem si vytýčil dle situačky a na každou stranu přidal cca 1,5 m. Bagristovi to šlo, za cca 6 hodin stihnul kromě skrývky ornice domu skrýt i ornici na budoucím parkovišti u domu o rozměrech cca 6 x 6 m a dále vykopat strouhu o délce 30 m a hloubce 40 až 80 cm, která slouží k odvodnění příjezdové cesty.

Další kapitolou sama o sobě byla příjezdová cesta - na stavebním úřadě mi bylo řečeno, že ji musím do kolaudace vybudovat i se všemi oficialitami.  

Cestu bylo hlavně nezbytné vybudovat pro možnost příjezdu mixů z betonem - sjezd z obecní komunikace k pozemku má přes 100 m a místy byl hodně rozbahněný. O příjezdovou cestu se dělíme s dalšími čtyřmi sousedy z nichž někteří již bydlí, a proto byli jen rádi, že se příjezd zpevní.

Reklama

Několikrát jsme se sešli a ke spokojenosti všech na všem dohodli. Cesta oficialit byla daleko složitější a ani téměř po roce stavební povolení není - po předložení projektu se čekalo na vyjádření kdekoho a kdečeho... Všichni jsme se tedy domluvili, že cesta bude zatím vybudována pro dopravní obslužnost stavby jako nějaké provizorium - s tím že se při výstavbě bude postupovat dle projektu, aby ji následně šlo zkolaudovat.

Samotná realizace byla otázkou jednoho dne - skryla se ornice v délce cca 110 m šířce 3 až 3,5m do hlubky 0,4m. 

Zeminy bylo nabagrováno celkem kolem 20 tater, z toho jsem asi 12 aut uskladnil na pozemku pro budoucí stavební úpravy. Zbytek byl uskladněn na nedaleké parcele.

Reklama

Z nedaleké odvalu jsem objednal stusku, resp. umělé hutné kamenivo o frakci 32-64 mm - celkem 14 tater (každá přivezla cca 14 t strusky).

Bagrista věškerou přivezenou strusku průběžně rozhrnoval od začátku sjezdu, čímž vytvářel příjezdovou cestu pro každou další tatru se struskou a cesta se tak již z části zpevnila.

Po zhruba 2 týdnech jsem nechal dovézt ještě 3 tatry se struskou o jemnější frakci(16-32mm) a tentýž den jsme ji s otcem a dvěma sousedy rozhrnuli.

Reklama

Cestu jsem zprvu nehutnil, mixy betonu v ní vždycky vytlačily hluboké koleje, které jsem párkrát upravil. Když jsem měl zhruba po 2 měsících zapůjčen vibrační pěch, tak jsem ji párkrát projel.

Až postaví i soused od vedle tak bude potřeba přivézt pár aut asfaltového recyklátu jako vrchní vrstvu. Cesta prozatím vyšla na zhruba 60 tis. Kč (= projekt 20tis., skrývka a uskladnění zeminy 20 tis. a struska 20 tis.), z čehož jsme platili pětinu tedy 12 tis. Kč.

Náklady

Název položkyCena
příjezdová cesta (20 % podíl na nákladech)
12 000 Kč
skrývka ornice + výkop strouhy
4 000 Kč
Celkem16 000 Kč

Přílohy

situace_Sikorova.pdf
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jakub a Daniela
Jakub a Daniela (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama