Jak na úpravu vody ze studny či vrtu

Autor: Aquasoftener.cz (1 příspěvek)
25. 3. 2013
0 komentářů
Jak na úpravu vody ze studny či vrtu
Příspěvek stavebníka
Chystáte se na studnu či vlastní vrt nebo už dokonce máte vykopáno a přemýšlíte nad vlastní kvalitou vody? V České republice je téměř 10 % obyvatel zásobováno vodou z domovních či veřejných studní, vedle toho mnoho lidí využívá vodu ze studní na chatách a chalupách.

Mít vlastní studnu je výhoda: voda je vždy čerstvá a není zpoplatněna. Má to však také svá „ale“. Není-li o studnu pečováno, nemusí být levným zdrojem dobré vody, ale zdrojem starostí a zdravotního rizika.

Jak na úpravu vody ze studny či vrtu

Dnes v době vysokého ekologického zatížení přírody, množství toxických látek v odpadních vodách továren a nadměrného používání chemických látek v zemědělství, pravděpodobně ani naše studna neunikne kontaminaci. Podle studií dokonce téměř 90 % studní nevyhovuje požadavkům ČSN 75 7111 na pitnou vodu, a to alespoň v jednom ukazateli. Naštěstí o možném zdravotním riziku můžeme hovořit “nanejvýš” u 60-70 % studní.

Reklama

Čím začít?

Jako první je nutné udělat hydrogeologický průzkum. Ten zahrnuje nalezení zdroje vody, průzkumný vrt, hloubení a vyhodnocení průzkumného díla a závěrečnou zprávu.

Rozbor vzorků z průzkumného vrtu nám ukáže kvalitu vody a nasměruje nás kam dál. Bohužel málokdo má tak rozlehlou zahradu, abychom mohli případně studnu či vrt přesunout o kilometr dál za lepším zdrojem. Většinou nemáme na výběr a stavíme tak s vědomím, že bude zapotřebí vodu následně nějak upravit.

Při průběžné kontrole kvality vody ve studni můžeme zjistit, že jsou některé z parametrů nevyhovující.

Reklama

Časté příčiny znečištění studní

Než začneme řešit samotnou úpravu vody, je třeba zjistit možné příčiny kontaminace. Může se jednat jen o jednorázové znečištění, ale také o závažnější problém. ●    u studně není dodržena ochranná vzdálenost od zdrojů možného znečištění (zemědělství, žumpy, jímky, apod.) ●    studna má nevhodný kryt, není vodotěsný plášť nebo je nevhodně upraveno okolí (např. že do studně prosakuje povrchová voda). ●    nevyhovující čerpací zařízení ●    studna není dlouhodobě používaná

Jak na úpravu vody ze studny či vrtu

 

Reklama

Samotná úprava vody

Kvalitní vodu má málo kdo a tak k nutnosti alespoň nějaké úpravy vody většinou stejně dojdeme. Snad jen pokud máte srub na samotě vysoko v horách.

Nejčastější příčiny kontaminace vody v ČR

Nejběžnější příčinou kontaminace vody u nás jsou dusičnany, které mohou být značným nebezpečím zejména pro kojence. Jejich zdrojem je nadměrné nebo nesprávné používání hnojiva, úniky odpadních vod ze žump, septiků a hnojišť. Vodu však mohou znečistit i stovky různých toxických látek  jako jsou herbicidy a pesticidy, chemický odpad z výroby, motorové oleje, nafta apod.

Časté jsou též nežádoucí látky přírodního původu, které se mohou místy do vody dostat z geologického podloží. Někdy je lze poznat na první pohled např. díky zabarvení vody. Například nadměrné množství železa, jiná znečištění odhalí jen laboratorní analýza.

Známým problémem je přemíra vápníkuhořčíku, který se projevuje bělavými usazeninami na stěnách varných nádob a zanášením potrubí. Problém je známý jako tvrdá voda.

Tvrdá voda

Tvrdá voda je voda s vysokým obsahem minerálů, nejčastěji ionty vápníku (Ca2+) a hořčíku (Mg2+). Jednoduchý testem tvrdosti může být mýdlo. Čím méně pění, tím je voda tvrdší. Pro přibližné stanovení tvrdosti slouží různé indikátory, které jsou běžně k dostání např. v bazénových potřebách. Přesnou tvrdost vody získáme rozborem vody v akreditované laboratoři.

Mapa tvrdosti vody v ČR

Jak na úpravu vody ze studny či vrtu

Tvrdá voda a následně vzniklý vodní kámen zanáší spotřebiče, potrubí, snižuje jejich účinnost a ve finále nás může stát nemalé peníze.

Jak vodu upravit?

Pokud je problémem tvrdost, nejrozumnějším řešením je použití zařízení na změkčení vody. Pokud rozbor ukáže vyšší i jiné hodnoty, pro potřeby rodinného domku či chalupy může postačit některá menší univerzální úpravna.

Osvědčeným zařízením je AquaEmix, které lze pořídit ve specializovaném obchodě www.zmekceni-vody.cz.

Zařízení patří do série inovativních multifunkčních úpraven vody se širokým záběrem filtrovaných látek, efektivně řešící nejtypičtější problémy s kvalitou vody.

Vodu změkčuje, zároveň odstraňuje železo, mangan, amoniakkoriguje zápach.

Pokud si nejste jisti, jaké zařízení je pro Vás vhodné , využijte formuláře na adrese www.euroclean.cz/vyber-upravny-vody. Specialista je Vám připraven pomoci s výběrem.   Získáte tak jistotu čisté a zdravotně nezávadné vody ve svém domě.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Aquasoftener.cz (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama