Zdravé stavební materiály a zdravé domy

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
22. 1. 2013
0 komentářů
Zdravé stavební materiály a zdravé domy
Příspěvek stavebníka
Cestou ke kvalitnímu a zdravému bydlení je nejen výběr stavebních materiálů, ale například i výběr nátěrových materiálů anebo vnitřního a nábytkového vybavení interiéru.

Ze zdravotního hlediska se nejčastěji u stavebních materiálů a výrobků zabudovaných do staveb sleduje množství formaldehydu a těkavých organických látek. Z hlediska vlivu na životní prostředí se však sledují i položky jako výluhy nežádoucích a toxických látek do kontaktních  médií. Ve stavebních konstrukcích a na površích uvnitř staveb je také ze zdravotního hlediska důsledně sledována vlhkost, která může ve vyšších koncentracích způsobit výskyt velmi zdravotně škodlivých plísní.

Pro stavební výrobky v rámci EU se sledují emise látek uvolňujících se do prostoru. V EU však nejsou jednotné předpisy pro stanovení limitů VOC (těkavá organická látka) výrobků. Vzhledem k tomu, že ve výrobcích nejsou jednotlivé látky izolovaně, ale obvykle ve směsích, vzájemně na sebe spolupůsobí, a tak mají mnohdy ještě mnohem závažnější negativní vliv na lidský organismus.

Zdravé stavební materiály a zdravé domy
Reklama

Za materiály ekologické a tudíž zdravé nejen pro lidi, ale i pro životní prostředí, považujeme materiály takové, které jsou díky nízké energetické náročnosti ve výrobě a také snadné likvidaci snadno recyklovatelné a pro výrobu lidských obydlí nejpřirozenější. V současnosti patří ke znovuobjeveným zdravým přírodním materiálům například hlína, konopí a rákos. K nim můžeme zařadit moderní hliněnou omítku, která může nahradit klasickou maltu nebo štuk.

Na rozdíl od současných klasických omítkových směsí do omítek ani cihel z hlíny nejsou přidávány žádné chemické látky, ani urychlovala. Rákos jako přírodní materiál je využíván pro difúzně otevřená řešení střech. Je považován za esteticky velmi hodnotnou krytinu, která má navíc dobré tepelně-izolační vlastnosti. U nesavých konstrukcí se využívají rákosové rohože jako nosiče hliněných omítek.   

Zdravé stavební materiály a zdravé domy
Reklama

Co se izolace týče, za přirozenou, zdravou a přírodní se považuje izolace konopná. Dosahuje stejných tepelně-izolačních parametrů jako běžně používané izolanty. Oproti jiným izolantům má velkou výhodu v tom, že konopné vlákno má jedinečnou schopnost vlhkost  absorbovat a poté ji opět uvolnit, proto je ideálním materiálem do difúzně otevřených  konstrukcí.

Zdravé stavební materiály a zdravé domy

Vzhledem k tomu, že člověk tráví až 80% denní doby v uzavřených prostorách, je velmi důležité vytvořit si pro bydlení co nejzdravější prostředí. Obytné prostory jsou stále častěji dokonaleji utěsňovány a uzavírány díky nejen tomu, že se snažíme ušetřit na výdajích za energie, ale také díky neustále se zdokonalujícím technologiím výroby stavebních materiálů, oken, dveří a tepelné izolace.

Reklama

Často se pak stává, že málo větráme a v obytných prostorách se koncentrují nejrůznější těkavé látky a formaldehyd. Ten se nejvíce uvolňuje při konstrukci domů z dřevotřískových desek nebo při použití močovino-formaldehydové izolace, dále také z koberců a tkanin.     

Zdravé stavební materiály a zdravé domy

Jako nejrychlejší a zároveň i nejlevnější indikátor formaldehydu v interiérech fungují pokojové květiny.  Jsou na jeho výskyt velmi citlivé, a pokud je jeho koncentrace výrazně zvýšená, mohou zareagovat i uhynutím. Chamaedorea, tenura, chlorophytum a gerbera jsou ideální rostliny, které vám pomohou s odstraňováním formaldehydu ze vzduchu.  

Zdravé stavební materiály a zdravé domy

Článek "Zdravé stavební materiály a zdravé domy " vznikl na základě přání stavebníka Martina Papeže, který požádal naši redaktorku Zuzku, aby o zdravých domech napsala. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá, vyplňte formulář na této stránce. Zuzana Bohdalová Foto: baufritz.com, archdaily.com, happyhomesnz.com, modernmountainhome.blogspot com, marvelbuilding.com, missouribotanicalgarden.org.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací