Projekt a stavební povolení

Autor: Jarin a Zůza (2 příspěvky)
15. 1. 2013
8 komentářů
Projekt a stavební povolení
Příspěvek stavebníka
Naše rozhodnutí rekonstruovat stávající objekt v Zuzině vlastnictví nám hodně lidí rozmlouvalo. Prý „Radši to úplně shoďte a postavte znovu. Rekonstrukce to je hrůza.“ a podobně. Jenže to jsme nechtěli. Vše by se muselo provést opatrně, tudíž odbornou firmou, tudíž draze, protože část domu musí zůstat jak je, jelikož v ní bydlí babička a cena za demolici a následném uložení sutě by se blížila nákupu nového pozemku.

Kromě toho mnoho lidí rekonstruuje stylem, že sice všechnu novou elektřinu mají v mědi, ale napojenou na starý rozvod v hliníku nebo nové rozvody vody napojí na ty staré, či střechu chtějí jen poopravit a pak zjistí, že ji musí udělat celou. Potom se diví.

Nic takového u nás nehrozí. My shodíme komplet střechu i s podkrovím až na strop a dokonce i jednu boční stěnu. Ze starého domu pak zůstane jen torzo. Přitom dům je postavený pevně, je suchý a zaizolovaný, nikde nic nepadá. Ve výsledku by to měla být v podstatě novostavba. A navíc budeme mít i sklep. Snad se nemýlíme.

Hledání projektanta

Samozřejmě, že největším pomocníkem byl internet. Použít typový projekt nepřicházelo v úvahu, ale prohlédnutí několika (desítek) projektů nám pomohlo v představě jak by měl dům vypadat. Dá se říci, že rozdělení dispozic a počet místností, jsme měli dříve než nějakého projektanta, který by to hodil na papír. Nabídek na internetu je mnoho, ale vyberte si, když nevíte a nemáte ani žádné doporučení. Navíc dotázat se na cenu znamená, že dostanete odpověď 30 až 90 tisíc, prý s ohledem na okolnosti. Což mě nikam neposunulo. Nakonec jsme si domluvili termín s jednou Ostravskou stavební firmou, která byla ochotna projekt stvořit zdarma, pokud pak dostanou zakázku (nabízí kde kdo).

Reklama

První zklamání

V sobotu domluveného termínu dorazilo stylové BMW, ze kterého vystoupil pan majitel a jeho projektant. Začalo zkoumání, focení, proklepávání a psaní poznámek za občasného „Hmm, hmm“. Kromě toho proběhl křížový výslech mě a Zůzy, co že to vlastně chceme, jak si to představujeme a kolik bychom tak do toho chtěli vrazit. Po vyslechnutí částky nám řekli „pane a to ho chcete vyzlatit?!“. Ještě před odjezdem jsme je požádali, zda nám mohou poslat nějakou vizualizaci ať se máme od čeho odpíchnout (a vidíme čeho jsou schopní), „Do týdne to máte pane, není problém.“ a s takto získaným dobrým pocitem jsme se rozloučili. Za týden v neděli, už mě můj dobrý pocit přešel a začal jsem zjišťovat, kde že je náš návrh. Rozběhla se ve zkratce tato elektronická komunikace: Oni: „Ale mi vám nemůžeme dělat celý projekt, když ani nemáme smlouvu.“ Já: „Já ani žádný nechci. Chci jen vizualizaci na základě toho co jste viděli a o čem jsme mluvili, ať se můžeme rozhodnout.“ Oni: „No ale to je celý projekt!“ Já: „Není, pokud to neumíte ve 3D, tak alespoň nárys, bokorys a půdorys..“ Oni: „Aha, ale projektant má zlomenou ruku!“ Já: „To není můj problém. Chcete tu zakázku?“ Oni: „Tak jo do týdne to máte..“ Zkrátil jsem to hodně, každý řádek představuje jeden email! Za dva týdny po posledním emailu, mi pak jejich návrh skutečně přišel. Můj první dojem byl, že lékaři na pohotovosti přehlédli při ošetřování projektantovy ruky, také závažné poranění mozku! Nejen, že to neodpovídalo tomu o čem jsem mluvili, ale celé to vypadalo, že tam dotyčný pán ani nikdy nebyl. Vstupní dveře tak sice trefil na stranu do ulice, ale už tam nebylo žádné okno! Jen si představte jak by ta fasáda vypadala.. Stejně tak dveře na terasu sice dal do obýváku, ale na stranu, kde je ve vzdálenosti 1,5m plot. To by byla velká terasa. O tom, že ani počet místností a jejich rozmístění neodpovídalo, nemá cenu psát. Už jsem se jim neozval.. Překvapilo mne, že oni taky ne (jak zjišťuji, častý jev).

Znovu na začátku

Už byl podzim a my jsme pořád nic neměli. Bádáním na netu jsem náhodou narazil na projekční kancelář s povědomým jménem. Ukázalo se, že šlo o dávného kamaráda, který se udělal pro sebe spolu se svým otcem. Napsal jsem opatrný email, jestli si mě pamatuje a zda by nám neudělal projekt.

Ba, že jó!

Reklama

Slovo dalo slovo a nastalo nové měření, focení a vyptávání. Po zkušenostech mého kolegy, kterému trvalo 1,5 roku než díky nepřející sousedce vyběhal povolení a kopl prvně do země, jsem projevil přání ať zařídí i povolení. Ani s tím neměl problém „Započítám to do ceny a úřady vyběhá táta, to je jeho obor.“. K otázce ceny prohlásil, že to bude do padesáti tisíc. Dál už není moc co povídat. V průběhu zimy jsem ho musel trochu uhánět (fakt toho měl moc), ale na začátku jara měl projekt hotový. Co neudělal byly rozvody elektřiny, vody a plynu. Na otázku proč mi vysvětlil, že to udělat může, ale bude to stát víc a je to zbytečné. „Nevím kde budeš chtít jaký vypínač či zásuvku, ani jakou budeš mít linku v kuchyni. Já něco nakreslím, ty za to vyplázneš peníze a pak to ten elektrikář stejně udělá podle sebe a aktuální situace!“, v čemž měl pravdu. Většina firem a řemeslníků, je schopná vám to rozkreslit a přesně tak i udělat a navíc zdarma. Ohlášku a schválenou stavební dokumentaci jsme dostali koncem července. Na úřad jsme šli jen jednou a to když jsme si vyzvedávali povolení a dokumentaci. Za vypracování projektu a vyřízení všeho na úřadech jsme zaplatili 45 000,-

Rady a postřehy:

- při výběru projektanta každá rada drahá. Nejlepší je něčí osobní zkušenost, jinak hledejte reference. - jak zjišťuji, spousta firem a podnikatelů ještě stále neví jak se podniká. Mají dojem, že musíte kývnout na první nabídku, o ceně se nediskutuje a vaše otázky je obtěžují a vlastně vám prokazují milost. Zapomínají, že Vy máte peníze, Vy jste zákazník a Vy si vybíráte! Zvlášť v dnešní těžké době. Pak, že jich tolik krachuje... - je dobré mít ujasněné předem co vlastně chcete, alespoň zhruba. - pamatujte si, že spoustu drobností (hloupostí) v projektu zjistíte, až když budete mít orazítkovaný projekt na stole. Naštěstí se dá změnit během stavby. - nevyhazujte peníze za hlouposti. My nemáme ani energetický štítek.. - nesyslete a chtějte i vyřízení veškerých formalit okolo povolení. Možná neušetříte čas a peníze, ale rozhodně duševní zdraví!

Náklady

Název položkyCena
Projekt a povolení
45 000 Kč
Celkem45 000 Kč
Reklama

Přílohy

Situace stavby
Nový stav2
Nový stav1
Stávající stav2
Stávající stav1
Náhled ze zadu
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jarin a Zůza
Jarin a Zůza (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama