Refinancování hypoték neberte na lehkou váhu

Autor: Hypotecnibanka.cz (1 příspěvek)
Kategorie: Financování
30. 8. 2012
0 komentářů
Refinancování hypoték neberte na lehkou váhu
Příspěvek stavebníka
Refinancování hypotečních úvěrů patří k běžným úkonům, které vyplývají z tohoto typu závazku. Stručně vás provedeme celou problematikou refinancování.

Refinancování hypotečních úvěrů je založeno na jednoduchém principu. Při sjednávání hypoúvěru je klíčová úroková sazba, kterou je úvěr zatížen. Jenže hypotéky jsou úvěry s dlouhou dobou splatnosti, u kterých se bankám těžko odhaduje vývoj úrokových sazeb. Proto platí, že když si sjednáváte hypotéku třeba na dobu tří desetiletí, bude úroková sazba vyšší než v případě tříletého období. Banky se tak jistí pro případ, že by někdy v budoucnu došlo k nárůstu úrokových sazeb.   

Neřešte fixaci na poslední chvíli

Banky vám blížící se nutnost „refixu“ sdělí prostřednictvím doporučeného dopisu. Dělají to vesměs dva měsíce před koncem doby, která byla sjednaná. Řešíte-li refinancování hypotečního úvěru, bude vám banka nabízet vyšší úrok, než který máte nyní. V tomto případě máte tři možnosti. Buďto přijmout nabídku banky jako definitivní a začít splácet úvěr s vyšším úrokem anebo s bankou začít vyjednávat o snížení, případně zachování úrokové sazby. Třetí možnost je, že bance dáte jednoduše sbohem. Máte-li dobrou úvěrovou historii, stabilní příjmy a zaměstnání, existuje vysoká pravděpodobnost, že na trhu naleznete lepší nabídku pro refinancování, než je tomu nyní. Pro refinancování hypotéčního úvěru je vhodné využít služeb finančních poradců nebo přímo hypotečních makléřů, kteří se hypotékami zabývají. Kromě samotného úvěru byste si měli upravit životní pojištění, které banky vyžadují pro zajištění úvěru. V neposlední řadě je vhodné upravit i pojistné smlouvy pojištění nemovitosti a domácnosti.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Hypotecnibanka.cz (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací