Radon ve stavbě

Autor: Mereni-radonu.cz (1 příspěvek)
Kategorie: Pozemek
22. 8. 2011
1 komentář
Radon ve stavbě
Příspěvek stavebníka
Při stavbě rodinného domu se setkáváme s tím, že stavební úřady vyžadují ve stavebním řízení dodání protokolu o měření radonu. Radon je přírodní radioaktivní plyn, který do stavby proniká zpravidla z jejího podloží. Radon je svými produkty přeměny výrazně nebezpečný, důsledkem jeho výskytu je zvýšená pravděpodobnost vzniku specifického druhu rakoviny plic.

Ve stavebním řízení se setkáváme s dvěma druhy měření a to:

1. stanovení radonového indexu pozemku

Provádí se před zahájením stavby a dokládá se k žádosti o stavební povolení či ohlášení stavby. Podle platné legislativy můžeme  dle výsledků měření rozdělit pozemky do 3 kategorii a to: 

  • pozemky s nízkým radonovým rizikem
  • pozemky se středním radovým rizikem
  • pozemky s vysokým radonovým rizikem

Výsledná hodnota slouží k naplánování protiradonových opatření – od nejrůznějších druhů protiradonových  izolací až po odvětrání podloží stavby.

Reklama

2. měření výskytu radonu ve stavbách

U novostaveb s tímto měřením ověřuje správnost a účinnost provedených protiradových opatření a protokol z tohoto měření se dokládá v kolaudačním řízení. Často se setkáváme s tím, že stavebníci nutnost měření radonu podceňují, zpravidla s poukazem, že v minulosti se radon neměřil a lidé také ve stavbách žili. Je třeba říct, že uvedený přístup je nejen nesprávný, ale i nebezpečný. Dřívější stavby vznikaly podle jiné stavební technologie a radon vycházel ze stavby přirozenými netěsnostmi ( např. netěsnosti oken, dveří, komínem atd.) Současný trend naopak předpokládá snahu dům co nejlépe izolovat a přírodní ventilaci zabránit. Z toho hlediska  jsou požadavky na měření výskytu radonu zcela namístě a jejich cílem je jednoznačně chránit zdraví obyvatel domu.

Jaké nejčastější chyby stavebnici provádí:

        a - spokojí se s tím, že je jim se slevou vystaven protokol, který doloží ve stavebním              řízení, aniž měření ve skutečnosti proběhlo         b - měření je provedeno neověřenými přístroji, které nedávají jistotu přesného výsledku         c - měření provede firma, která nemá patřičné oprávnění Státního ústavu pro jadernou              bezpečnost

Co by tedy stavebníci měli vyžadovat:

        a – aby ten, kdo měří radon, měl oprávnění SÚJB k této činnosti. Číslo oprávnění i               jméno oprávněné osoby si můžete ověřit na stránkách SÚJB         b - aby přístroje k měření byly v pořádku, procházeli pravidelnými srovnávacími               měřeními a kalibracemi. Platná kalibrační známka musí být umístěna na přístroji.         C - rychlý a profesionální přístup, krátké objednací lhůty měření i vyhotovení protokolu.

Reklama

Pamatujte, že dodržením všech těchto zásad chráníte své zdraví a zdraví Vašich nejbližších.

Chcete zajistit skutečně profesionální měření radonu a to se slevou 5% ?

Napiště na email jitka.krizakova@post.cz a v předmětu uveďte heslo STAVBA SVÉPOMOCÍ.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Mereni-radonu.cz (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama