Změna je život

Autor: Žampíci (16 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
13. 5. 2010
0 komentářů
Změna je život
Příspěvek stavebníka
Jak to na stavbě bývá, v průběhu výstavby dochází ještě k mnoha změnám a úpravám. Mnohdy projekt, který šel na stavební úřad a realita, která vzniká, jsou dvě rozdílné věci.

K jedné poměrně výrazné změně dochází i u nás. Místo balkónu, který jsme chtěli hlavně z toho důvodu, aby plnil funkci ochrany vchodu, jsme se rozhodli pro vybudování malé stříšky nad vchodovými dveřmi. Balkón se nám líbil i vzhledově na domečku, ale problém nastal, když jsme se rozhodli pro systém broušené cihly, kde dochází k minimálním tepelným ztrátám i bez pozdějšího zateplení.

Balkón by zde byl tedy velkým tepelným mostem. Projektant nám navrhl klasicky balkón zhotovit pomocí „íček“, které se nechají přečnívat před obvodovou zeď a poté se vše obetonuje. Což je právě ten zrádný tepelný most, který by se dal vyřešit, pokud bychom dům později zateplovali, což mi nechceme a proto nastal problém.

Druhým řešením bylo zhotovit balkón pomocí tzv. izošoků (doufám, že píši název správně, případným stavařům se omlouvám, jsem pouze laik ?) což sice tepelný most eliminuje, avšak je to nehorázně drahá záležitost. Tak jsme došli k tomu závěru, že budeme mít k dispozici velkou zahradu, takže balkón až tak nutně nepotřebujeme a alespoň malou ochranu vchodu nám poskytne navrhovaná „markýza“. Balkón by byl orientovaný na sever, takže ani kytičky v truhlíku by mi zde příliš nerostly a pro případné větrání peřin z ložnice či ručníků z koupelny, nám poslouží zábradlíčko, které bude umístěno v horních oknech.

Reklama

Jak se vám jednotlivá řešení líbí? Myslíte, že jsme udělali správné rozhodnutí? Budeme se těšit na vaše reakce.

Přílohy

Situační nákres
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Žampíci
Žampíci (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama