Koupě pozemku a vyřizování stavebního povolení

Autor: Víťa a Káťa (15 příspěvků)
25. 11. 2009
6 komentářů
Koupě pozemku a vyřizování stavebního povolení
Příspěvek stavebníka
Rok2008-9 - V prosinci roku 2007 jsme se rozhodli, z důvodu neustálého zvyšování nájemného, že si raději postavíme rodinný dům, než neustále vrážet peníze do něčeho co nám prakticky ani nepatří.Ani ve snu nás nenapadlo, že budeme vhodný pozemek vybírat a shánět skoro půl roku. Sháněli jsme pozemek blízko našeho rodného Havířova – což se nám nakonec podařilo a koupili jsme parcelu o rozloze 600m2 a to jen 5 km od domova.

Pozor na REALITKY !!!

Realitní makléř nám pozemek doporučil. Po následné koupi jsme ale zjistili, že elektrická přípojka nebude dlouhá 40m, ale 90m. Voda a plyn je vzdálen cca 50m od pozemku. Proto jsem se nejprve rozhodl řešit zasíťování naší parcely a zařekl jsem se, že dokud na pozemku nebudu mít vlastní elektřinu a vodu, že do země prostě nekopnu.

Výběr projektu RD a následné vyřizování stavebního povolení nám trvalo něco málo přes jeden rok.

Projekt RD jsme si vybrali na internetu (www.gservis.cz). Nechali jsme si poslat projektovou studii za 250 Kč a na základě této studie (jako předlohy), nám náš projektant vytvořil projekt o pár tisícovek levnější (30 000Kč) a podle našich představ.

Reklama

Chyběl nám ještě projekt na elektrickou a vodovodní přípojku. Tyto dva prováděcí projekty jsem si nechal zpracovat projektanty, kteří se zabývají touto problematikou.

Vodovodní projekt 3500 Kč a elektro 1500 Kč. Plyn budu řešit až v průběhu stavby.

Stavební povolení nám úřad vydal v dubnu roku 2009.

Reklama

Přípojka vody a elektřiny

Do stavby přípojek jsme se ale pustili už v červnu r.2008 z důvodu rekonstrukce příjezdové cesty, pod kterou musím přípojky vést. Sice to bylo bez povolení, ale byla pouze tzv.příprava. Bagrista byl šikovný a výkop dlouhý 40m zvládnul vykopat za cca 2,5hod. cena 600Kč/hod.

Do výkopu jsme nejprve položili plastovou hadici DN 32 pro připojení vody. Tu jsme umístili na jednu stranu výkopu ve hloubce 1,2m, zaházeli cca 30cm sypké zeminy a označili páskou „pozor voda“.

Do stejného výkopu, ale na protilehlou stranu výkopu jsme v hloubce 0,8m položili el.chráničku na kabel. Tu jsme opět zasypali 30cm sypké zeminy a položili výstražnou červenou pásku, aby v případě že by někdo v budoucnu v těchto místech kopal, nepřerušil naše vedení.

Reklama

Výkop jsme ve třech lidech zaházeli a zhutnili udusávačem, který jsem si půjčil za 1000Kč/den. Zaházeno bylo za dopoledne.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Víťa a Káťa
Víťa a Káťa (15 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací