Vyřizování hypotéky a zaměření základů

Autor: Petr a Lenka (11 příspěvků)
20. 10. 2009
1 komentář
Vyřizování hypotéky a zaměření základů
Příspěvek stavebníka
Hypotéky jsme se báli a jak se ukázalo, měli jsme proč. Naštěstí nám při vyřizování hypotéky pomohla kolegyně z práce, která je v tomto oboru zběhlá, a nebýt krize a arogantnosti pražských úředníků, kteří viděli cihlu leda tak na akčním letáku z baumaxu, začali bychom stavět už koncem srpna. V první bance nám po zaplacení veškerých poplatků a odhadu na budoucí dům hypotéku zamítli, protože jsme chtěli půjčit na jejich poměry poměrně málo.

Požadovali jsme od nich 1.400.000,- ale za takovou částku se prý dům postavit nedá a chtěli po nás abychom si půjčili alespoň 1.850.000,- což by bylo pro nás neúnosné.

V druhé bance jsme naštěstí pochodili lépe a po zaplacení poplatků a nového odhadu nám schválili hypotéku 1.500.000,- s tím že jsme zastavili dům rodičů a po kolaudaci se zástava za mírný poplatek převede na náš nový dům. Naše kolegyně nám navíc zajistila výhodné pojištění hypotéky, kdy místo 4.500,- ročně budeme platit pouze 2.061 ročně, což je úspora 200,- měsíčně na poplatkách. Nic moc, ale každá koruna se počítá.

Na postavení domu máme tedy 1.500.000,- a když to stačit nebude máme v záloze ještě nějaké vlastní prostředky a stavební spoření. Se stavbou se tedy začalo místo srpna až v říjnu. Pozdě, ale přeci.

Reklama

Hned jak jsme měli hypotéku jistou jsme připravili zahradu na zaměření stavby. Začali jsme vykopáním dvou meruněk, které by nám překáželi asi někde v budoucí koupelně a ložnici. Poté přijel přítel mé sestřenice, který má na zaměřování a podobné práce živnost a dal se do práce.

Nachystaly se lavičky, nivelačním přístrojem si chytil výšky a bylo poměrně rychle vše hotovo. Nulu jsme si zvolili podle podlahy sousedů, abychom byli stejně vysoko. S naším převýšením jsme měli na konci domu u terasy výšku 2,05m což mě docela překvapilo, ale alespoň bude hezký výhled. Po té jsme si natáhli provázky a vyvápnili obvody nosných zdí, které jsme ještě poté asi do hloubky do deseti centimetrů obkopali. Vše bylo nachystáno na bagrování na příští týden.

A to jsme měli zaměření ze známosti zadarmo za což moc děkujeme, stejně jako za pomoc při vyřizování hypotéky.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petr a Lenka
Petr a Lenka (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama