Hledání architekta a výběr stavebního materiálu

Autor: Dan a Peťa (5 příspěvků)
Kategorie: Příprava
7. 7. 2009
2 komentáře
Hledání architekta a výběr stavebního materiálu
Příspěvek stavebníka
Výběr materiálu…... od počátku jsme chtěli pasivní (PD) nebo nízkoenergetický (NED) dům nejlépe ze dřeva, takže jsme bádání po informacích směřovali tímto směrem. První setkání s montovanými domy bylo v EDENu v Brně, kde jsou vystavené vzorové domy. Nabrali jsme si tam propagační materiály a vybírali.

 V té době jsme uvažovali o výstavbě domu na klíč, ale po zjištění, že je konečná cena o cca. 30 % vyšší než při výstavbě svépomocí bylo „vyřešeno“. O tom, že jsou i jiné možnosti než katalogové montované dřevostavby jsme v té době nevěděli, tak jsme začali uvažovat o jiném materiálu. Prošli jsme variantami jako třeba systém med-max, vápenopískové cihly a pórobetonové tvárnice, ale na zmíněných systémech (materiálech) se nám vždy něco nezamlouvalo, tak jsme se „vrátili“ zpět ke dřevu. To jsme už měli za sebou několik návštěv u architektů, firem zabývající se výstavbou PD či NED, stavebních výstav a staveb samotných a byli jsme zase o něco „chytřejší“. Takže konečné rozhodnutí byla dřevostavba v pasivním nebo nízkoenergetickém standardu budovaná systémem „two by four“ v rámci možností svépomocí.

Hledání architekta… … tak z čeho chceme stavět už víme, hrubou představu o našem baráčku jsme také měli, zbývalo jen najít někoho, kdo naše představy hodí na papír – tedy architekta . Poptávali jsme se různě po známých, kteří stavěli, jestli mohou někoho doporučit – bohužel i když byli reference dobré, oslovení architekti neměli zkušenosti s dřevostavbami . Nezbývalo nám nic jiného než pátrat na netu. První tip byl bohužel velké fiasko. Po dvou hodinách více méně monologu architekta jsme odcházeli vcelku rozladěni . Náš druhý tip byl úplně jiné kafe . Byli jsme u pana ing. Pavla Večeři z projekční kanceláře GR8Project. Jeho představy a přístup k věci nás nadchnul. Bylo to určitě dáno i tím, že se naše představy o budoucím baráčku shodovali s jeho představami o vzhledu, funkčnosti a použitých materiálech. Snad jediná naše chybička byla, že jsme na vypracování studie „nechvátali“ ( původní plán začátku stavby máme na jaro 2010 ) a tím jsme si prodloužili čekání na pohled hotové studie . Přesto jsme se pak s panem Večeřou domluvili na dřívějším dokončení – konec července .

Hodně nás i „popohnala“ rostoucí stavba u souseda – viz. přiložená fotografie

Tak a jsme v současnosti, tak zase někdy příště …

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Dan a Peťa
Dan a Peťa (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama