Pozemek a stavební povolení

Autor: Mirek a Lidka (7 příspěvků)
26. 6. 2009
1 komentář
Pozemek a stavební povolení
Příspěvek stavebníka
Zároveň s hledáním nejvhodnějšího domu jsme sháněli i vhodný pozemek. Viděli jsme jich mnoho, ale každý měl nějaké mouchy, kvůli kterým jsme šli zase o pozemek dál. Až jsme nakonec narazili na jeden, který byl podle našich představ, a i když nebyl zasíťován, byl hlavním favoritem. Velikost 1106 m2, nedaleko od Šumperka s krásným výhledem na Jeseníky.

Před koupí jsme se samozřejmě informovali o možnosti připojení na sítě, kde podle dotčených institucí není problém, ale jak se později ukázalo, problém byl a to tak závažný, že nás zdržel od stavění o celé tři roky!!! To jsme ale před koupí netušili a tak jsme si plácli a pozemek koupili. Malé bolestné za toto čekání bylo, že ač byl pozemek realitkou nabízen za 330 tisíc, tak jsme se s majitelem domluvili na slevě 50 tisíc, a nakonec pozemek koupili za 280 tisíc.

A co že nás to zdrželo od stavění na celé tři roky? Jednoduchá odpověď, přípojka elektriky. Ale, až zas tak jednoduché to nebylo. V cestě u našeho pozemku jsou všechny inženýrské sítě kromě elektriky, která je vzdálená asi 200 m a to je pro ČEZ daleko aby nás připojil na své náklady. Nám se do toho taky nechtělo, když jsme slyšeli sumu, za kterou by to vybudovali. A protože jsme měli ještě jednu možnost jak problém vyřešit, tak jsme toto řešení prozatím zamítli.

Druhá možnost připojení byla zbudovat přípojku v cestě, která má být jednou vybudována pro pozemky které jsou na západ od nás. Ale jak se později ukázalo, tak jsme u tohoto řešení narazili ještě tvrději než v předchozím případě. Detaily tady rozepisovat nebudeme, ale věřte, že jsme z toho byli tak znechuceni, že jsme dokonce uvažovali o prodeji pozemku.

Reklama

Vše se pohnulo kupředu loni na podzim, kdy pozemek vedle nás koupil člověk, který chtěl taky začít stavět a tak jsme problém řešili už dva. Zkusili jsme ještě nějaké kroky u druhého řešení ale bez úspěchu a tak jsme se společně dohodli, že se budeme podílet na nákladech a přípojku si necháme zbudovat na vlastní náklady. Při jednání s ČEZem jsme dostali odpověď, která nám ale vyrazila dech.

Bylo nám sděleno, že pokud už jsou dva pozemky k připojení, tak podle nových směrnic už jsou povinni nás připojit na náklady ČEZu. Po dvou a půl letech dohadování to byl šok. Žádat o stavební povolení jsme mohli ale až začátkem dubna. Nakonec se to udělalo stavbou na ohlášku, kterou jsme podali 6. 4. 2009 a už 10. 4. jsme dostali povolení stavět.

Galerie

Pozemek a stavební povoleníPozemek a stavební povoleníPozemek a stavební povolení
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Mirek a Lidka
Mirek a Lidka (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama