Ohlášení stavby a kácení stromů

Autor: Lukáš a Bětka (10 příspěvků)
8. 6. 2009
0 komentářů
Ohlášení stavby a kácení stromů
Příspěvek stavebníka
Po absolvování všech možných pochůzek po úřadech a jiných institucích v rámci vyřizování sítí nám bylo jasné, že na formality kolem stavby samotného domu nám už nebudou stačit ani nervy ani čas, kterým disponujeme. Začali jsme se tedy poohlížet po někom, kdo by to celé vyřídil za nás.

 Nakonec jsme v podstatě naslepo našli přes internet člověka, který bydlel poblíž našeho současného bydliště v Praze. Zároveň jsme tím chtěli mít zajištěný stavební dozor. Nakonec se však ukázalo, že dotyčný není veden jako autorizovaný dozor, což jsme vzhledem k realizaci stavby svépomocí potřebovali. Přesto jsme rámec smlouvy rozšířili, protože kromě vyřízení stavebního povolení bylo potřeba doladit některé nedostatky v projektové dokumentaci. Jednalo se o zajištění chráničky kabelů pod vjezdem na pozemek, který jsme oproti původnímu umístění posunuli. Dále bylo potřeba zajistit doplnění průkazu energetické náročnosti budovy a hlavně vyřešení zapeklité situace s kanalizační přípojkou vedoucí od souseda, která jak jsme se domnívali, měla vést pod naším domem. I přesto, že nás to stálo 20 tisíc, jsme byli rádi, že nás při jednání s úřady někdo zastupoval, protože jak sám dotyčný řekl, celé to bylo jak pohádka O kohoutkovi a slepičce. Na konci zimy jsme dosáhli kýženého cíle a bylo podáno ohlášení stavby. O měsíc později jsme dostali souhlas se stavbou a tím máme nutné úřednické zlo z krku.

Přestože, jsme již při první prohlídce pozemku byli přímo nadšení, že se na něm nacházejí tři vzrostlé, košaté ořechy, byli jsme časem nuceni situaci přehodnotit, a to vzhledem k malé velikosti pozemku a velké velikosti stromů. Ač tedy bylo naším původním záměrem stromy ponechat, dospěli jsme k rozhodnutí nechat dva z nich skácet a na jejich místo umístit kraj půdorysu domu. Po vyřešení potřebných formalit jsme se v březnu tohoto roku pustili do akce. Naše prvotní vize, že za jeden víkend bude vše hotovo, se ukázala být mylnou. Podařilo se nám totiž pouze ořezat větve, ale pahýly kmenů zůstaly stát – i když nakonec všech tří stromů. U prvních dvou jsme totiž zjistili jejich žalostný stav, takže jsem za pochodu v očekávání podobné situace i u třetího stromu zajistili souhlas i s jeho pokácením. S pahýly kmenů nám o týden později pomohl bagr, pro který to byla hračka ve srovnání s dřinou, kterou jsme před tím museli vynaložit my. Nakonec tedy vše proběhlo hladce, i když nás celé kácení stálo spoustu nervů, kdy na někoho něco spadne. Takže jsme to všichni ve zdraví přežili a těšili se už konečně na zahájení samotné stavby.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lukáš a Bětka
Lukáš a Bětka (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací