Budeme bydlet ve svém rodinném domku !

Autor: Petr a Radka (5 příspěvků)
8. 5. 2009
0 komentářů
Budeme bydlet ve svém rodinném domku !
Příspěvek stavebníka
V roce 2006 jsme se s manželkou vzali. Nastěhovali jsme se do bytu 1+1, který jsme si pronajali v jednom bytovém domě ve Smiřicích. Byt jsme zařídili a začali spolu bydlet. Už po pár měsících jsme ale zjistili, že bydlení v bytě nám vůbec nevyhovuje.

Mělo to několik důvodů. Pominu-li to, že jsme museli platit nájemné, tak ten hlavní byl ten, že jsme u toho neměli žádný pozemek. Rozhodli jsme se tedy s manželkou, že začneme shánět někde v okolí pozemek a na tomto si postavíme svůj rodinný domek. Po ročním shánění se nám podařilo někdy na konci roku 2007 sehnat pozemek. Jednalo o pozemek s výhledem na Krkonoše v jedné vesnici poblíž města Smiřice. Pozemek měl rozlohu 1100 m2. Pozemek tedy byl, ale nebyly tam sítě (jednalo se o pozemek-orná půda, který byl rozdělen pouze na parcely), takže jsem musel začít oběhávat všechny úřady, aby se mi ke všemu řádně vyjádřili. Nejdříve elektřina, voda, plyn, telecom. Po pár měsících jsem shromáždil papíry. Začal jsem také řešit financování výstavby RD. Rozhodli jsme se pro hypotéku u České spořitelny. S tímto nám pomohl náš známý, takže to bylo rychlé a celkově jsme si vzali hypotéku ve výši 2.500.000,-Kč. na 30 let s možností předčasného splacení či mimořádných splátek. Ještě Vás ostatní chci upozornit, že než si začnete vybírat dům, doporučuji navštívit příslušný odbor výstavby, který má Vaší budoucí danou lokalitu na starost. Zde se dozvíte zde vůbec můžete na uvedeném místě stavět a také co můžete stavět. Já měl kliku v tom, že moje lokalita je v zastavitelném území obce a jaký dům budu stavět nebylo urbanistickou studií dané obce stanoveno. Než jsem však obdržel všechny písemnosti, tak jsme s manželkou začali vybírat dům ve kterém budeme bydlet. Nebudu vám říkat, jaká to byla diskuse. Jestli přízemní nebo do patra atd...!!!!! A dále jsme samozřejmě přemýšleli z čeho budeme stavět. Nakonec jsme se rozhodli pro dřevostavbu domu. Chtěli jsme stavět něco svépomocí a něco bude dělat stavební firma. Kupodivu v tom jsme byli zajedno. Takže jsme vybrali projekt domu, našli firmu , která se dřevostavbami zabývá a pustili jsme se do toho běhání kolem. Jelikož jsem však měl již papíry skoro vyběhané dopředu, počkal jsem pouze na to, až pošlou stavební dokumentaci domu a se vším jsem běžel na odbor výstavby. Zde jsem podal ohlášku na výstavbu rodinného domu. Ještě jsem nechal udělat rozbor ohledně měření radonu.

Problém č. 1 – VODA ! Když jsem byl na stavebním odboru ohledně informací, zda mohu stavět a co mohu stavět, ptali se mne zda tam je vodovodní řád. Já jim řekl, že tam nejsou žádné sítě. Takže nejdříve jsem musel mít zdroj pítné vody (bez toho Vám nikdo nepovolí stavět). Jelikož vodovodní řád nebyl(jeho položení by mne stálo přes 300.000,-Kč., neboť by se musel táhnout 200 metrů daleko-nejsem blázen). Rozhodl jsem se pro studnu. Sehnal jsem studnaře za celkem slušnou cenu 1.000,-Kč za metr včetně pažení a nechal si na pozemku vyvrtat studnu. Tedy ne studnu pouze vrt. Hloubka vrtu 35 metrů, tedy 35.000,-Kč.V dnešní době totiž musíte na odboru životního prostředí podat žádost o stavební povolení studny. Takže jsem zase sháněl papíry (chtěj projekt studny, vyjádření ohledně vrtu). Když jsem to zařídil, tak jsem čekal asi 14 dní na výsledek zda povolení dostanu nebo ne. Nakonec jsem čekal 1 měsíc, neboť vyvstal problém ohledně mého vrtu. Jelikož jsem se dostal přes hloubku 30 metrů, tak se již nejednalo o vrt, ale o hlubinné dílo a ohledně vyjádření bylo nutné žádat báňský úřad. To jsem si myslel, že si dělají srandu, ale nedělali. Naštěstí jsou tam rozumní lidi, takže to bylo nakonec v pohodě a žádat jsem je nemusel. Stačilo prý, abych jim to dal příště na vědomí. Takže nakonec jsem měl povolení ohledně studny a šel jsem znovu na stavební úřad. Tady mi řekli, ať ještě nechám udělat rozbor vody, zda je pitná. Tak jsem si nechal udělat rozbor vody. Naštěstí mám kojeneckou vodu aspoň tohle mne potěšilo. Pak jsme vykopali šachtu, přivezli skruže a bylo hotovo. Studna byla hotová hned. Jelikož bylo potřeba vyčistit vrt koupil jsem malé ponorné čerpadlo, spustil ho do vrtu a čistil jsem vrt. Problém č. 2 – OCHRANÉ PÁSMO LESA ! Takže zase potíže přes udělením stavebního povolení. Nějaký úředník si všiml, že v blízkém okolí mého domu se nachází les (předtím to neviděli). Zde je dáno ze zákona , že stavby musí být dále než je ochranné pásmo 50 metrů. Já šel do kolen, když jsem zjistil, že za stavbu považují i oplocení pozemku. Takže mi úřednice řekla : „Dům je v pořádku, ale plot máte blíž než 50 metrů.“ Já myslel, že padnu. Takže mne poslali na odbor ochrany lesa. Tady na mne koukali co vůbec po nich chci a jaké, že to mají vydat souhlasné stanovisko. Nakonec odtud zavolali na stavební odbor a domluvili se, že žádné vyjádření nebude potřeba. Aspoň někde sedí lidi co mají rozum.

Problém č. 3 – PŘÍJEZDOVÁ KOMUNIKACE ! A do třetice všeho dobrého. Když přijeli na kontrolu ze stavebního úřadu, tak se jim nelíbilo, že k domu nevede zpevněná komunikace a o šířce min. 2,5 metru. Po přeměření nakonec zjištěno, že k domu je šířka 3 metry, ale přesto si vydupali, že musím příjezdovou komunikaci zpevnit, jak ukládá zákon (ještě, že tam nenapsali, že to má být asfalt). Takže jsem objednal 14 kubíků betonové drti a tu nechal navézt na příjezdovou cestu. Vlk se nažral a koza zůstala celá !!!!

Takže jsem měl už skoro všechno a teď už zbývalo akurát sehnat souhlasy sousedních vlastníků pozemků, že jim nebude vadit, když si na svém pozemku postavím rodinný domek. Zde musím podotknout, že mám dobré sousedy a žádosti jsem měl podepsané během jediného dne. Hodil jsem to tedy na úřad. Mezitím co jsem tohle zařizoval. Stavební úřad vydal územní rozhodnutí, které bylo vyvěšeno po dobu 15 dnů na vývěsce příslušeného obecního úřadu a stavebního odboru. Pak jsem čekal na nabytí právní moci. Tu jsem si pak nechal vyznačit do obdrženého územního rozhodnutí. Následně jsem asi za 14 dní obdržel souhlas ohledně provedení stavby. Mohly jsme konečně začít stavět. Souhlas datován k měsíci říjnu 2008!!!! Takže než jsem vůbec kopnul do země, tak jsme spotřebovali značnou částku peněz. Nepočítám doporučené dopisy úřadům a organizacím. Upozorňuji na to, že tyto finanční prostředky nebyly čerpány z hypotéky. Hypotéku použijeme jen k výstavbě RD. Jo a ještě musím upozornit, že na ČEZU si řekli za přípojku na 32 A jistič 16.000,-Kč. Dělá to 500,-Kč. Za jednu Apméru. Než udělají elektropřípojku budu čerpat šťávu od sousedů. Mají to mít hotové v roce 2009. Plyn nebudeme realizovat.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petr a Radka
Petr a Radka (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama