Projekt a vyřízení stavby

Autor: Michal a Martina (8 příspěvků)
12. 5. 2009
1 komentář
Projekt a vyřízení stavby
Příspěvek stavebníka
Dlouho jsem přemýšlel, jestli za projektanta vybrat známého mých prarodičů, který kreslí 40 let, nebo mého dobrého kamaráda, který je toho času ještě student a jeho zkušenosti jsou nulové. Nakonec jsem dal přednost mladšímu. Přesně těch 5 obrázků, které jsem tu vystavil v předchozím článku jsem stejně tak poslal jemu a řekl mu, že se za měsíc stavím.

Za měsíc to měl hotové. Po domácí bojové poradě s Marťou, jsme usoudili, že to chce pár změn. Další tři měsíce jsem projektantovi o víkendech seděl za zády a x krát předělával projekt, až jsme ho spolu nakonec vyladili přesně jak jsme chtěli.

Problém nastal v jedné věci, kdy po mě projektant chtěl vyjádření od obce, ale starosta mi řekl, že mi ho dá až uvidí projekt. Tady se zase čas zastavil na dva měsíce, až starosta povolil. Nevím jak se to dělá běžně, vy, ostatní stavitelé svépomoci to určitě víte, ale je mi to jedno, protože už na ty časy nechci vzpomínat.

Byl zrovna Únor 2008, tak jsem si řekl, že to rychle všechno vyřídím, ať mám do vánoc dům pod střechou.

Reklama

Mezitím co se kreslil dům, tak jsem ještě řešil rozdělení pozemku, jelikož jsme část parcely dostali od rodičů Martiny. To bylo také jednoznačné rozhodnutí umístění stavby. Geometrák jsem měl od geodeta asi za 5 dní. Katastrální úřad má tuším na vyřízení žádosti ze zákona 30 dnů. Návrh na vklad do katastru - rozdělení pozemku měli hotový za 48 dní a změnu vlastnictví + dalších 50 dní. Nevím, jestli toho zrovna měli moc? :) Dále byli potřeba nějaké vyjádření, smlouvy o budoucích smlouvách a pod. Co se týče ČEZU, RWE, O2 - stoprocentně bez problémové - za pár dní, většina věcí on-line, jen jsem žasnul. Horší to bylo z obcí, ale i tak za trochu delší dobu jsem měl všechny vyjádření (kanalizace, územní plán, souhlas se stavbou). Souhlasy se stavbou všech majitelů okolních parcel jsem si oběhal osobně a taky bez problému. Noční můrou pro mně bylo vyjádření a smlouva - sjezd ze státní silnice na můj pozemek. Dodnes toho lituji, že jsem se nerozhodl mít vjezd "na černo", jak mi radil tchán, ale šel jsem do toho právní cestou. Ztracené tři měsíce, projeté kilometry, stresy a zbytečné vyřizování. Čtvrt roku jsem lítal mezi Správou silnic kraje, dopravním inspektorátem Policie ČR a Městským úřadem - odbor dopravy. Třikrát jsem předělával projekt, potřetí mi řekli, že je to nanic, že mám změnit projektanta, tak jsem to udělal (teda pouze u toho sjezdu) a pak někoho pustili do důchodu a najednou jsem to měl, ale projekt jsem zaplatil. Už nikdy více. :( Další bezproblémovou věcí bylo měření radonu, kde jsem akorát zjistil, že radon tam opravdu je a musím použít izolaci s hliníkovou folií. Projektovou dokumentaci jsem měl už ve finální podobě v sedmi pare orazítkovanou autorizovaným projektantem, z toho tři byli jen na stavební úřad. Čtyři mi zůstali, tak je mám doma :)

Když jsem měl všechny podklady (a to jsem asi hromadu dalších věcí tady zapomněl napsat), tak jsem vše odnesl na Městský úřad - nejdřív na Odbor životního prostředí, posléze na Odbor výstavby. Za měsíc mi přišel ÚZEMNÍ SOUHLAS - OHLÁŠENÍ STAVBY, že mám prý stavět. Na jednu stranu jsem byl rád. Na druhou - byl konec října 2008 a na místě, kde měl stát už dům, padalo listí ze stromků. :)

Jelikož jsme s Martinou neměli v kapse nic, rozhodli jsme se financovat stavbu klasickým hypotečním úvěrem. Po dlouhém bádání a porovnávání nabídek různých bank, jsem byl už znechucený všemi těmi lži všech bankéřů a poradců, kteří stoprocentně měli nejvýhodnější úroky, tak jsem se naštval a vlezl do České spořitelny a podepsal úvěr a zástavní právo banky na budoucí nemovitost. Vím, že to nebyla nejvýhodnější volba, ale okradou nás všichni úplně stejně. Lichváři. :( Banka chtěla - list vlastnictví pozemku, potvrzení o přijmu, projekt, stavební povolení - územní souhlas, propočet stavby autorizovanou osobou a odhad budoucí ceny nemovitosti od smluvního odhadce ČS.

Reklama

Na závěr jsem dávám pár fotek z projektu, jak bude náš domek vypadat!

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Michal a Martina
Michal a Martina (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama