Sanace - statické zajištění (díl 2 z 3)

Autor: Danča a Peťas (12 příspěvků)
10. 8. 2009
0 komentářů
Sanace - statické zajištění (díl 2 z 3)
Příspěvek stavebníka
Jaro 2009. Jako další pokračování sanačních prací z daného návrhu bylo umístění traverz do podsklepených prostor. Než jsme začal se samotnou prací tak tomu předcházelo pár návštěv u statika, abych se ujistil jak traverzy umístit a jak je aktivovat, aby byl požadovaný výsledek v pořádku.

Začal jsem tady se samotným umísťováním traverz. První jsem se vrhnul na garáž kde byli plánované 2 traverzy vedle sebe, aby roznesli zatížení stropu do nosných zdí. Musel jsem vysekat patky ve zdech a následně vybetonovat lože pro traverzu. Uložení ve zdi je 14cm. Jedna patka musela být zrkz, abych do ní mohl vsunout íčko a následně ho dát do protější zdi. Jinak bych to ke stropu nedal ani náhodou. Důležité je aby si člověk neudělal patky přímo na výšku ička, protože pak není místo na manipulaci a taky na křivý strop. A taky si musí člověk uvědomit že éčko je delší než šířka zdi do které to dává. Jinak zaručuju strávený celý den vysekáváním omítky a všeho možného, aby tam to ičko narval. Fakt krásný sportovní zážitek. Sám jsem si zacvičil s 3 metrovým ičkem nad hlavou jedno odpoledne.

Po uložení traverz jsem měl mezeru mezi traverzou a stropem cca 1-2cm. Na samotné aktivování je potřeba si připravit dřevěné klínky a cementovou maltu(případně expandovanou maltu). Traverzy se ze shora namažou maltou (dostatečné množství). Potom se vezme klín a začne se vtloukat mezi lože a traverzu. Tím se přitlačí ke stropu a traverza se aktivuje.

Poslední činnost je podmazání kolíčku a prostoru mezi traverzou a lože expandovanou maltou aby se vše pevně spojilo a nehnulo. Tím byla jedna místnost hotová a mohl jsem jit do prádelny kde to bylo okořeněné ještě tím že kousek pod stropem vedla napříč topenářská trubka. A jaké bylo moje překvapení když jsem zjistil že první dám v pohodě, u druhé musím vysekat strop a třetím tam nedám ani kdybych se pos..l !!! Musel jsme tedy koupit novou traverzu o něco slabší než tam měla být abych ji tam vůbec dostal. Postup byl stejný. Ale je dobré a to se mi osvědčilo začít od toho nejjednodušího. Tam si to člověk vyzkouší a na to těžké už ví trochu co a jak. Dělal jsme s Dančou několik patek najednou. To proto aby mi schnulo dobře lože s betonem. Usazování a aktivování bylo také stejné.

Reklama

Po vytvrdnutí jsme vysekané díry dohodil betonem a celé nahodil a zaštukoval. Byl jsem opravdu rád že tuhle pakárnu mám z krku. Byla to docela dřina – šermovat s traverzama a pořád bouchat s rukama u stropu. Příště…drenáž…

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Danča a Peťas
Danča a Peťas (12 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama