Jak to všechno začalo

Autor: Danča a Peťas (12 příspěvků)
Kategorie: Příprava
22. 4. 2009
1 komentář
Jak to všechno začalo
Příspěvek stavebníka
Jak se říká „nápad musí obejít 3x barák než je to ten správný“  I toto rčení platilo v našem případě. Po naší svatbě jsme pomalu začínali řešit společné bydlení. Sice jsme už spolu bydleli v jedné domácnosti ale tím že celý barák má jednu kuchyň a ještě pár společných místností tak to určitě není ideální pro dobré soužití s rodiči.

Řešili jsme 2 varianty a to jít do nového nebo zrekonstruovat a upravit stávající domeček. První varianta byla celkem jasná – rozpočet a představu jsme měli. A tak jsme prověřovali druhou variantu a to zůstat ve stávajícím.  Jelikož domeček má trhliny museli jsme udělat statické posouzení abychom věděli kolik by byla investice a kde je kámen úrazu. Po statickém posouzení jsme došli k závěru že  barák leží na jílovém podloží a smrkové stromy, které byli v těsné blízkosti dost odsávají vodu ze základů a tím narušují podloží. A dále že není dodržená původní dokumentace a některé příčky neleží přesně nad sebou a tím pádem jsou opřené o strop a né o nosnou zeď pod tím.

Následovali různé dohady, přemýšlení jak tedy dál. A nakonec zvítězila varianta číslo 2. Domeček je sám o sobě docela velký. Leží na konci města kousek od rybníku, má velkou zahradu a když si člověk představí že zavřeme vrátka a můžeme jít se psem na procházku na Hrad Kost, tak se nikomu nechtělo pryč. Je to opravdu krásné bydlet skoro v srdci Českého ráje. Další věc byla že manželka má jen mamku která bydlí v přízemí a ta z baráku nechtěla odejít ani s náma do nového. A i kdyby chtěla tak by asi nezvládla starat se o celý barák. Po těchto otázkách jsme se tedy rozhodli rekonstruovat a zůstat.

Dle statického posudku jsme vykácely všechny stromy a nakoupily traverzy na podepření stropu. Ale o celé sanaci budu psát v nějakém dalším příspěvku.

Reklama

Pro nás tím ale vznikly 2 důležité otázky. Jedna příjemná a druhá nepříjemná. Příjemné bylo vymýšlet jak bude vypadat naše bydlení a na konečný nápad přišla Danča u sklenky vína někdy v noci. Nápad se zrealizoval a teď probíhá už jen finišování plánů a rozpočtu. Viz další článek. Druhá otázka byla vyplacení sestry mé manželky. Dům vlastní 3( 2 sestry a mamka) Důvod je jasný, abychom baráček neopravovali a někdo třetí z toho neprofitoval za pár let a hlavně dělat si na svém. A po téhle zkušenosti mohu potvrdit že se člověk lépe domluví se sousedem než s vlastní rodinou.  Ale i tuto strast již máme úspěšně za sebou.

Příští článek bude o zamýšlených změnách a samotné přístavbě.

Galerie

Jak to všechno začaloJak to všechno začaloJak to všechno začalo
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Danča a Peťas
Danča a Peťas (12 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama