Jak efektivně ušetřit v další sezóně za vodu?

Autor: NaseJimky.cz (1 příspěvek)
Kategorie: kanalizace a ČOV
10. 12. 2018
0 komentářů
Jak efektivně ušetřit v další sezóně za vodu?
Komerční
Letošní sucho zasáhlo Českou republiku opravdu silně. Některým lidem dokonce úplně vyschly vrty. Problém sucha o sobě dává každým rokem vědět stále silněji, a proto byste měli začít přemýšlet, jak ušetřit nejen za vodu, ale hlavně jak šetřit samotný zdroj vody. Stačí přitom málo.

Odkud se bere voda?

Sice patříme mezi oblasti, které mají stále dostatek pitné vody, přesto je nejvyšší čas začít s vodou šetřit a myslet na to, že tomu tak nemusí být navždy. Pitnou vodu získáváme buď z povrchových vodních toků jako jsou řeky nebo vodní nádrže, nebo z podzemních zásobáren pitné vody. Ta je o něco kvalitnější než povrchová voda, ale i tak musí projít procesem přečištění, při kterém se zbaví oxidu uhličitého.

V domácnosti postačí leckdy jen užitková voda

Bohužel s vodou se nejen v České republice plýtvá a na jejím znečištění se podílíme i my sami. Ještě stále se u nás pitnou vodou splachují například toalety, což je zcela zbytečné. Speciálně pro chod domácnosti úplně stačí užitková voda. S tou můžete splachovat, používat ji při sprchování nebo mytí nádobí. Pitnou vodu pak použijte pouze na vaření nebo pití.

S dešťovou vodou zalijete zahradu i umyjete auto

Užitková neboli dešťová voda se skvěle hodí také pro zalévání zahrady nebo mytí auta. I tady ale lidé často používají cennou pitnou vodu. Přitom v období sucha vydávají některé obce nařízení, kvůli kterému si lidé nemohou napouštět bazény nebo zalévat zahrady. Má to samozřejmě svůj důvod, ale pokud budete mít zásobárnu užitkové dešťové vody, budete v klidu po celý rok. Není to přitom nic komplikovaného.

Jak platit o 50 % méně za vodu?

Chcete-li si vytvořit zásobárnu užitkové vody, pořiďte si na pozemek nádrž na dešťovou vodu. Samotná instalace nádrže není nijak finančně nákladná, a přitom vám zajistí ekologické a ekonomické využití vody a osamostatnění. Nezdá se to, ale díky nádrži na dešťovou vodu ušetříte až 50 % výdajů, které platíte za vodu nyní.

Nebuďte závislí na obecní vodě

Nádrž se hodí jak k rodinnému domu, tak pro rekreační objekty. Voda, která naprší, odteče ze střechy do okapu a odtud přímo do nádrže na dešťovou vodu. Ta vám nijak nebude překážet, protože ji lze (a je to dokonce lepší) umístit pod zem. Nádrže jsou vyrobené z kvalitního polypropylenu, který je zárukou dlouhé životnosti produktu, a perfektně těsní. V závislosti na typu půdy si můžete vybrat z dvouplášťových nádrží, které se hodí do míst s výskytem podzemních vod, jílovité nebo písčité půdy. Pokud máte na pozemku skalnaté podloží, bude vhodnější nádrž k obetonování. V každém případě se vám ale počáteční investice několikanásobně vrátí, a to nejen na financích.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
NaseJimky.cz (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací