SEPTIK A JEHO VÝHODY

Autor: ITMS plast (4 příspěvky)
Kategorie: Kanalizace a ČOV
8. 6. 2015
0 komentářů
SEPTIK A JEHO VÝHODY
Příspěvek stavebníka
Koupili jste chatu či chalupu a přemýšlíte o koupi jímky nebo septiku? Váháte, zda nyní umístit septik na Vaši zahradu? Nemáte možnost napojení na obecní kanalizaci? Přečtení následujícího článku Vám pomůže při rozhodování a objasní základní pojmy.

Odpověď na otázku, který způsob likvidace odpadních vod je nejvhodnější, neexistuje. Kalkulovat se musí vždy s celou řadou faktorů, především rozhoduje fakt, zda je objekt trvale obydlený nebo slouží jako rekreační objekt.

Septik je nádrž, která díky své konstrukci předčišťuje odpadní vodu. Je to jakýsi mezikrok mezi žumpou a čističkou odpadních vod. Žumpa je bezodtoková jímka, která musí být vodotěsná a nesmí z ní unikat žádné splašky. Vyrábí se buď betonová či plastová. Výhodou jímky je, že k ní není potřeba povolení k vypouštění odpadních vod, ale podmínkou je, aby k žumpě mohl zajet fekální vůz. ČOV je nejvyšší stupeň čištění splaškových vod a pokud se rozhodnete pro pořízení, musíte znát počet osob, které se na ni připojí a také způsob využití předčištěné odpadní vody. Doporučuje se umístit tam, kde není kanalizace a objekt slouží k trvalému bydlení. Nejčastěji se plastové septiky vyrábějí ve dvoukomorovém nebo tříkomorovém provedení; čím více komor, tím je předčištění odpadní vody účinnější. Slouží především jako první stupeň předčištění odpadních vod z koupelny, WC a kuchyně. Předčištěná voda poté na základě oprávnění putuje buď do kanalizace, formou zálivky do pozemku, nebo trativodem do půdních vrstev (na základě hydrogeologického posudku). Vodoprávní povolení není potřeba v případě, že bude odpadní voda svedena ze septiku do jímky, která se bude vyprazdňovat. Kaly se zbylými nečistotami zůstávají v jednotlivých komorách na dně, kde postupně vyhnívají. Díky vypouštění odpadní vody, se frekvence vývozu kalů výrazně snižuje, na rozdíl od žumpy, kterou je potřeba vyvážet zhruba každý měsíc. Ze zákona je ovšem povinné septik minimálně jednou ročně vyčerpat, přičemž se doporučuje ponechat vrstvu kalu cca 0,15 m. Frekvenci čištění určuje míra zátěže septiku.  Septik funguje na mechanickém principu a není tudíž nutné jej napojovat na elektřinu – má tedy minimální provozní náklady. Jeho využití je doporučeno v těch místech, kde je nestálý přítok odpadní vody, především víkendové chaty a chalupy anebo v místech, kde není kanalizace a majitel nechce investovat do ČOV. Pro schválení septiku u rodinných domů, je většinou nutné doplnit septik o další stupeň čištění, aby mohl fungovat jako kompletní mechanismus čištění odpadních vod. Jedná se o doplnění například zemním pískovým filtrem, který na septik navazuje a vodudostatečně účinně dočistí.

Na co si dát pozor

Pokud plánujete pořízení septiku, je nutné počítat i s pochůzkami na úřadech. V případě instalací septiků je nutné se řídit vodním zákonem č. 254/2001 Sb., konkrétně §38, který se věnuje odpadním vodám. Dále je nutné počítat s vyhláškou č. 123/2012 Sb. o poplatcích za vypouštění odpadních vod do vod povrchových a nařízení č. 143/2012 Sb. a postupu pro určování znečištění odpadních vod, provádění odečtů množství znečištění a měření objemu vypouštěných odpadních vod do povrchových vod a nařízení č. 416/2012 Sb. o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění odpadních vod a náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod podzemních. Před pořízením septiku je zároveň nutné si ověřit pomocí hydrogeologického posudku, zda je možné vypouštět odpadní vody do země. Po vypracování technického návrhu a projektu Vámi vybraného septiku, se kterým Vám pomůže například firma ITMS plast s. r. o., vstoupíte do vodoprávního řízení na příslušném vodoprávním úřadě. Pokud bude Váš septik schválen po technické stránce i jako vodní dílo, můžete začít s usazováním. 

Reklama

Technické parametry

Velikost a tvar septiku vždy záleží na preferenci a plánované zátěži. V současné době se nabízejí septiky betonové a plastové v kruhových či hranatých tvarech. Nutností je přitom betonový základ, který musí splňovat rovinatost 2 mm/2 m, aby septik fungoval správně. Dle normy ČSN 75 0905 musí být zaručena vodotěsnost u odtoku a přítoku septiku. Velikost septiku se vypočítá dle vzorce:                    V = a * n * q * t (m3) a … součinitel vyjadřující kalový prostor (1,5) n … počet obyvatel q … specifická potřeba vody (150 l/den = 0,15 m3/ den) t … doba zdržení vody v septiku (3 – 5 dní)

Samonosné septiky kruhové či hranaté

  • můžou být usazeny v jakémkoli prostřední bez spodní vody nebo jílovité půdy
  • výhody: nízká hmotnost, jednoduché usazení, nenáročná obsluha, bezúdržbový provoz
  • hodí se k RD, chatám a penzionům a dalším komerčním budovám
  • cena: od 10 000 – 50 000,- Kč – dle objemu.
Reklama

Dvouplášťové septiky kruhové či hranaté

  • používají se v místech s výskytem vyšší hladiny spodní vody
  • usazuje se pod terén na 15cm silnou železobetonovou desku
  • výhody: jednoduchá obsluha, nenáročná údržba, dlouhá životnost, snadná montáž
  • jsou též vhodné do záplavových oblastí
  • cena: od 14 000 – 60 000,- Kč – dle objemu.

Septiky k obetonování kruhové či hranaté

Reklama
  • vhodné do míst poblíž příjezdových cest a komunikací s vyšším statickým zatížením
  • výhody: velmi dlouhá životnost, nízká cena, jednoduchá manipulace, 100% vodotěsnost
  • po zabetonování jsou pojízdné i pochůzné
  • cena: od 7 000 – 35 000,- Kč – dle objemu.

Ke každému septiku zároveň firma ITMS plast s. r. o. dodává příslušnou certifikaci a návod pro usazení septiku (v případě vlastního usazení) a jako bonus dopravu zdarma po celé ČR. Jestliže si nevíte rady jakou jímku nebo septik potřebujete, neváhejte nás kontaktovat! Rádi Vám poradíme a nalezneme pro Vás to nejlepší řešení.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ITMS plast (4 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací