Vybudování přípojek RD

Autor: Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
1. 9. 2013
0 komentářů
Vybudování přípojek RD
Příspěvek stavebníka
Když jsme koupili pozemek, byly už pod budoucí příjezdovou cestou sítě realizovány. Elektrický rozvodný sloupek byl připravený na hranici dvou sousedních pozemků. Vedle byl připravený sloupek pro plynoměr. Dešťová kanalizace byla vedená pod příjezdovou cestou včetně slepých odboček na jednotlivé parcely. Vodovodní řád byl také pod příjezdovou cestou.

Nejprve jsem začal vyřizovat přípojku u ČEZu a koupil plastový pilíř pro dvojtarifní elektroměr. Do připraveného výkopu jsem vložil chráničku a kabel k budoucímu stavebnímu rozvaděči a zavolal elektrikáře, aby připravil vše pro připojení elektroměru. Šlo v podstatě o propojení rozvodného pilíře a elektroměrného pilíře. Dále o přípravu kabelu ke stavebnímu rozvaděči. Potom se vyplnil formulář a hurá do ČEZu nahlásit, že potřebuji zapojit elektroměr. Zaplatil jsem tučný poplatek za 25A a potom podle návodu zapojil kabel od elektroměru do stavebního rozvaděče a konečně bylo připojeno.

Dále jsem objednal plastovou vodoměrnou šachtu. Bagrista provedl výkop a vodoměrnou šachtu jsme usadili do armovaného betonového lože. Do prostupů jsem vložil falešnou trubku zlomenou vzhůru a prostupy zapískoval. Postupně jsem šachtu obetonoval zhruba do 2/3 výšky, protože máme vysokou hladinu spodní vody.

V roce 2012 se ještě provedl výkop pro přípojku vody a zároveň se vyvedla dešťová kanalizace k jednotlivým parcelám. VAK následně dorazil s trubkou a vodoměrem, který namontoval do vodoměrné šachty.

Reklama

V roce 2013 jsem dlouho vyčkával na několik týdnů bez dešťů. Po záplavách, což bylo až v červenci, se prováděl výkop 60 cm lžící pro plyn a elektriku. Po jedné straně výkopu jsme položili plyn (včetně kabelu pro pozdější dohledání) a po druhé straně elektrický kabel (včetně kabelu pro dvoutarifní elektroměr). Po zapískování  jsme položili výstražné fólie. Výkop byl dlouhý téměř 49 m, takže jsme měli část energií položenou ještě dřív, než bagr dokončil výkop. Jakmile byl výkop hotový, nahnal jsem bagr na první část, aby výkop rovnou zasypal.

Další víkend jsme realizovali vodovodní přípojku od vodoměrné šachty do RD o délce 29 m. Výkop byl proveden lžicí 30 cm a hluboký cca 130 cm. Dost obtížně se v takovém výkopu pracovalo. Po dvou hodinách se mně podařilo najít chráničku v RD a také prostup u plastové jímky. Jelikož plastová trubka je poměrně houževnatá, nepodařilo se mi ji prostrčit chráničkou 110 mm.

Musel jsem nejprve protáhnout kabel. Trubku navrtat a kabel přivázat k trubce. Lepicí pásku jsem omotal okolo kabelu, aby se nikde nezasekl a aby kabel nevyklouzl. Trubku jsem pořádně namazal.Kamarád nahoře tahal za kabel a já dole tlačil trubku do chráničky. Bylo to během minuty protažené. Propojení trubky ve vodoměrné šachtě k vodoměru byla taky chuťovka. Málo místa a trubka opravdu tuhá. Po 20 minutách se to podařilo.

Reklama

V srpnu 2013 stále pokračovalo málo deštivé období, tak se naplánovalo prodloužení dešťové kanalizace k RD (10 m) a splaškové kanalizace od RD směrem k budoucí jímce (12 m). Ještě jsme založily patky pro suché stání pro dvě auta a tím výkopové práce skončily.

Co bych Vám poradil: ·         Nezapomeňte na prostupy už v základových pásech (voda, elektrika, plyn). Prostupy zapískujte. ·         Všechno měřte a hodně foťte (včetně údajů v centimetrech). ·         Označte si prostupy pomocí dřevěných kolíků, abyste je později snadno našli. ·         Obrňte se trpělivostí, protože to budou další formuláře a razítka u správců sítí. ·         Křížení sítí odkryjte ručně, aby je bagr nepřekopnul. ·         Kupte delší kabel/trubku, aby Vám to určitě vyšlo. Zbytek se uřízne. ·         Pokud to půjde, tak proveďte výkop, položení, zapískování a zasypání energií v jeden den. Bagr Vám ušetří hodně práce a času. ·         Když nejde trubka protáhnout chráničkou, tak protáhněte drát, který uvážete nakonec trubky. Lubrikujte. Kdo maže, ten jede. Potom jeden táhne a druhý tlačí … a  to by bylo, aby se to nepovedlo.

V nákladech mám uvedené některé položky pouze odhadem, protože nemám přesný rozpis.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Zemní práce 2013(včetně terénních úprav)
10 000 Kč
Výstražné fólie
300 Kč
Splašková kanalizace od RD
1 200 Kč
Dešťová kanalizace k RD
1 500 Kč
Hadice pro vodu
3 000 Kč
Hadice pro plyn, délka 52 m
5 000 Kč
Kabel CYKY 3x1.5mm2, délka 53 m
500 Kč
Kabel CYKY 4x10mm2, délka 53 m
5 676 Kč
Zemní práce 2012
3 000 Kč
Dešťová kanalizace mimo silnici
1 067 Kč
Připojení vodoměru VAK (10m)
6 107 Kč
Vodoměrná šachta
6 025 Kč
Kabel(darem)
1 Kč
Stavební rozvaděč (darem)
1 Kč
Poplatek za 25 A
12 500 Kč
Elektroměrný pilíř dvojtarifní
5 993 Kč
Celkem61 870 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majkííí a Kačka
Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací