Žumpa

Autor: Evča a Péťa (24 příspěvků)
Kategorie: Kanalizace a ČOV
14. 11. 2011
3 komentáře
Žumpa
Příspěvek stavebníka
Akce žumpa začala dovozem žumpy z jižní Moravy, kde se mi podařilo sehnat žumpu levněji než tady na severní Moravě, i když je to podstatně dále. Žumpu dovezl chlápek na přívěsném vozíku, na kterém se normálně převážejí osobní auta.

Skulali jsme jí dolů, dostal zaplaceno a jel zase na jih. Nějakou dobu žumpa zavazela na pozemku, neboť se nám nedařilo sehnat souseda bagristu, aby vykopal díru, ale nakonec v polovině října přijel, díru za den vykopal a bylo to.

Do díry se potom dala struska 16-32 ve vrstvě cca 15 cm a na to jsme udělali 15 cm vrstvu betonu s karisítí. Pod žumpu jsme ještě položili geotextílii ve vrstvě 5 mm. Nějakou dobu to tvrdlo a potom se ten samý bagrista dostavil i s kurtama, napřáhli jsme žumpu na jeho zadní lžíci a opravdu šnečím tempem dopravili až nad díru a posléze i usadili.

Napojení jsme zvládli s manželkou sami při svitu měsíčku, no a potom už se žumpa jenom obsypávala vykopanou zeminou a prolévala vodou, aby zemina lépe sedla. Vody tam raději moc nepouštíme, aby nám to žumpu nezvedlo. Jakmile to bude možné, tak uděláme na vršku žumpy betonový věnec a potom to celé zalijeme betonem, aby žumpa nepřenášela zatížení zeminy ze shora (boční tlak je v pohodě, neboť je samonosná).

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Evča a Péťa
Evča a Péťa (24 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací